Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość linkaa0023

CIĘŻARNE POLKI Z MANCHESTER ODEZWIJCIE SIE....

Polecane posty

Gość linkaa0023

Mialm wyjechac z mezem teraz do Anglii,ale okazalo sie,ze jestem w ciąży z czego bardzo bardzo sie ciesze.Nie wiemy co zrobic.Nie wiem jaka jest tam opieka,czy łatwo mozna dostac sie na usg itd.Gdy maz by mial ubezpieczenie i prace,to czy ja podlegam jego ubezpieczeniu?Ja nie bardzo chcem w tym stanie isc do pracy ,gdyz musze sie oszczedzac i lezec.Czy mozna dostac mieszkanie?Czy jak dziecko sie urodzi to ile dostaje sie na nie?Musze to wszytko wiedziec,bo nie wiem ,czy damy rade sie utrzymac?Pomocy

Witaj ja jestem w 26tc i wlasnie w sobote wylatuje do UK a dokladnie Birmingham, mam juz tam chlopaka ktory pracuje, chłopak nakład=nia mnie do porodu tam, lecz sama boje sie tam opieki lekarskiej, z tego co wiem zostane wpisana na jego ubezpieczenie, jezeli chodzi o mieszkanie to mamy wynajety dom, bo na socjalne trzeba czekac i starac sie o nie, jezeli chodzi o dotatki na dziecko to wiem ze sie dostaje ale ile nie mam pojecia bo wszyscy mowia inaczej, ale jade tam za 3 dni takze moge Cie poinformowac jak sie jeszcze cos dowiem........ o ile tam zostane:)

Gość kubeczkowahahha
a prace tam juz ma zaklepana?

Gość linkaa0023
dzieki elenass za choc troche info jak bedziesz wiedziala wiecej to pisz powodzonka

Gość linkaa0023
no nie ma jeszcze pracy zaklepanej,ale cos sie znajdzie sa tam moi rodzice siostra i duzo znajomych,ale na temat ciazy nikt nic nie wie

czekaj podam ci linka co i jak ale nie jestem pewna czy tak jest na 100% trzeba sprawdzic na wlasnej skorze:)

Witam wszystkie dziewczyny choć widzę że narazie jest was niewiele Ja jestem z Manchesteru i 5 miesięcy temu urodziłam dziewczynkę w North Manchester General, jeśli macie jakies pytania służę pomocą. Pozdrawiamy

Witaj anusia23 Przeczytaj mój pierwszy wątek w tym temacie.To ja założyłam ten temat.I odpowiedz jak mozesz na zadane tam pytania.Dzieki

linka 0023 o tyle pytań że niewiem od czego zacząć 1. opieka w uk nad cięzarą nie jest najlepsza zbytnio się nią nie przejmują, tu ciążę nie traktują jak chorobę, jeśli wszystko jest ok to usg robią 2 razy w 12 i 20 tygodniu ciąży w 12 tyg sprawdzają czy płód żyje i tyle a 20 badają już dokładnie wszystkie wymiary, serduszko i mogą ci powiedzieć płeć dziecka. 2. ubezpieczenie jeśl mąż będzielegalnie pracował to będziesz ubezpieczona pod niego o to się niemusiszmartwić, w uk wszystkie ciężarne i późnie rok po urodzeniu dziecka masz darmowe leki i dentyste . 3. Jeśli będziecie mieli małe dochody możecie się starać o Worker tax credyt ( jeden warunek jedno z was musi pracować powyżej 30 godz tygodniowo i mieć ukończone 25lat) ,później jak się dzidzia urodzi możecie dostać Child tax credyt na dziecko. I każdy bez względu na dochody dostaje w UK Child Benefit (odpowiednik polskiego rodzinnego) na jedno dziecko kwota ok 18L tygodniowo im więcej dizeic tym więcej się dostaje. I jeśli pobieracie Worker tax credyt to możesz się również starać o Sure Start Maternity Grant ( odpowiednik polskiego beikowego) ale z tym to jest już trudniej bo musisz mieć wyrobiony insurance numer, kwota 500 L. 4. Jes szansa na mieszkanie socjalne ale niestety w manchesterze czeka sie na niego minimum rok, w zależności w jakiej dizelnicy w tych najbiedniejszych i najniebezpieczniejszych od roku a im bliżej centrum ty czeka się dłużej . Niewiem za bardzo co ci doradzać z przyjazdem a na waszym miejscu to bym zrobiła tak ze najpierw by męża samego wysłała żeby znalazł pracę i mieszkanie a późnieij ciebie sciągnął bo jak piszesz ze musiz się oszczędzać i leżeć to może to być bniebezpieczne i bardzo stresujące te załatwianie tego wszystkiego. Mam nadzieję że trochę ci pomogłam i rozjaśniłam sytuację Pozdrawiamy

Dziekuje anusia23 za wyczerpujaca odpowiedz.Bardzo mi pomoglas,chociaz i tak nie wiem co zrobic.Ja mam tam rodziców,ale wiesz oni nie sa w stanie mi tego wszystkiego zalatwic ,bo nie znaja ,az tak języka.No i właśnie nie wiem co do tej opieki.Bo ja jestem w 6tyg.dopiero ,ale juz miałam 3razy usg,bo zrobil mi sie torbiel,ktory musi sie wchłonąc i jestem po kontrola.Lece 15grudnia na świeta do rodziców i dzien przed wyjazdem znowu ide na usg,zeby sprawdzic czy wszytsko ok i czy moge wogole leciec.Takze boje sie ,ze jak bym tam zostala np.to nie bede wiedziala co sie dzieje z ciaza i wogole.

linka023 to jak masz w anglii rodziców to nawet nie masz się nad czym zastaniawiac napewno ci pomogą a w sprawie zasiłków to są specjalne biura w których pracuja polacy to mogą załatwić wszystko za was. A jeśli chodzi o ciążę to jeśli masz jakieś problemy to tu sie toba zajmą tak samo jak w polsce.W UK nic nie robią z ciążą jeśli wszystko jest w porządku moja przebiegała bez zarzutów także w tej kwesti zabardzo ci ni pomogę tylko pamiętam jak niektóre dziewczyny pisały o swoich problemach w ciązy to pisały że opiekują się tu nimi bardzo troskliwie, choć jesteś na początku ciąży radze ci poczekać do 12 tygodnia a później jakby coś to wyjechać do UK. Życzę powodzenia i dużo zdrówka

Gość aleksandra_wielka
uuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu ohhhhhhhhhhhhhhh ahhhhhhhhhhhhhhhhh