Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zmartwiona mamusia

moja 7 miesięczna córka

Polecane posty

Gość zmartwiona mamusia

maja córka 5 grudnia skończy 7 miesięcy i jeszcze nie siedzi. Tzn jak siedzi to jeszcze się przewraca:( nie wiem czemu?? czy powinnam się martwić.??? Dodam że urodziła się i miesiąc za wcześnie czy to ma coś wspólnego???? proszę odpiszcie mi i napiszcie kiedy wasze dzieciaczki zaczęły siedzieć

zmartwiona mamo Mania tez jeszcze nie siedzi. Bylam u neurologa i dowiedzialąm sie ze musze ja duzo sadzac. Mozna wykonywac takie cwiczenia ze bierzesz mala na kolana i odchylasz w prawo przytrzymujesz potem w lewo, potem do przodu i do tylu za kazdym razem chwilke przytrzymujesz. Mania juz zrobila spory postep bo w ciagu paru dni zaczela juz utrzymywac rownowage ale jeszcze nie ejst tak ladnie wyprostowana jak powinna. To sadzanie naprawde duzo daje. nie mam pojecia czy to ze dziecko jest wczesniakiem wplywa na jego rozwój.

Gość zmartwiona mamusia
proszę mi odpisać:(

skoro ur. się miesiac za wcześnie to wiek rozwojowy liczy sie jakby była mies. młodsza,czyli dobrze się rozwija, siada, ale jeszcze się chybocze, tak jak każde dziecko w 6mies. życia. Tp jednak tylko moja opinia, a myślę że najlepiej i najbardziej wyczerpująco odpowie ci lekarz.

Gość zmartwiona mamusia
a lekarz był zdziwiony że jeszcze nie siedzi czy mówił że czasami tak jest???

Gość zmartwiona mamusia
MaMani- i jeszcze jakies cwiczenie robisz czy tylko to????

moja pediatra powiedziala ze to moja wina ze nie siedzi bo ja za malo sadzalam i ze po 6 miesiacu dziecko powinno sie sadzac. Troche mnie to zdziwilo bo tyle naczytalam sie o tym ze kazde dziecko rozwija sie w swoim czasie i ze nic na sile i zeby nie sadzac bo sie zebra odksztalcaja itd... no i poszlam prywatnie do neurologa a neurolog potwierdzila te opinie. Powiedziala ze 7 miesieczne dziecko Powinno juz umiec siedziec, siadac jeszcze nie musi do konca 8 miesiaca ale siedziec juz powinno no i kazala sadzac i robic te cwiczenia. no i jeszcze powiedziala ze moja sie moze troszke wolniej rozwijac bo ma lekko oslabione napiecie miesniowe, takze mam sie przygotowac ze nie bedzie chodzila wczesniej niz w 15-16 miesiacu...

Gość zmartwiona mamusia
MaMani- a mozesz dokładnie opisac to cwiczenie???? ile razy to robisz i jak długo??? małą sadzac tyłem do siebie czy jak??? proszę opisz to

mozesz sadzac tylem albo przodem ja ja sadzam tylem do mnie tak na kolanach zeby bylo jej wygodnie ale sie o mnie nie opierala. Trzymam ja pod boczki i odchylam na prawo ona czuje sie nie stabilnie i przechyla wtedy glowke w lewo- lapie rownowage . Przytrzymuje chwilke i przechylam w lewo a mala daje glowke w prawo i znów przytrzymuje. Potem ja ja odchylam troche do tylu (sama tez sie lekko odchylam zeby mala sie nie opierala bo ona musi poczuc ze traci rownowage i postarac sie ja utrzymac) i znów przytrzymuje a potem do przodu. Powtarzam to z 5 razy i takie serie po 5 powtórzen tak z 10-12 razy dziennie to trwa chwileczke a naprawde efekty sa,. Neurolog powiedziala ze jak bede regularnie cwiczyc to mala za 2 tyg (od wizyty) bedzie sztywno siedziala.

Gość proszę was.....
dziewczyny!!!!!!!!nie męczcie tych dzieci.Każde dziecko rozwija sie inaczej.Jedno siedzi jak ma 6 m-cy,drugie jak ma 8.A to ,że siedzi ale niepewnie?No matko kochana!!Gdyby było chore nie siadłoby wcale w tym wieku.Naprawdę nie macie większych zmartwień??A mamusiu wcześniaka----rozwojowo twoje dziecko ma pół roczku.Daj mu czas.MaMani ty naprawdę poszłaś z tym do neurologa???I na siłę sadzasz dziecko?

