Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zaniepokojooona

Czy to wyklucza nowotwór?

Polecane posty

Gość zaniepokojooona

Powiedzcie mi, czy normalne wyniki krwi calkowicie wykluczają nowotwór? Nocami mam straszne bóle kości, aż mi dretwieja.. to nie jest zadna choroba reumatyczna , zaznacze schudlam, zbladlam, ciagle boli mnie glowa i jestem senna (cukier mam w normie) i ostatnio jest mi niedobrze (w ciazy nie jestem)

z nowmalnych wynikow mozesz co najwyzej okreslic anemie. zrob markery nowotworowe.

Gość zaniepokojooona
Ellinko a przy nowotworach OB nie powinien być podwyższony ? ja mam 5

Gość zaniepokojooona
wiem, ze moja babcia jak wykryli jej bialaczke miala znacznie podwyzszone OB - i dlatego zastanawiam sie czy to byl przypadek (nalozył sie na to stan zapalny) czy nie

ludzie zrobienie markeru kosztuje 30-40 zl, jesli sa podejrzenia mozna sie wysilic i zaplacic a nie na kafe pytac, bo tu wrozka nikt nie jest.

Gość agagaga
Ob jest podwyzszone w nowotworach. Z reguły jest podwyzszone i 3 cyfrowe, podobnie jak jak np w reumatoidalnym zapalneniu stawów. a moze by tak zrobic RF-czynnik reumatoidalny, albo przeciwciala ANA i ANCA

moja Babcia miała OB 150 przy zapaleniu spojówek także sama widzisz :P zrób te markery tak jak Elinka radzi

Gość zaniepokojooona
ok

Gość agagaga
no tak robic markery.... a wiesz ile jest markerów? około 50. Trzeba wiedziec jakie, i tez one nie sa specyficzne, moga byc podwyzszone nie tylko w przypadku raka. Nie bedziesz robic np CA 125 jak boli Cie noga????

Gość agagaga
idz do lekarza. KOniecznie. Rozmaz nic nie pokazał? Nic Cie nie boli? A moze rentgen albo tomografia??

Gość zaniepokojooona
ide w pon. do lekarza - zobaczymy co mi powie a jak mnie oleje to udam sie do onkologii

Gość zaniepokojooona
wyniki mam ponoc olimpijskie nocami strasznie bolą mnie kości w rękach (od łokcia do nadgarstków) i nogach (łydki) tak , ze nie umiem czasami spać

? nie wiem jak sie to zalatwia gdzie sindziej ale u mnie idzie sie np do lekzra ktory robi wywiad co i jak i wtedy mowi jakie. poza tym jeden marker jest np na kilka nowotworow (np trzustka, jelito itd...z tego co pamietam). najlepiej do lekarza, wtedy decydowac.

Gość moja ciocia przy guzie mozgu
miala bardzo wysokie OB ponad 100 i lekarze od razu wiedzieli ze cos jest nie teges, mi lekarz mowil ze 3 cyfrowe OB bardzo czesto oznacza raka

Gość zaniepokojooona
dodam,ze jestem dosc mloda osoba

Gość agagaga
A moze to poprost ubrak witamin i makroelementów? Moze magnez jakis? no i jak sama widzisz markery nie sa specyficzne, i za sprawa samych markerów nie mozna ani wykluczyc ani potewierdzic raka. Jest tylko kilka markerów np kalcytonina dla raka rdzeniastgo tarczyc, CA 125 dla jajnika, CA 19,9 dla trzustki, PSA dla prostay, które mówia o swoistosci organu z którego pochodza i sa wydzielane przez zmienione komórki.kosc nei ma specyficznego markera

Zaniepokojona Wyższe OB jest juz przy raku dosyc zaawansowanym, równiez bole w początkowym stadium rzadko wystepują. Czy te bole masz tylko w nocy?

Może zanim zaczniesz się bać i stresować zorientuj sie czy nie spisz na zbiegu żył wodnych. Przestaw swoje poslanie i kup sobie odpromiennik. Najlepiej jednak zaprosic doswiadczonego różdżkarza. On wykryje niegatywne źródła promieniowania.

Gość zaniepokojooona
tak tylko w nocy

Gość _______***_______
a mnie nogi bola w dzien ,w nocy nie ,oprocz tego nie mam zadnych objawow i tez sie zastanawiam skad ten bol moze byc...

