Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ve_ra

RTG zatok - polipy

Polecane posty

udzielcie mi, proszę, informacji, czy na podstawie RTG zatok lekarz mógł wykryć polipy??? lekarz rodzinny wysłał mnie na RTG zatok, zrobiłam i w opisie była informacja \"zatoki czyste\", a babka twierdzi, że ona widzi polipy i skierowała mnie do laryngologa. Pójdę oczywiście, ale w necie przeczytałam, że trudno wykryć polipy na zdjęciu RTG, że dopiero tomografia zatok coś wykazuje. Skoro lekarz twierdzi, że je widzi, to znaczy że są ogromne i mam się juz nastawiać na usuwanie??? czy sie po prostu nie zna i tylko marnuje mój czas?

nie mam problemu z oddychaniem, z przegrodą wszystko w porządku, czasem w nocy mi się tylko nos zatyka. Poszłam do lekarza z przeziębieniem, bolą mnie zatoki przy pochylaniu, więc zrobiłam rtg z polecenia lekarza rodzinnego. Wg opisu rtg nic się w zatokach nie dzieje, a lekarz rodzinny twierdzi, że widzi polipy na zdjęciu rtg, więc chciałam się dowiedzieć, czy mi kitu nie wciska, bo polipa stwierdza się po tomografii zatok. Dostałam skierowanie do laryngologa, więc pójdę na wszelki wypadek sprawdzić co się w zatokach dzieje.

Gość ewqa2
Laryngolog powinien wykonac endoskopie i sprawa sie wyjasni.

nie ukrywam, że mnie lekarka zdenerwowała, bo patrząc na zdjęcie rtg miała minę, jakby widziała coś szokującego, a jej komentarze typu \"Niesamowite te polipy\" zadziałały mi na nerwy. Najgorsze jest to, że na moje pytanie \"czy to groźne, czego mam się spodziewać?\" odpowiedziała, żeby iść do laryngologa. Z tego co wiem, to nie jest groźne, chyba że nieleczone, co prowadzi do różnych mało fajnych powikłań. Ktoś z Was miał jakieś komplikacje??? zaznaczam, że nigdy nie miałam problemów z zatokami, tylko teraz częste infekcje, przeziębienia itp i stąd częsty katar. A te polipy po usunięciu i tak mogą odrosnąć.

fakt, że od jakiegoś czasu cos mi spływa z zatok, ale wiązałam to z przeziębieniami. Nie przejmowałam się, bo mi to życia nie utrudnia, swobodnie oddycham, tylko przy pochylaniu bolą zatoki.

Gość częste infekcje
to typowy objaw osób z polipami, jak małe nie dają innych objawów poza łapaniami infekcji, katarkiem dopiero jak większe zatykaja nosek