Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jaka ja byłam głupia

Znalzałam informację że Postinor może przepisać lekarz rodzinny...jak to jest?

Polecane posty

Gość każdy lekarz może nawet weter.

no właśnie taką info znalazłam, ale jak to jest w praktyce?

Gość jola87
Postinor Duo podany w czasie do 72 godzin po stosunku.Ponieważ Postinor Duo jest lekiem stosunkowo drogim można zastąpić go nie mniej skuteczną metodą Yuzpe. W przypadku stosunku bez zabezpieczenia, w sytuacji awaryjnej, gdy nie ma pod ręką Postinoru , lub nie stać cię na tak drogi preparat, można wykorzystać zwykłe dwuskładnikowe tabletki antykoncepcyjne. Należy jak najwcześniej po stosunku (jednak nie później niż 72 godziny) przyjąć 2 tabletki preparatu Gravistat 250 lub 4 tabletki jednego z poniżej wymienionych preparatów: * Gravistat 125 * Microgynon * Minisiston * Rigevidon * Stediril 30 Po 12 godzinach procedurę należy powtórzyć.

poszłam do rodzinnego, mojej ginekolog teraz nie ma, a prywatnie za wypisanie receptu 80 zł, więc stwierdziłam że spróbuję najpierw u rodzinnego, był wielce obużony, zniesmaczony, nie miły, powiedział że bez badania gina takich leków nie powinno się wydawać itd powiedział też że to MÓJ PROBLEM, ale łaskawie zgodził się wypisać receptę, tylko w karcie napisał że wydawana jest na wyraźne życzenie pacjentki i kazał mi się podpisać...

Gość ekspert antykoncepcji PO
Witam, Jako oficjalny przedstawiciel firmy GedeonRichter, producenta leku Postinor oraz Escapelle chciałbym wyjaśnić nieporozumienia, które pojawiają się na wielu forach internetowych. Na rynku polskim zarejestrowane są dwa preparaty zawierające lewonorgestrel do stosowania w antykoncepcji PO (antykoncepcja po niezabezpieczonym stosunku lub gdy zastosowana metoda antykoncepcji zawiodła). Są to Postinor Duo oraz Escapelle, który został wprowadzony na rynek polski w 2006 roku. Początkowo oba preparaty były sprzedawane równolegle. Obecnie Postinor Duo nie jest dostępny w aptekach. Oba preparaty zawierają lewonorgestrel Postinor Duo dawka podzielona 2 tabletki po 750 mcg, Escapelle 1 tabletka - 1500 mcg i charakteryzują się wysoką skutecznością, jednak zmniejszenie ilości tabletek do jednej zwiększa pewność zastosowania i co za tym idzie efektywność terapii, dlatego Postinor Duo nie jest sprowadzany i dostępny.