Gość Nowotwory złośliwe kości
Pierwotne nowotwory złośliwe kości są schorzeniem dosyć rzadko spotykanym. W Polsce rocznie rejestruje się łącznie 2-3 nowe zachorowania na 100 000 mieszkańców. Najczęstsze z nich to mięsak kościopochodny (osteosarcoma), chrzęstniakomięsak i mięsak Ewinga. Fibrosarcoma kości i guz olbrzymio- komórkowy występują rzadziej. Inne mięsaki spotykane są sporadycznie. Szpiczak i nowotwory przerzutowe kości występują częściej, nie są one jednak nowotworami złośliwymi kości w rozumieniu niniejszego opracowania. Mięsak kościopochodny jest najczęstszym nowotworem złośliwym u dzieci (ok 70 % guzów kości), natomiast mięsak Ewinga, chrzęstniakomięsak i włókniakomięsak występują rzadziej. W chwili obecnej brak jest danych o przyczynach tych nowotworów, ale uważa się, że niektóre czynniki mają związek z ich powstawaniem. Należą do nich na przykład czynniki genetyczne, środowiskowe (promieniowanie jonizujące). W etiologii tych guzów udział ma też przedłużony wzrost lub nadmierne jego pobudzanie, anomalie rozwojowe lub guzy łagodne na przykład w chorobie Pageta (osteoclastoma lub osteosarcoma), w nadczynności przytarczyc (guz brunatny), w przewlekłym zapaleniu kości (osteosarcoma), w mnogich wyroślach kostnych (chondrosarcoma). Początek choroby jest często nietypowy i bywa niezasadnie łączony z przebytym urazem. BÓL JEST JEDNYM Z NAJCZĘSTSZYCH PRZYPADKÓW ZGŁASZANIA SIĘ DO LEKARZA. CHARAKTERYSTYCZNE SĄ CZĘSTO WYSTĘPUJĄCE BÓLE NOCNE. Guz, z reguły szybko powiększający swoje rozmiary, powodujący ograniczenie w poruszaniu się, co jest drugim najczęściej zgłaszanym objawem. Powiększenie regionalnych węzłów chłonnych występuje rzadko. Właściwe rozpoznanie zwykle bywa postawione kilka tygodni, a nawet kilka miesięcy po zaobserwowaniu objawów klinicznych. Guz zlokalizowany jest najczęściej w okolicy przynasadowej kości. W przypadku mięsaka kościopochodnego najczęstszym umiejscowieniem nowotworu jest okolica stawu kolanowego (około 50%). W mięsaku Ewinga u około 40% chorych występuje tzw. maska zapalna (objawy stanu zapalnego, podwyższona temperatura ciała, przyspieszone odczyn Biernackiego), utrudniająca właściwe rozpoznanie. Nowotwór ten częściej umiejscowiony jest centralnie, w obrębie kości miednicy i kręgosłupa. Badaniami umożliwiającymi precyzyjne określenie zaawansowania procesu nowotworowego są badania obrazowe, takie jak:  RTG, badanie radiologiczne, które pozwala ocenić zmiany w strukturze kości, odczyny okostnowe.  CT ukazuje zmiany w obrębie kości, odczyny okostnowe oraz szerzenie się procesu w jamie szpikowej i tkankach otaczających.  scyntygrafia układu kostnego jest badaniem czułym, ale niespecyficznym, wykonywanym w celu określenia miejscowego zaawansowania procesu nowotworowego, jak również do wykrycia ognisk przerzutowych lokalnych i odległych  MR umożliwia ocenę rozrostu guza w jamie szpikowej oraz ocenę rozrostu nowotworu w otaczających tkankach oraz ocenę stosunku guza do nerwów i naczyń krwionośnych, w czym pomocne może też być badanie naczyniowe (angiografia).

Gość ewqa2
A czy nie ugryzl cie kiedykolwiek kleszcz?

Gość _______***_______
mnie nie

Gość lalalalal
Pieprzysz, dziewczę, z tymi markerami. Markery są może cztery - typów nowotworów oraz sposobów ich umiejscowienia - dziesiątki. Poza tym markery nie są wcale takie proste, jasne i oczywiste; ich podwyższony poziom może świadczyć o wielu innych schorzeniach. Gdybyż to było takie proste.

Gość lalalalal
Natomiast co do morfologii, niestety w początkowym stadium, może się zdarzyć, że jest w normie. Nie lekceważ tych objawów i idź do lekarza.

Gość zaniepokojooona
tak ugryzł mnie kleszcz ale rece mnie tez bolą jestem w kontakcie z lekarzem, ide tam w pon.

Gość zaniepokojooona
w wiekszosci przypadkow bralam antybiotyki oslonowe choc nie we wszystkich, za kazdym razem szlam pokazac to lekarzowi (miejsce dzien po wyjeciu kleszcza)