Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

PseudoSilkKimono

Kosmetyki z dawnych lat - czego uzywaly Wasze babcie?

Polecane posty

Gość Babka Atrapka
Klejace dezodoranty w kulce, po których wszystko piekło niemiłosiernie.

Gość pomarańczaa
Moja babcia stosowała różnie dziwne rzeczy na włosy, np piwo i żółtka jaj, robiła płukanki z pokrzywy itp. Ale trzeba przyznać, że włosy ma piękne do dzisiaj. Mimo, że siwe :) I jeszcze smarowała usta takimi obrzydliwymi, tłustymi szminkami, blee. Ale jak jej kupiłam Lasting Finish rimmela na urodziny, to teraz już tych badziewi z kiosku nie kupuje :) Pamiętam jeszcze, że smarowała zawsze twarz kremem bambino. I wcierała cytrynę w łokcie.

Gość Pani w wyblakłym berecie
Pamietam, że pomadki okropnie sie kleiły i piekły . Kosmetyki, zawsze kojarza mi sie z krostami, pieczeniem i łzwaieniem...a nawet opuchlizną. :(

Creme de Choc 200ml Nr ref. 305970 Payot !!! Rewelacyjny!!!! Witaminowy krem na dzień. ... więcej na stronie www.monimar.pl to sklep internetowy w którym możesz kupić naprawde dobre kosmetyki!!!

To jak, ciągniemy temat? Lata 70te, 80te, Pewex, sposoby naszych mam na piękną cerę, włosy, kosmetyki polskie i zagraniczne, zawartość torebek naszych babć... R E A K T Y W A C J A !!!

--> Pani Walewska (do kupienia tez i dziś) --->brylantyna (na włosy) ---> ruskie perfumy --->szampon piwny --->Kosmetyki kolorowe "celia". Jeszcze mała uwaga. Ktoś, kto ma lat 19 opisze babcie w wieku lat 60pare, wiec głęboki kryzys lat 70-80. Ja mam babcie w wieku lat 90-ciu i naprawdę nie wiem, jakich kosmetyków uzywała w latach swojej pierwszej młodosci....:D

Moja Mama z sentymentem wspomina Kobako - przestała ich używać, kiedy była ze mną w ciąży, bo organizm \"odrzucił\" je... No i Blase:) Niedługo ma imieniny, chyba dostanie ode mnie Kobako:)

Gość marcysiankaaaa
Ja pamiętam perfumy Reve, cuuuudny zapach, kupowało się je w kiosku. Teraz używam marek zagranicznych, ale wiele bym dała, żeby nabyć buteleczkę tych perfum. Pamiętam, mój ówczesny chłopak, marynarz, zabrał ze sobą w rejs fiolkę tych perfum, żeby mu o mnie przypominały :D Mleczko do twarzy różane, krem Nivea, który za licho mi nie pasował, ale nic innego nie można było dostać.

tez pamietam perfumy reve , i wiele wpisanych tu kosmetyków , rozczuliłam sie ..... pamietam paste do zębów kupowana w pewexe i reklamówki którą uzywało sie przez miesiąc

Gość jesszce jeszcze
... Perfumy z wykrzyknikiem - Exclamation czy jako tak

Gość perfumy Exclamation
są dostępne na szczęście jeszcze do dziś w sklepach;)Ślicznie one pachną:)|Kojarzą mi się z dzieciństwem...

Gość perfumy Exclamation
no może nie takimm wczesnym dzieciństwem bo miałam 12 lat kiedy psikałam się nimi podkradając je mamie,to było w 94 roku...moje pierwsze"dorosłe"perfumy;)

Gość marcysiankaaaa
A Kobako stosowane w nadmiarze przez niektóre elegantki, mogło powalić na glebę.

Gość marcysiankaaaa
-mydło "zielone jabłuszko" -dezodoranty Bac -fluid z Celii w tandetnej beżowej buteleczce -puder w kamieniu z Celii, który występował w wersji- sam wkład w celofanie. Ja używałam jednego i drugiego w kolorze słonecznym. Kolor przyzwoity, jakość koszmarna. -fluid Dermacol, tak, tak. Na twarzy tworzył wjątkową tapetę, może dziś jest lepszej jakości. -apteczne maseczki lipowa i nagietkowa,jedna biała, druga zielona, z lubością smarowałyśmy się tymi specyfikami w akademiku, wyglądając jak ufoludki -rozjaśniacz do włosów Biondella, świetny na pozbycie się połowy czupryny.

Gość marcysiankaaaa
W Pewexie raz wysupłałam kasę na dwa cienie Max Factor. Szary i zielony. Przysięgam, jakość nieporównywalnie lepsza od dzisiejszych cieni tej firmy. A zielony jeszcze mam na wieczną pamiątkę :).

Gość to były czasy
a u mnie ten Impuls nadal widzę w takim jednym sklepie, chyba się skusze na ten czerwony bo pani w przedszkolu taki miała i mam słabość do tego zapachu:)

Gość pamiętam te Impulsy
namiętnie używalam ich w wieku 13-16 lat;)Szczególnie podobal mi sie taki kolorowy Impuls z taka łądną brunetką na opakownaiu oraz zielono-zolty O2,niebieski ZEN czy Impuls Spice Girls:PEchhh to były zajebiste czasy,mlodość,szalone lata w liceum:oTeraz mam 26 lat i czuje się jakoś tak staro jak wspominam tamte wspaniałe lata:(

Gość PSK
Do dzis mam Kobako i mimo mlodego wieku sama ich uzywam. Moja mama, jak i duzo innych mam jest fanka Evasion, tez od Bourjois.

Gość byc moze rzym
moja mama zawsze miala perfumy b m rzym, londyn, paryz..zawsze ktores z tych...najczesciej rzym, moja babcia uzywala tylko kremu.pani wawalewska, pudelko mam w domu na pamiatke...mama miala jeszcze cienie bez nazwy, zielone , fiolrtowe i brazowe...zawsze dobierala je do ubrania..miala takie cieniutkie paseczki, teraz szkoda ze je wywalilysmy kiedys:( ja uzywalam szamponu i mydla babmi, beznadziejny i zawsze platal wlosy.. a i mama miala piepszyk pod okiem ale ten piepszyk byl koloru sory wiec kredka zawsze byl zaznaczony:D to co utknelo mi w pamieci z tamtych lat...to moja babcia robiaca mi kanapki ze swierzym maslem i herbatke z cytryna..pachnialo od niej kremem walewskiej.. i myla wlosy pokrzywa, znaczy plukanka, myla glowe dwa razy w tygodniu i musialam szukac jej pokrzyw:D boze jak ja za nia tesknie... gliceryna...tez kojarzy mi sie z babcia, zawsze pachnialo od niej gliceryna:) normalnie jak mi jej brak:( przypomnialo mi sie wszystko, dziekuje temu kto wznowil ten temat..

Gość etbgtvb
up

Gość gość
A ja poszukuję na forum wszędzie wzmianki o dezodorancie nazwa chyba brzmi quartet w takim szarym opakowaniu. Dostałam go od mojego pierwszego chłopaka w roku 1988. Pamięta ktoś taki dezodorant? ? Pomóżcie nigdzie nie mogę znaleźć go na żadnej stronie. Może nazwę przekrecilam

Gość nattallyy
Jest tu ktoś? Wspominamy dalej

Gość gość
dla mężczyzn-w latach 90tych linia dezodorantów hiss lub hizz nie pamiętam dokładnie:-)