Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość prot-ort

protetyk ortodonta - pomogę

Polecane posty

Gość prot-ort

Witam,jestem studiującą osóbką, która niedługo kończy naukę i chętnie doradzę w sprawach protetycznych i ortodontycznych [oprócz aparatu stałego - do zadanie dla stomatologa] pozdrawiam :)

Gość nakażdytemat
to ja mam pytanie :) mam krzywe jedynki, reszta zębów jest ok, ale górne jedynki tak jakby rosną w bok, do tego jest miedzy nimi przerwa :( może powiesz mi jak wygląda "leczenie" w takim przypadku??

Gość prot-ort
nakażdytemat hej :) Jeśli rosną w bok to powinna chociaż jedna jedynka zakrywać dwójkę chyba,że masz też więcej miejsca między jedynkami a dwójkami, no i jak piszesz masz diastemę [przerwę między jedynkami] w sumie poleciłabym Ci aparat stały bo on daje najszybsze efekty, lecz można oczywiście założyć też aparat zdejmowany, który jest tańszy i nie przesuwa zębów lecz je przechyla - wtedy najczęściej na takim aparacie znajduje się łuk wargowy i tzw sprężynki agrafkowe, które służą do przechylania zębów :) i w Twoim wypadku tak jak piszesz powinny stać się znów proste, pozdrawiam

Gość nakażdytemat
a to powiedz mi jeszcze co z ósemkami, bo właśnie mi wyrastają :/ będę musiała je usunąć?? ta po lewej stronie jest jeszcze ledwo widoczna ale jednak...

Gość prot-ort
nakażdytemat Musisz dokładnie przejrzeć w lustrze zęby, czy już są ściśnięte [czy są między nimi szpary czy nie] czy może mają luz, zazwyczaj jeśli ma się małą żuchwę/szczękę to przez wyrzynające się ósemki zęby nachodzą na siebie i nie jest to estetyczne :) Jeśli zęby są ściśnięte dobrze jest te ósemki wyrwać zawczasu co niestety nie jest przyjemne ale daje efekty na przyszłość, w moim przypadku wszystkie cztery ósemki mam wyrznięte i nic mi się nie stłoczyło,czasami jak właśnie ma się przerwy to ósemki działają jak aparat ortodontyczny :) pozdrawiam

Gość prot-ort
czekam na dalsze pytania :)

Gość apetiteeeeee
wiec - mam bardzo krzywe zeby gorne - dwojki schowane pod jedynkami, wystajace kły... do tego bardzo duzo plomb... czy jest szansa z takimi zebami "cos" zrobic a przynamniej zahamowac proces przesuwania??? (mam wrazenie ze dwojki coraz bardziej chowaja sie pod 1)

Gość apetiteeeeee
dodam ze mam juz 24 lata...

Gość achhhhhhhh
witam. mam 25 lat właśnie kończę noszenie aparatu. w dolnym łuku nie mam szóstki, a siódemka ma zresorbowane korzenie i w każdej chwili może wylesieć, w kazdym razie będzie dziura tak na ok 1,5 zęba. ósemka jest ładnie dostawiona do linii, więc pozostaje mi zrobienie implanu między 5 a 8 (niestety za drogo chyba) lub mostka. z jakimi kosztami muszę się liczyć? Dziękuje z góry za odpowiedz

Gość prot-ort
apetiteeeeee witaj, stłoczenie zębów... hm czy to od dawna? bo jeśli masz już ósemki to mogło to być przyczyną,że zęby Ci się stłoczyły, czasami jest już tak od dziecka i najlepsze są aparaty stałe bądz zdejmowane... czasami wyrwanie czwórek aby zrobić miejsce w łuku i poprzesuwać zęby, podobnie jak poprzednio pisałam można wstawić łuk aby kły nie wystawały i sprężynki agrafkowe aby poprzesuwać [to w aparacie zdejmowanym] jeśli chodzi o aparat stały spoko nie jest za późno :) a co do plomb,jeśli są na powierzchni przedsionkowej czyli widać je z przodu to dobre są licówki bo zakrywają niedoskonałości ale traci się bezpowrotnie swoje szkliwo... pozdrawiam

