Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Dove-obietnica

plamienia-nadzerka czy co?

Polecane posty

Gość Dove-obietnica

Czesc. Moim problemem sa krwawienia miedzymiesiaczkowe, lub inaczej...plamienia, ktore wystepuja dosc czesto. Zauwazylam, ze rownoczesnie z powyzszym dopada mnie swedzenie. Stosunkow unikam, ostatnio po ok.10 godzinach od stosunku wystapilo plamienie, podczas stosunku na poczatku bylo ok, ale nie potrwal dlugo, bo zaczelam odczuwac dyskomfort (pieczenie). Od czasu do czasu (poza owulacja) boli mnie w prawej stronie podbrzusza ( jajnik?). Nadzerka? Obecnie przebywam za granica, do ginekologa umowilam sie w Polsce w czasie swiatecznym. Do tego czasu -czym sobie pomoc?

Gość jola87
Nadżerka nie jest zaraźliwa. Często jednak współistnieje ze stanem zapalnym, a niektóre drobnoustroje przenoszą się droga płciową. Nadżerka jest zmianą na tarczy części pochwowej szyjki macicy widoczną w badaniu we wziernikach jako zaczerwienienie. Inne zabarwienie błony śluzowej związane jest z obecnością nabłonka gruczołowego w miejscu, gdzie powinien znajdować się nabłonek wielowarstwowy płaski. Istnieją różne typy nadżerek. Są nad nadżerki tzw. wrodzone, które się jedynie obserwuje, ale też możliwe jest, że w obrębie nadżerki znajdują się komórki w stanie zapalnym lub nowotworowe. Dlatego nadżerki należy leczyć. Nadżerka może nie dawać żadnych objawów klinicznych, mogą występować objawy takie jak w przypadku stanu zapalnego pochwy ze skłonnością do nawrotów lub krwawienia acykliczne bądź w trakcie współżycia.

Gość jola87
Nadżerkę, podobnie zreszta jak stany zapalne pochwy, należy leczyć.

Gość jola87
Lekkie krwawienie i plamienie między miesiączkami Mała ilość krwi może się pojawić w połowie cyklu miesiączkowego, tuż przed jajeczkowaniem. Zdarza się również, że niewielkie krwawienie albo plamienie zauważamy po miesiączce.

Gość jola87
Bywa, że plamienie towarzyszy owulacji albo część wydzieliny z macicy zatrzymuje się w pochwie i wydostaje z niej 2–3 dni po ustaniu krwawienia miesiączkowego. Czasem plamienie powoduje wkładka domaciczna.

Gość Dove-obietnica
Dziekuje Jolu zaaineresowanie sie tematem. Nie mam ani wkladki, nie stosuje antyk.hormonalnej, wiec wykluczam uboczne ich skutki. Wiem, ze przy nadzerce, po stosunku moga wystapic niewielkie krwawienia czy plamienia, ale u mnie zaczely one wystepowac rowniez w inne dni, wolne od stosunkow (jesli mozna tak napisac). Swedzenie wskazywaloby na grzybice...Plamienia na nadzerke...Bole jajnika(?)...Wyglada na to, ze dzieje sie cos niedobrgo. Mam nadzieje, ze nie okaze sie to nic groznego, np. miesniak.... Zastanawiam sie nad zastosowaniem globulek albothyl, podchodze do tego jednak z lekkim dystansem i obawami, bo czy moze jedynie pomoc???nie zaszkodzi?

Gość nfdfdl
Jesli to nadzerka to globulki albothyl nie zaszkodza, mi ginkolog przepisal to na poczatku leczenia nazdzerki, ale moze lepiej poczekac na wizyte niz leczyc sie samemu, plamienie nie zawsze oznacza nadzerke, tez ostatnio mialam po stosunku i wybralam sie do lekarza bo mnie to zaniepokoilo a okazalo sie wszytsko jest ok

Gość Dove-obietnica
Dzieki, tez sie troche obawiam. Chociaz z drugiej strony, moze akurat troche by mi pomogly? Bo jednak takie rzeczy niepokoja. Pozdrawiam!