Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Ola26.

dzieci wielojezyczne

Polecane posty

hej..czy sa tu rodzice dzieci wielojezycznych? Moj maly ma 20 miesiecy i dorasta w srodowisku 3 jezykowym. Mowi pare slow z kazdego jezyka, ciekawe jak to bedzie dalej. Kto to przechodzil? Podzielcie sie doswiadczeniem.

witam wyjechalismy z Polski jak dziedzko mialo rok chociaz mowilismy do niego po polsku to on nauczyl sie niestety po niemiecku i do 5 roku zycia nie umial rozmawiac po polsku ateraz musimy uwazac co mowimy bo on juz rozumie wszystko

Moj maly mial rok i 3miesiace jak wyjechalismy z Polski.Caly czas mowilismy i nadal mowimy po polsku.Chodzi do przedszkola.Mowi w jezyku polskim i francuskim,ale akcent ma francuski i zdania po polsku sklada z gramatyka rancuska,mimo,ze go poprawiay.Pozdrawiam

Czesc dziewczyny! Fajnie ze napisalyscie. Moj maly ma 20 miesiecy i rozumie 3 jezyki: polski, wloski i anielski, zaczyna tez mowic ale jednak wiekszosc slow mowi po angielsku ( mieszkamy w Irlandii ) bo prawie caly dzien spedza w zlobku a slowa angielskie sa o wiele krotsze i latwiejsze do wymowienia niz polskie. Wloski tez jest latwiejszy niz polski. Ciekawa jestem jak to bedzie. Mam nadzieje ze bedzie mowl po polsku. Piszcie dziewczyny! DOBREJ NOCY

ja mam male pytanko a nie macie czasem wrazenia czy dzieckozrozumie inny jezyk i czy latwo waszym dzieciom przyszlo pprzyswajanie sobie innych jezykow i czy np.sedzialyscie i mowilyscie np.krzeslo w kilu jezykach?wprzyszlym rozku chce przenisc sie do innego kraju i moje dziewczyny beda mialy niecale 3 lata ale boje sie co do komunikacji.

Hej, Male dzieci szybko przyswaja obce jezyki. W moim przypadku z tego co obserwuje to dla synka jest czyms normalnym i naturalnym ze jedna rzecz ma 3 nazwy. Nie wiem jak to jest jak juz dziecko zna jeden jezyk a potem dopiero poznaje drugi ale mysle ze szybko zalapie. Dla przykladu panie w zlobku mi mowily ze taki chlopczyk co mial 2 lata przyszedl do nich w maju nie znajac nawet slowa po angielsku a we wrzesniu mowil juz biegle w tym jezyku a teraz to juz spiewa piosenki nawet itd. Moja kolezanka znowu przywiozla do Irlandii 4 letniego syna i tez szybko zalapal jezyk bez problemow, jak czegos nie wiedzial to sie jej pytal a jak to sie mowi itd. Teraz jak sie sam bawi to mowi do siebie po angielsku. Mysle ze nie masz sie czego obawiac, najlepiej dac dzieci do przedszkola bo dziecko od dziecka uczy sie szybciej niz od doroslego. Pa pa

Witam! Moja najlepsza przyjaciolka jest Wegierka a jej maz Rumunem! Zyja razem w Austrii, wiec ich dzieci maja na codzien kontakt z 3 jezykami:-) Starsza corka Diana ma teraz 7 lat i mowi juz perfekt po niemiecku i wegiersku, oraz doskonale rozumie rumunski:-) Mlodsza jest jeszcze za mala by cokolwiek rozumiec! Mysle ze to zaden problem! Rodzice od urodzenia mowili do dzieci kazde w swoim jezyka, a w przedszkolu doszedl jeszcze 3 jezyk:-) Dziewczynki maja swietna przyszlosc przed soba:-)

To dobrze. Bo ja znowu mam kolezanke Hiszpanke ktora wraz z mezem tylko po hiszpansku w domu rozmawia i do dzieci tez tylko po hiszpansku a dzieci mowia do nich po angielsku bo za nic w swiecie nie chca po hiszpansku mowic no i co w takiej sytuacji? W szkole i zlobku maja angielski i im chyba latwiej to przychodzi, ale rozumieja hiszpanski doskonale. Prowadza normalne rozmowy w domu tyle ze na zasadzie mama mowi do nich po hiszp. a oni odpowiadaja po ang. :/ Zna ktos jeszcze takie przypadki?

Witam .ja jeszcze nie mama ale juz za chwilke bede.Poczytalam was troszke a teraz sie podziele swoim zdaniem.Slyszalam ostatnio ze do dzieci nalezy mowic w dwoch jezykach od pierwszych dni narodzin i tak bez przerwy do 11 miesiaca zycia bo w tych miesiacach dzieciaczki maja najbardziej chlonny umysl.Pozdrawiam...

Gość kluska serowa
bede niedlugo mama i moje dziecko bedzie mialo stycznosc z 3 jezykami. jeden ode mnie i dziadkow, drugi od taty i otoczenia i trzeci od mojej tesciowej. najbardziej sie martwie wlasnie tego zeby sie nie uparl ze on nie bedzie mowil po polsku bo po co. ale z drugiej strony mam nadzieje ze tak nie bedzie, a jak bedzie to mam zamiar ignorowac co do mnie mowi w innym jezyku niz polski. nie wiem jak to bedzie dzialalo w praktyce i pewnie jeszcze zasiegne jakis porad gdybym byla w takiej sytuacji :O

Hey znam to doskonale. Mieszkam w niemczech a moja mala ma 7 lat i tu sie urodzila. Przez pierwsze 3 lata rozmawialam z nia tylko po polsku. Niemieckiego sie w przedszkolu nauczyla, na to tylko miesiac potrzebowala... Dalej do niej po polsku möwie, tyle ze teraz do szkoly chodzi to tez trzeba duzo po niemiecku. I ona tak od roku mi tylko po niemiecku odpowiada chociaz doskonale po polsku rozumie... Tez sie tym martwilam, ale mielismy tez taki przypadek w rodzinie z kuzynka, ktöra juz ma 20 lat i doskonale po polsku möwi. Taka 4 letnia przerwe z polskim jezykiem miala ale to moze duzo dzieci tak przechodzi... ;) Zobaczymy, w styczniu do polski jedziemy jak bedzie sie zachowywac...