Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość malwina_80

Bierze mnie przeziębienie, a mogę być w ciąży, jak się leczyć?

Polecane posty

Gość malwina_80

dziewczyny ratujcie w nocy zaczęło mnie boleć gardło, nos mam zapchany, a wiem, że mogę być w ciąży. Nie wiem jak się leczyć żeby nie zaszkodzić dziecku jeśli w ogóle jestem w ciąży. Żadnych leków wiem, że brać nie wolno bez konsultacji z lekarzem zatem co można i co pomoże? wiem, że jak poleżę w łózku to powinno przejść, ale coś muszę brać. Nie wiem - mleko z czosnkiem i miodem. Pomóżcie...

Gość mama2latka

Gość niestety pozostaja ci domowe
sposoby:) choc moja siostra jak byla w ciazy na bol gardla brala TYMSAL:) i ajkies krople do nosa tylko nie pamietam nazwy.. pomoglo :) oczywiscie ginekolog jej to polecil:)

Gość niestety pozostaja ci domowe
najlepiej by bylo gdybys zrobila test bo skoro tylko przypuszczasz ze jestes w ciazy to po co sie meczyc??

Gość malwina_80
wiem, ale myślę, że na test jest za wcześnie:) no i nawet nie mam go w domu wiec musiałabym wyjść do apteki, a tego nie powinnam teraz robić na pewno:) czyli mówisz czosnki, cytrynki, herbata z malinami?

Gość kluchamała
Twoje dziecko jest całkiwicie chronione przed wpływem czynników zewnętrznych przed pierwsze 3 tygodnie ciąży, więc spokojnie bierz co chcesz!!!

Gość a niby dlaczego przez pierwsze
3 tygodnia ciąży dziecko jest chronione??????

BEZPIECZNE LEKI W CIAŻY -------------------------------------------------------- ------------------------ JAK SIE LECZYC BOL GLOWY - siegnij po srodki przeciwbolowe na bazie paracetamolu. Moga byc stosowane przez caly okres ciazy i karmienia. Bezpieczna dawka to 4g na dobe, czyli okolo 8 tabletek. Zapomnij jednak o Ibuprofenie i aspirynie. PRZEZIEBIENIE - Zrezygnuj z aspiryny - jest szkodliwa dla plodu. Zamiast tego rozgrzej sie naparem z lipy lub herbata z sokiem malinowym. Lukaj wit.C, nie jest grozna dla dziecka. Jesli masz goraczke, zazyj paracetamol i zglos sie do lekarza. Przyczyna goraczki moze byc infekcja, ktora trzeba jak najszybciej wyleczyc. Jezeli boli cie gardlo, siegnij po tradycyjne pastylki do ssania, mozesz je przyjmowac, gdyz dzialaja miejscowo. WYMIOTY, NUDNOSCI - jedz malo, ale czesto, nie pij w czasie posilku. Unikaj tez ostrych i ciezkostrawnych potraw. Siegnij po ziolowe lub homeopatyczne leki przeciwwymiotne (Avioplant, Cocculine). INFEKCJE UKLADU MOCZOWEGO - wymagaja konsultacji z lekarzem, doraznie jednak mozna przyjmowac Furaginum oraz witamine C. BOL ZEBA - Zazyj srodek przeciwbolowy z paracetamolem, a potem szybko udaj sie do dentysty. Ewentualne infekcje moga przedostac sie do calego organizmu, a wiec tez do plodu. Mozesz poprosic o znieczulenie, ale zaznacz, ze jestes w ciazy, aby podano ci zastrzyk bez adrenaliny. BOL BRZUCHA - na niestrawnosc i problemy z zoladkiem wes srodki ziolowe, np. Raphacholin lub leki zobojetniajace kwasy (Ranigast, Reni). Na zaparcia pomoze ci dzialajaco miejscowo czopek glicerynowy, a na rozwolnienie wegiel. Na zgage najlepsze sa leki zobojetniajace, albo ziola - np. napar z rumianku. Jesli odczuwasz skurcze, bole lub kluciie w dole brzucha, idz do ginekologa. to moze zwiastowac przedwczesny porod. INFEKCJE DROG RODNYCH - Takie dolegliwosci moga spowodowac przedwczesne odplyniecie wod plodowych i przedterminowy porod. Dlatego wszystkie objawy powinnas zglosic swojemu ginekologowi. Byc moze konieczne bedzie podanie antybiotyku albo przynajmniej clotrimazolu. Raczej nie stosuj irygacji