Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

anecia007

badanie usg naczczo czy moge cos zjesc jak biore tabletki anty.. prosze o odpowi

Polecane posty

hey dziewczyny;* mam pytanko dzis mam badanie usg na ktore pani ginekolog mnie wysyla na badania chociaz niewiem po co... a babka z rejstracji powiedziala ze to badania naczczo i ze mam przyjsc o 12.30...... i teraz niewiem bo biore tabletki anty zawsze rano o 8.30 i musialam zjesc kanapke zeby wziasdc tabletki bo tak na pusty zoladek to niebardzo albo gorzej zeby ominac ta tablete... zjadlam kanapke czy to moze ulec temu ze badanie moze niewyjsc... prosze o szybka odpowiedz

Gość trochę to dziwne ze badanie
jest na czczo o 12.30:O ale jeśli na czczo to na czczo i nie powinnas nic jeść jakie bierzesz tabletki?

Gość upppppppppp
Czy to będzie usg ginekologiczne

Gość przed usg
nie powinno sie jesc nic przez 5godz

Gość troche to dziwne że badanie
skoro bierzesz Diane, to trzeba było nie jeść i wziąć tabletkę po badaniu

upppppppppp Tak to beda badania ginekologiczne... USG dzis naszczescie ominelo mnie to... babka zachorowala i na te badanie ide 30.11.07.... o godz 10.30... jak to bedzie wygladac bo słyszalam ze takie badanie usg moze nie byc przez brzuch tylko przez... nio wiadomo przez co.... kazali mi po okresie... wiec jak

normalnie usg dopochwowe czyli do pochwy sie wprowadza \"kamerke\"

Gość deggialka
pierwsze slysze, ze trzeba byc na czczo na badaniu usg :D ja zawsze ide do ginekologa popoludniu i czesto mam robione usg :D nigdy na czczo nie bylam :D

nio własnie niewiem dlaczego na czczo... ;/ i dala mi taki termin ze po okresie.. niewiem ..

Gość deggialka
jamy brzusznej tez mialam i wcale nie bylam na czczo :)

bo chodzi o to, żeby jelita nie pracowały i ma być widać wszystko ładnie jeszcze są zalecenia odnośnie pęcherza,

przy usg dopochwowym wskazane jest by pęcherz był opróżniony,bo inaczej zasłania i mało widać... obiadek może być:) pozdrawiam

Gość przygoda_
Na czczo odbywa sie badanie usg jamy brzusznej, czyli wątroba, śledziona, nerki. Badanie ginekologiczne przez powłoki brzuszne wykonuje sie z pełnym pęcherzem, a jak przezpochwowe to bez znaczenia czy na czczo itd. Przezpochwowe to nic groźnego, ale to raczej sie robi we wczesnej ciąży i monitorowaniu cyklu. Jeśli masz zlecone badanie z innego powodu to zrobią przez powłoki, czyli pełny pęcherz. Lepiej się jeszcze upewnij tam gdzie masz mieć robione badanie, bo może się rypnęli i powiedzieli na czczo zamiast napojona.

Gość deggialka
a jestes dziewica ?? bo mnie bolalo jak bylam dziewica... teraz juz zupelnie nie bolalo...

Gość przygoda_
Jak mogły cie boleć jajniki jak głowica znajdowała sie w pochwie? Chyba, że brzuch ci nagniatali.

nie jestem dziewicą, bez przesady, mnie nie bolały jajniki, tylko pani gin nie mogła jakoś głowicy na jednego z nich ustawić i we mnie strasznie wierciła tym aparatem

brzuch też mi przy tym nagniatała, zresztą nie pierwszy raz miałam robione tego typu usg, ale pierwszy raz bolało

Gość przygoda_
No zawsze mogą sie zdarzyć trudne warunki badania, tego nie wiadomo z góry. Co do tego że usg brzucha jest na czczo: chodzi o to by nie było gazów jelitowych które odbijają fale i zakłócają obraz. Nie znaczy to, że nie można wykonać badania nie na czczo, ale wtedy mało widać, jeszcze jak osoba grubsza to już w ogóle. Z kolei woda świetnie przewodzi fale, dlatego przez pełny pęcherz można dokładnie uwidocznić narządy rodne.