Gość proszę was.....
i żeby nie było,że na was napadam.NIE.Ja się po prostu dziwię:)Macie zdrowe dzieciaki.Nie wyszukujcie problemów na siłę

Gość proszę was.....
doczytałam,że nawet nie ma 7 m-cy minus jeden m-c ,czyli tak jakby miała pół roczku.O kurcze,nie znam dziecka ,które siedziałoby w tym wieku i to pewnie:)

prosze was ja tez bylam zdziwiona bo myslalam tak jak ty- wszystlo w swoim czasie ale skoro 2 lekarzy twierdzi inaczej to raczej cos w tym jest...

Gość proszę was.....
twój niepokój jeszcze MaMani jestem w stanie zrozumieć,ale tej drugiej mamy?Żadne dziecko nie siedzi sztywno jak ma pół roku!

a do neurologa p[oszlam bo jak mi pediatra powiedziala ze mam dziecko sadzac to nie moglam uwierzyc... chcialam sie poradzic specjalist no i uslyszalam to samo...

Gość zmartwiona mamusia
no moja ma 6 i pół miesiąca. I właśnie tak się zastanawiałam,że skoro o miesiąc za wcześnie się urodziła to ma miesiąc do tyłu???? MaMani- twoja ma już ząbki?

Gość zmartwiona mamusia
proszę was..... a ty masz dzidzię???

Gość proszę was.....
tak ,w tym wieku ma jeszcze ten miesiąc do tyłu.Wiek się wyrównuje tak do 2 lat.

Gość zmartwiona mamusia
a ile miała jak jej wyszły??? moja jeszcze nie ma żadnego

Gość proszę was.....
mam

Gość proszę was.....
dzidzię mam,nie o ząbkach mówię:)

jakos po 5 miesiacu jej wyszly obba zabki na raz i teraz też jej idą dwa na raz.

Gość też jestem zdania zbytnio
porównujecie dzieci do dzieciaków kolezanek czy książkowo.Nic na śiłe!!!!! Każde dziecko jest inne i każde potrzebuje więcej lub mniej czasu na nauke siadania czy też chodzenia itd itp.

Gość zmartwiona mamusia
proszę was..... a twoja dzidza ile ma???

Gość proszę was.....
5lat:D

kurcze dziewczyny to nie tak ja poszlam z mala na szczepienie i lekarka ja bada i mowi \"a dlaczego ona jeszcze nie siedzi?\" no to jej mowie ze nie siedzi a ja jej nie sadzam bo podobno kazde dzieckos ie rozwija po swojemu... no a lekarka stwierdzila ze po swojemu to i owszem ale juz siedziec powinna- siadac nie ale siedziec tak i ze po 6 miesiacu trzeba sadzac bo inaczej jak sie z dzieckiem nie trenuje to sie nie nauczy... no i nie wiedzialam co o tym myslec moja dotychczasowa koncepcja runela wiec sie zarejestrowalam do neurologa zeby potwierdzil albo zaprzeczyl. Potwierdzil i powiedzial zeby nie czytac poradników bo tam rozne rzeczy pisza... a ja bylam caly czas swiecie przekonana ze jest tak jak ma byc i kiedys przyjdzie i na mala czas a od wizyty u pediatry wpadlam w obsesje... i teraz jak widze u malej postepy to naprawde sie ciesze.

Gość zmartwiona mamusia
MaMani- a co dajesz swojej do jedzenie?? nie mówie o mleku, kaszkach i słoiczkach. chodzi mi o owoce, jakieś ciasteczka biszkopty czy co???

zmartwiona mamusiu wlasnie zalozylam tu dzis temat o tym ze moja niespecjalnie lubi jedzenie tzn to z lyzeczki bo butelka zje wszystko. Staram sie jej dawac wszystko raz sloiczki raz wlasne zupki. Czasem zje ale w wiekszosci przyopadków robi sceny, zaciska usta nie chce jesc... Dzis mi zupy nie zjadla- mojej ugotowanej, wczoraj ze sloiczka tez nie zjadla a przedwczoraj zjadla bardzo ladnie pol sloiczka... moze rzeczywoscie jej zeby ida bo taka marudna dzis byla nie moglam jej wykapac tak strasznie sie wiercila i \"mialczala\" wkoncu zasnela...