Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Jiana

Rana - co z nią zrobić?

Polecane posty

Gość Jiana
Przypadkowo nacisnęłam enter - wybaczcie Mam pytanie. Wczoraj strasznie skaleczyłam się pokrywką od konserwy. Rana była dość duża długość 3cm i głęboka. Niestety bardzo się rozeszła. Nie miałam wody utlenionej więc przemyłam ranę zwykłą wodą, a ze skaleczenie nastąpiło od konserwy to jeszcze polałam tą ranę spirytusem - co było chyba błędem. Następnie zalepiłam ją plastrem. Dzisiaj okazało się że stworzył się strup, ale wewnątrz rany, tzn jest wklęsły. Czy taka sama będzie blizna?? skaleczenie nastąpiła w takim miejscu (nadgarstek) a nie chcę wyglądać jak samobójczyni, więc chciałabym jak najbardziej zmniejszyć tą bliznę, a wiem, że z wklęsłymi nic się zrobić nie da. Może poradzicie coś??

Gość A CZEMU...
a czemu nie pojechałas na szycie? ja bym sie wybrała do lekarza, znaczy teraz to cie pewnie tego nie zszyją bo trochę późno, ale być moze powinnas dostac jakis zastrzyk przeciwzapalny. Jesli taka rana sama się zrośnie blizna będzie na bank - byc może nie na zawsze ale na długi czas. Rozorałam sobie kiedyś tak nogę, nie miałam możliwosci szycia bo w promieniu 100 km szpitala nie było. Rana zrosła się, ale bliznę nadal mam.

Gość No co wy poszeleliście
smaruj naturalnym kolagenem

hmmm... ale goi się normalnie.. to może jak ten strup już całkiem odpadnie smaruj maścią na blizny.. trochę ja to spłyci i rozjaśni.. teraz to by można iść do chirurga, żeby to wyciął (strup cały) i zszył powtórnie, ale po szyciu to na pewno blizna nieduża będzie szkoda że nie zakleiłaś takimi paskami - stripami, to by się zeszły obie strony i śladu by nie było..

Gość Jiana
też teraz wiem, że głupio zrobiłam. Ale nie moja pierwsza rana w życiu. I nigdy nie byłam na szyciu. Miałam kiedyś rozoraną całą nogę. Nabiłam się na ogrodzenie i rana też była głęboka, ale ładnie się zrosła i bliznę tylko przy opalaniu. Więc muszę na nią nakładać krem brązujący aby nie odbijała się od reszty ciała. Niestety tutaj martwi mnie miejsce tej rany. Nie wiem jakim sposobem. Tzn wiem, łapałam wypadającą mi z rąk konserwę i rana powstała na nadgarstku. Nie chcę wyglądać jak niedoszła samobójczyni... a chyba to mnie właśnie czeka... :(

Gość A CZEMU...
nie no spokojnie :) jak rana się zagoi potraktują contratubexem w końcu powinna zniknąć

Gość dzięki
kurcze mogłaś zalepić stripami. mi się rok temu wbila blacha (nie wchodzmy w szczegóły;)) w 2 miejsca na rece, jedno rozciecie na długosc troche ponad 1 cm, drugie ponad 0,5 cm, głebokosc taka ze nie rozcieło jeszcze mięsnia (to większe zatrzymało się na kostce palca wskazujacego. miałam zalozone stripy w szpitalu i teraz blizny zbladły i prawie ich nie widac.szkoda ze nie zakleiłas tymi plasterkami bo one sciagają ranę i lepiej się zrasta. preperety na blizny stosuje się już po wygojeniu rany. moze idz do dermatologa to ci coś przepisze nie tylko na blizn ale bna lepsze zagojenie

Gość Jiana
Ja się boje że może być ona głęboka. Bo normalnie na ranach strup się robi na wierzchu i scala dwa płaty skórne. A tutaj strup mi się zrobił wewnątrz rany. Tzn jest ona trochę wklęsła tak na oko 1 mm... i to mnie martwi i to nawet bardzo. Nie pamiętam już jak to było z tą raną na nodze bo ją miałam 11 lat temu. Była ogromna i głęboka ale jak się goiła... nie wiem

Gość didiaaaa
powinnas pojechac do lekarza bo glebokich ran zadanych czyms co mialo kontakt z miesem nie mozna tak samemu sobie latac

Gość Jiana
to nie była konserwa mięsna... tylko konserwa z kukurydzą... ranę zdezynfekowałam spirytusem i pewnie dlatego tak się źle goi tzn strup się kiepsko tworzy. Czy mogłabym teraz po 24 godzinach jakoś spróbować ją zawinąć tak aby zbliżyć jej brzegi do siebie?? czy lepiej tego nie próbować??jest szeroka na 2 mm... więc będzie obrzydliwie wyglądać :(

Gość 67676767676767
chodzi o mieso POTOCZNIE TO CO MASZ POD SKORA a nie mieso z puszki:P