Gość prot-ort
achhhhhhhh wszystko zależy od materiału z jakiego będzie zrobiony most , może być porcelanowy [bardzo naturalnie to wygląda] porcelanowy na metalu, metalowy i zazwyczaj koszty są co raz niższe w tej kolejności jak napisałam. Niestety nie powiem Ci ile to może kosztować bo każdy gabinet bierze inaczej, z góry tylko powiem,że np. są wady i zalety każdych typów mostów, porcelanowe ładne ale mało wytrzymałe, metalowe silne ale mogą podrażniać [jak to metal] Mosty są tańsze od implantów ale "wiszą" czyli wiadomo czyszczenie nitką między sztucznymi zębami a dziąsłem, implanty droższe zabawa w wiercenie w kości itd ale w sumie na zawsze no i nie ma takiej zabawy w czyszczeniu i w sumie zapomina się o tym,że posiada się implanty, jak coś to pytaj, pozdrawiam

Mam córkę w wieku8 lat . Rosną jej krzywo jedynki górne-stałe . Mam pytanie czy nadaje się ona na jakiś rodzaj aparatu ? Część zębów ma mlecznych.

Gość prot-ort
rapcio witaj, oczywiscie :) Aparaty zdejmowane robi się nawet jak dzieci mają jeszcze mleczne zęby i to nie wszystkie :) Oczywiście poki następuje wymiana zębów z mlecznych na stałe nie ma szans na stały aparat dlatego pozostaje zdejmowany, który poprawi wadę - koszt w granicach mysle ok.400 zl. pozdrawiam

Gość achhhhhhhh
tyle że decydując się na most miałabym chyba jaoś spiłowywane te moje 5 i 8 , więc już by nie było opcji później implantu?

Gość prot-ort
achhhhhhhh niestety tak, na czymś się most musi utrzymać, dlatego trzeba spiłować zęby, jakby w przyszłości miały być implanty to na spiłowane zęby jedynie można by było zrobić korony. pozdrawiam

mam pytanie.. po spuchnieciu dziasla- osemka jaby schowala mi sie pod dziaslo, teraz to troszke sie poprawilo, ale nadal dzislo jest na rowni z osemka, poza tym moge teraz odchylic to dziaslo z kazdej strony - wiadomo ze zostaja tam bakterie, ciezko to myc itd,.. no wlasnie - czy to juz tak zostanie z tym dziaslem (minal juz tydzien odkad bylam tak spuchnieta mocno)

Gość achhhhhhhh
jeszcze jedno :) jeśli mam tą przerwę taką nie na dwa zęby ale powiedzmy ze na jeden duży, no 1,5 zęba, czy jest możliwe zrobienie 1 implanu - wiadomo chyba taniej

Gość prot-ort
katia27 witaj, myślę,że to bardziej pod pytanie do stomatologa a ja nim nie jestem :) Ale myślę,że to po prostu przyczyna tego,że wyrzynają Ci się ósemki i dziąsła są luźne i czasami nawet mają takie ogonki [sama mam taki kawałek dziąsła na ósemce które można przesuwać w każdą stronę] myślę,że najlepiej wybrać się do stomatologa,który stwierdzi co i jak i może nawet po prostu wytnie ten przeszkadzający kawałek lub zaleci coś innego co może być winą tej ósemki jak piszesz - spuchnięte dziąsło,pozdrawiam

Gość prot-ort
achhhhhhhh to już oceni sam stomatolog wiadomo,że sztuczny ząb też nie może być bardzo duży bo to się od razu rzuca w oczy przy otwieraniu ust, chyba,że implant będzie na środku tej przerwy i będziesz miała 5 przerwa ząb przerwa 8, chociaż z estetycznego punktu widzenia może być to trudne bo 6 której nie posiadasz jest największym zębem w łuku :] Zapytaj stomatologa bo to i tak zawsze od niego zależy jaki wariant wybierze :] ja jako protetyk jestem tylko od wykonywania zębów ;] nie od ich umieszczania w jamie ustnej,pozdrawiam

osemke mam juz dawno - dziaslo mi spuchlo bo mi sie wbil zamek od aparatu na osemce w policzek - zamek mam juz usuniety i nic juz nie boli, ale zostaly te rozchylone dziasla a wczesniej tego nie mialam (wizyte mam dopiero 15stycznia, dlatego pytam)

Gość kolaaaaaaaaaaaaaaaaloa
hej, nosilam aparat "ruchomy: czy jak sie nazywa jak bylam nastolatka, wyrywane wszystkie 4, brak miejsca... ale nie o tym dzis :D mam gorna szczeke bardziej wysunieta od dolnej, wkurza mnie to jak sie smieje, temu sie nie smieje...

