Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość powiedzcie jak wiecie

cesarka a wada wzroku

Polecane posty

przy jakiej wadzie wzroku kobieta kwalifikuje się juz do porodu przez cesarskie cięcie? Powiedzcie, prosze :) z góry dzięki za odp

Gość podobno
Podobno nie ma znaczenia wielkośc wady, tylko jakosc (grubosc) siatkówki czy rogówki, już nie pamiętam dokładnie. Dlatego to ni ginekolog sam decyzduje, bo wtedy wystarczyłoby mu podac wielkosc wady wzroku i już wystawiałby zaswiadczenie do cesarki, tylko musi byc najpierw badanie u okulisty, który ocenia tą siatkówkę czy rogówkę, wystawia zaswiadczenie i dopiero na tej podstawie ginekolog decyduje.

Ja miałam cesrake na wadę wzroku - decyzje podjął okulista - na jedno kolo miałam wtedy - 7 sfery i -0,5 cylindra, a na drugie - 7 sfery i -1,5 cylindra. teraz na obu oczach wada na sferze podniosła mi sie do - 8, też mam już kwalifikację do cesarki. Okulista powiedział, ze siatkówka źle nie wygląda,ale i tak jest zbyt duże zagrożenie, przy takiej wadzie odklejenia sie jej w przypadku przedłużającej się drugiej fazy porodu.

Gość wada -10
w moim przypadku nie kwalifikowała mnie do cesarki, rodziłam naturalnie dwa lata temu i nadal mam -10.

myslałam ze to jest dużo prostsze... ale ze z wadą -10 kazali rodzic normalnie to sięrzadko chyba zdarza?