Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lolitkaaaaa

czy ilość plemników w wydzielinie jest wystarczająca do zapłodnienia??

Polecane posty

Gość lolitkaaaaa

chodzi mi o to czy ilosc plemnikow w wydzielinie z penisa przed wytryskiem (nie chodzi mi o czysta sperme) wystarczy aby zajsc w ciaze??

Gość lolitkaaaaa
ja slyszalam ze potrzebny jest pelny wytrysk ;) jeden plemnik nie poradzilby sobie ;D

Gość psyccholog
niestety WYSTARCZY JEDENZ CAŁEJ ARMI!!!

Gość psyccholog
w czasie stosunku płciowego, w odruchowym akcie ejakulacji (wytrysku), do dróg rodnych kobiety dostaje się sperma. Jest to wydzielina jąder zawierająca 70% płynnego osocza i ok. 30% plemników (spermatozoidów). Przeciętne "stężenie" plemników w spermie wynosi 60 000/mm3 i jeżeli spadnie poniżej 30 000, powstaje oligospermia może to być przyczyną niepłodności męskiej. Niewielka ilość materiałów zapasowych w plemnikach wystarcza im na zaledwie 4-6 godzin ruchu i tak naprawdę do ich przesuwania niezbędne są skurcze ściany macicy i jajowodów. Przeżywalność spermatozoidów w drogach rodnych kobiety wynosi maksymalnie 72 godziny. Jeśli w tym czasie nie napotkają na swojej drodze komórki jajowej, to nie nastąpi zapłodnienie (należy dodać, że kwaśne pH pochwy zmniejsza przeżywalność plemników, natomiast zasadowe pH macicy i jajowodów zwiększa).