Gość achhhhhhhh
ok, dzięki za odpowiedzi, co prawda moja 8 została już maksymalnie przesunięta do przodu, 7 już jest prawie poza łukiem więc raczej nie jest to chyba jakaś strasznie duża przerwa. pozdrawiam

Gość prot-ort
katia27 a to zmienia postać rzeczy :] nie jestem stomatologiem i Ci nie pomogę :) ale z tego co piszesz... wbił Ci się zamek w policzek a spuchło Ci dziąsło? Dwie różne sprawy :] Może masz na myśli że miałaś na 8 pierścień który już jest zdjęty i dlatego te rozchylone dziąsła? jeśli tak to jest to naturalne i z czasem dziąsła wrócą do swej postaci,jeśli nie o to chodzi, pisz :) postaram się pomóc tyle ile mi wiedza protetyczna pozwala chociaż aparaty stałe to nie moja dziedzina , pozdrawiam :]

Gość prot-ort
kolaaaaaaaaaaaaaaaaloa witaj :) hmm ... bardziej wysuniętą.. oczywiście to normalne że szczeką zakrywa żuchwę i jest bardziej wysunięta ale pewnie nie o to Ci chodzi, jeśli zęby masz proste a nie rozchylone to prawdopodobnie masz przodo albo tyłozgryz [trudno mi ocenić bo nie widzę Twojej twarzy ;)] takie wady można naprawić za pomocą aparatów blokowych [też zdejmowane] które mają złączoną płytę górną z dolną i zakładając taki aparat na zęby ustawiasz położenie żuchwy w pozycji prawidłowej i z czasem wada zanika, pozdrawiam

dzieki, nie wiem kurcze co mam, byc moze ortodonta mowil, mala bylam. po prostu moje zeby nie lacza sie przy zgryzie, tzn jak sie laczy zeby.gorna szczeka wsyaje dalej i musi sie cofac by zeby sie zlaczyly, dzieki za wypowiedz :)))

Gość prot-ort
kolaaaaaaaaaaaaaaaaloa szczęka się raczej nie cofnie ;] to chyba żuchwa Ci sie przesuwa do przodu abyś miała zagryzione zęby tak? Wtedy jest to tyłożuchwie i tak jak pisałam myślę,że aparat blokowy byłby tu najlepszy :) pozdrawiam

nie, mam pierscien na siodemce dalej na osemce mialam zamek, i tak bylo prawie rok, po ostaniej wizycie spuchl mi lekko policzek i haczyk od zamka wbil mi sie w policzek, bolalo ze hoho, stan zapalny mi sie od razu zrobil i spuchlo dziaslo, bylam u orto i wyrwala mi ten zamek, zastanawiam sie, czy to sie obkurczy, a jesli tak to czy to dziaslo \"przyklei\" sie do dziasla, bo nie wyrobie dlugo ciagle pluczac te miejsca strzykawka z igla (bo mam to przeplukiwac pod cisnieniem, zeby wszystko oczyscic dokladnie)...

ale ile to kosztuje?

Gość ooooooonnnnnnnnnnnnaaaaaaa
a co ja mam zrobić??? noszę aparat na dolnych zębach już 1,5 roku i jedynki mam dalej niesymetryczne:( Już miałam około 4 wizyt w sprawie tylko tych zębów i dalej nie są równiótkie:( za każdym razem tylko 50zł i lipa:( nie są bardzo krzywe ale skoro tyle się tyle męcze to chciałabym mieć naprawde je równe. Nie wiem czy odpuścić czy dalej się męczyć...