Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ksenkaaa

dziewczyny z torbielami błagam o radę!!!!

Polecane posty

Gość ksenkaaa

Wykryto mi torbiel, ma 3 cmx3 cm, na podstawie usg dopochwowego lekarka stwierdziła, ze jest to torbiel, która na pewno się wchłonie, nazwała ją krwotoczna. Po 5 dnich od badania dostałam miesiaczkę, lecz wciąż czuję tą torbiel. Moje objawy, to tak jakby ubrać przyciasne majtki, które wżynają się w pachwinę. Torbiel mam po prawej stronie i tam też to uczucie, które trwa od dwóch tyg. Dziś mam 3 dzień miesiączki i uwieranie sie nie zmniejsza. Przepisano mi duphaston, który mam zacząć brać w 16 dzień cyklu przez 10 dni i takich serii 3 razy. W tym czasie starać sie o dziecko. czy wg Was nie powinnam się niepokoić i czekac na wchłonięcie, czy co robić? w końcu to tylko 5 dni od diagnozy, więc powinnam być cierpliwa. Trochę panikuję, bo nie chcę żeby jeszcze urósł, a kolejną wizytę mam dopiero za 3 m-ce. w sumie to powinnam ufać lekarce, zwłaszcza, ze zapewniła mi, ze na 100% torbiel zniknie. Wiem, ze wiele z Was ma większe doswiadczenie w tym temacie, więc liczę, ze mi doradzicie i uspokoicie, bo jestem na skraju złamania nerwowego, mam takie myśli, ze jestem bezpłodna, i że wytną mi jajnika, naprawdę głupieję:-o pięknie dziękuję każdemu kto tu wejdzie😘❤️

Gość jola87
Torbiele powstają najczęściej w następstwie zahamowania pęknięcia dojrzałego pęcherzyka Graafa. Taka sytuacja może wystąpić, gdy pęcherzyk nie zawiera żadnej komórki jajowej lub gdy istniejąca komórka jajowa obumarła. Przyczynami takiej patologii mogą być zaburzenia hormonalne. W razie braku i jajeczkowania pęcherzyk nie przestaje rosnąć. W jego wnętrzu gromadzi się płyn i po pewnym czasie dochodzi do wytworzenia się torbieli.

Gość jola87
Mogą powstać w jednym jajniku albo w obu naraz. Zwykle są wielkości orzecha, ale czasem bywają większe od pomarańczy.

Gość jola87
Jeśli lekarz zdecyduje, że wystarczy obserwować torbiele, nie ma powodów do niepokoju. Ale jeśli powie, że konieczna jest operacja, nie zwlekaj z decyzją, bo torbiele jajnika mogą być groźne. Formę torbieli mają także nowotwory jajników. Ponieważ – podobnie jak inne torbiele – zwykle nie dają żadnych dolegliwości, często wykrywane są zbyt późno. Zdarza się też, że torbiele się skręcają, pękają, powodując krwotok do otrzewnej, bywają przyczyną ropni jajnika, czasem uszkadzają tkankę jajnika (z tego powodu jajnik trzeba później usunąć). Kobieta, która raz miała torbiele jajnika i została wyleczona, ma tendencje do tworzenia się nowych cyst. W takim przypadku musi robić badania kontrolne. O tym, jak często, decyduje lekarz prowadzący (kontrolne wizyty nie rzadziej niż raz na rok!).

Gość kseniaaa
jolu dziękuję pięknie, ale wiem już mniej więcej dlaczego ta torbiel mogła powstać, natomiast moja prośba dot. bardziej dalszego mojego postępowania tzn. czy powinnam się zastosować do zaleceń lekarki, czy szukać gdzie indziej pomocy? Czy po USg lekarka może uzyskać taką wiedzę o torbieli, ze jest w stanie zapewnić kogoś, ze się wchłonie? poza tym nie badałam sobie hormonów a dostałam duphaston, czy to prawidłowe postępowanie. boję się też tego, ze wizyta dopiero za 3 m-ce.

hejka!!! a starasz sie o dziecko czy raczej nie??? wejdz na topik -czy jest jeszcze jakas kobieta ktora nie moze zajsc w ciaze-tam dziewczyny sa fajne i wszystko ci powiedza.ale moim zdaniem i po moich doswiadczeniach nie ufam lekarzom.z ta torbiela bywa roznie,a zeby stwierdzic jaka ta torbiel jest nie wystarczy tylko badanie ush. trzeba pobrac wycinek nawet laparoskopowo i zbadac go chemicznie.radze ci isc po @ do innego gina.i nie mow co ci ten pierwszy powiedzial. bedziesz miala porownanie czy tak samo twierdzi czy nie . pozdrawiam i sle buziaki pa pa wejdz na ten topik.

Gość kseniaaa
dzięki jolu, czyli robić co karze lekarz?

Gość kseniaaa
tak chcę mieć dziecko, głownie dlatego, by pozbyć się tych paskudztw, a dodatkowo wiek już odpowiedni na to-mam 27 lat.

no kochana radze ci najpierw isc do innego gina. zajsc w ciaze nie jest tak latwo.ja choruje na PCO i nie moge zajsc w ciaze.zamiast chodzic po lekarzch zawierzylam jednemu i doprowadzil mnie do operacji.mam po czesci powycinane jajniki,mam cykle bezowulacyjne i skąpe 2 dniowe miesiaczki. nie zwlekaj z wizyta.zlec badania na hormony -te ginekologiczne jak i tarczycy oraz hormony mozgu odpowiadajace za zajscie w ciaze-tak ci napisze po za dlugo by wymieniac. troche to kosztuje ale jak masz problem to lepiej wydac kase teraz niz duzo wieksza pozniej. pozdrawiam.