Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ana_bell

brak okresu

Polecane posty

Gość ana_bell

Od dwóch lat miesiączkowałam, jednak od końca wakacji nie dostałam okresu ... Na razie czekam cierpliwie bo słyszałam, że to normalne w moim wieku, poza tym kiedyś już miałam do czynienia z taką nieregularnością ... Proszę o radę kogoś, kto się na tym zna. Jeżeli sytuacja się nie zmieni na pewno pójdę się zbadać, jednak liczę na to, że to wszystko jest wpływem wieku nastoletniego.

Gość ana_bell
Podkreślam, że nie odbyłam jeszcze inicjacji seksualnej, nie zrzuciłam radykalnie wagi, nie zmieniałam klimatu ...

Gość AniaA.
mam tak samo tylko ze ja ostatni okres mialam pod koniec wrzesnia a ile masz lat??

Gość ana_bell
16

Gość AniaA.
a ja 17;/ jak w tym tygodniu nie dostane to ide do lekarza

Gość ana_bell
a miałaś już tak kiedyś ? jak tak, to ile najdłużej ?

Gość AniaA.
zawsze mialam problemy z regularnoscia :(juz myslalam ze sie wszystko unormuje bo na samym poczatku to okres dostawalam srednio co 3- 4 miesiace ostatnio bylo nawet spoko bo spoznial sie najwyzej tydzien niestety znowu to samo

Gość AniaA.
przez pol roku mialam w miare regularne a tu teraz od wrzenia nic;/ ciekawe od czego to

Gość AniaA.
ostatnio mialam troche stresow poza tym ograniczalam(ale nie az tak drastycznie) sie z jedzenie bo chcialam troche schudnoc moze od tego

Gość ana_bell
up

Gość ana_bell
kto odpowie ?

I powiedz, co to znaczy \"trochę stresów\"? Czy masz złe sny, jakieś problemy w rodzinie, odczuwasz lęk, nie możesz spać w nocy? Czy masz tłustą cerę, czy np. normalna, ale z widocznym na twarzy meszkiem, bardziej widocznym niż u innych ludzi, czy uważasz, że coś oprócz tego okresu się zmieniło? Czy masz bolesny okres a przestał taki być, czy na odwrót? No w ogóle coś napisz...

Gość AniaA.
no wiec tak mam problemy w rodzinie nie moge sie z nikim dogadac ;/ a co do mojej cery to nie jest za piekna jest tlusta i szara jak myslisz to moze byc powodem tak dlugiego braku okresu??

Gość AniaA.
a spac w nocy tez juz nie moge a glownie przez to co mi jest boje sie ze to cos powaznego a znowu isc do lekarza;/

Tak, no cera jest taka od hormonów na pewno;) Pytanie tylko, czy to jakaś patologia:) Nie opisujesz dokładnie, co Ci dolega, nie musisz tego robić na forum. Radze udać się do dobrego endokrynologa, który zrobi odpowiednie badania. Na pewno nie idź do lekarza, który na przywrócenie okresu zaaplikuje Ci jedna dawkę progesteronu, czy to w kilku tabletkach, czy to w zastrzykach. Jest to mechaniczny i bezsensowny sposób wywoływania okresu, który na pewno Ci nie pomoże, chociaz okres będziesz miała na pewno. Tyle, ze jeden raz, a dalej będzie po swojemu.... Jeżeli jesteś z Warszawy, to możesz napisać na maila czy gg, dam Ci namiar na lekarza, który na pewno nie zrobi Ci nic złego. Tyle, ze przyjmuje prywatnie... Jeżeli nie, to idź do endokrynologa. Musi zrobić Ci badania krwi, najlepiej w szpitalu, takie w trakcie całej doby i powtórzyc je dwukrotnie. Jeżeli masz powodu do silnego stresu, zapewne podniósł Ci się poziom prolaktyny i stąd brak okresu. Zapewne też masz podwyższony poziom testosteronu czy zmniejszoną produkcję estrogenów. Nawet po takiej kuracji możesz mieć kłopoty z wchodzeniem w tzw. druga faze cyklu, czy właśnie z produkcja naturalnego progesteronu, który to powoduje dośc mechaniczne wystąpienie okresu. Ale jeżeli lekarz nie zlikwiduje innych problemów, a na ślepo poda Ci progesteron, to niewiele to załatwi, a Twoje kłopoty i rozregulowanie hormonalne będą się pogłębiać. Dlatego przede wszystkim zrób badania:) I się nie martw🖐️

Gość AniaA.
Dziekuje za obszerna odpowiedz:))

Spoko. Być może to jakiś mały problem, ale na wszelki wypadek zbadaj prolaktynę, wszystkie estrogeny, testosteron, progesteron, tarczyce, cukier, itd.;) I nie daj sobie wmówić żadnych leków bez badań. W ogóle nigdy nie bierz żadnych hormonów bez badań, bo może się to źle skończyć, zwłaszcza przy jakichś problemach z okresem. A lekarze, zwłaszcza państwowi, prawie zawsze tak robią...