Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Alexsia

Coś dla pań - Likiery własnej roboty

Polecane posty

Może macie jakieś sprawdzone pyszne przepisy na własnej roboty likiery, nalewki itp smakowitości dla kobitek? Kiedyś czytałam gdzieś o likerze robionym z mleka kondensowanego może ktoś podrzuci ten przepis?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
2 puszki ugotowanego mleka słodzonego oczywiście i 1/2 l wódki . Wszystko wymieszać i gotowe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość puszka mleka obojętnie
kakaowe lub waniliowe wrzucasz ta puszkę do garnka z wodą i gotujesz ok 2.5 do 3 godz ...potem puszkę wyciągasz i ODSTAWIASZ DO WYSTYGNIĘCIA ...otwierasz i przekładasz do jakiegos naczynia potem miksujesz i stopniowo dolewając wódkę i to wszystko🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość puszka mleka obojętnie
gotuje sie tą puszke i potem nie wolno otwierac gorącej bo strzeloi :D :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dzięki. Prościutki ten przepis, myślałam ze oprócz mleka i wódki coś się jeszcze dodaje do smaku np cukier, karmel

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Malibu domowej roboty
Składniki: - 0,5l spirytusu, - 2 paczki wiórków kokosowych (po 100g) - 2 puszki mleka skondensowanego (jedno słodzone, drugie nie), - 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej. Jak przyrządzić? Wiórki zalać spirytusem i pozostawić na 2 dni. Po tym czasie wiórki odsączyć (można je wykorzystać do placka). Do spirytusu dodać mleko, kawę i można pić!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość likier na kukułkach
pół kilograma cukierków kukułek, pół litra wódki cukeriki - można wcześneij pokruszyć - zalewamy wódeczką i czekamy aż się rozpuszczą. zlewamy do butelek i pijemy :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość krupnikk
Składniki: - 200 ml gorącej wody, - 0,5 kg miodu pszczelego, - 4 ml roztworu kwasku cytrynowego 10%, - 0,5 l spirytusu, - cynamon, goździki, imbir, laska wanilii, gałka muszkatołowa. Jak przyrządzić? Cynamon, goździki, imbir, laskę wanilii i gałkę muszkatołową zalać spirytusem. Macerować 14 dni, co drugi dzień mieszając. Aby przygotować litr krupniku, do wysokiego garnka należy wlać gorącą wodę i dodać miód. Gotować kilkanaście minut, zbierając szumowiny. Do przestudzonego wywaru dodać 5 ml przygotowanej wcześniej zaprawy i kwasek cytrynowy, a następnie wlewać powoli, stale mieszając, spirytus. Krupnik przelać do gąsiorka i pozostawić na 3-6 miesięcy do sklarowania. Po tym okresie ściągnąć klarowny płyn, a pozostałe resztki przefiltrować.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość eiweeee
nalewka wisniowa: pół litra wódki, około pół kg wisni - moga być mrozone, szklanka cukru, kilka gozdzikow - przyprawa ;) wymieszać wszystko w duzym słoiku, musi stać 3 tyg, aż "dojdzie" ;) pychaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :classic_cool:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kukułki sa super ale po co tyle czekac az sie rozpuszca?trzeba kupić thermomix i masz pycha likierek w pare minut ;p

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tiiaaaaa to się opłaca
Kupić termomix żeby rozpuścić kukułki :) :) :) pocieszna rada :) :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Na czasie: szklankę suszonej żurawiny zalać szklanką spirytusu (rozcieńczonego do 75 - 80%) i odstawić na kilka dni. Zagotować 3/4 szkl cukru (jak kto woli słodsze to cała szklanka cukru) z 3/4 szklanki wody. Ostudzić. Zlać spirytus z żurawiny, zalać owoce zimnym syropem z cukru, poczekać 2 - 3 dni. Całość połączyć ze zlanym wyciągiem spirytusowym. Owoce można użyć do ciasta.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×