Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kasikkk28

Kot w domu a ciąża ??

Polecane posty

Gość kasikkk28

Toksoplazmoza w ciąży ?? Wiecie coś na ten temat ? Sa tu dziewczyny które maja w domu kota i sa w ciazy? Przeraziłam sie dzisiaj...Planuje zajście w ciąże. W domku mam 3 letniego kocura , nie wyobrażam sobie ,ze oddam go do schroniska, az sie poryczałam. Pomóżcie !!

:)witaj,ja mam kota, miała go przed ciążą i mam w trakcie, jesli utrrymujesz podstawowe zasady higieny, szczególnie podczas przygotowywania posiłków i mycia rak przed jedzeniem nic ci nie grozi, trzymaj się dla pewności z daleka od kuwety, niech to robi ktos inny w rodzinie.Ja sie bawie ze swoim kotem, pieszczę go , ale zanim zbliże swoje ręce do ust lub żywności są umyte i już.Ale właściwe takie nawyki ma chyba każdy czy jest w ciązy czy nie :) Robiłam już 2 razy badania na toxo podczas ciązy i były ujemne. powodzenia, gratuluje ciązy , i niezaniedbuj swojego kotka

Gość Kasikkk28
A robiłaś jakieś badania przed zajściem w ciąże, badałaś kota? Co powinnam zrobić, żeby sie uszczec tej choroby?

Gość stefan z uszczyk górnych
:-D :-D :-D

kasik zrob sobie badania na toksoplazmoze jeszcze przed zajsciem w ciaże (koszt około 50 zł) mozesz tez przebadac kota w tym kierunku. jesli wyjdzie ci ze masz przeciwciała to mozesz bezpiecznie zachodzic w ciąze nic juz nie gorozi Twojemu dziecku Jesli wyjdzie ci ze wlasnie przechodzisz ta chorobe bedziesz musiala jeszcze chwilke poczekac na dziecko (ile dowiesz sie od lekarza) natomiast jesli nie przechodziłas jeszcze tej choroby warto sprawdzic czy kot wlasnie jej nie przechodzi . Musisz nie wypuszczac na dwor kota, nie karmic go surowym miesem a wtedy juz napewno sie nie zarazi. A Ty pamietaj ze mozna sie zarazic toksoplazmoza nie tylko od kota ale przedewszystkim przez jedzenie surowego czy niedogotowanego miesa, jaj , niepasteryzowanego mleka ,musisz zachowac maksimum chigieny biorac pod uwage fakt ze bakterie toksoplazmozy nie gina w trakcie mycia rak . a tak pozatym to ja mam dwa kociaki i nie zdazyłam sie jeszcze zarazic;) nie taki kot straszny...

Gość Kasikkk28
A gdzie się robi takie badania ?

w zwyklym laboratorium mozesz zrobic w przychodni tylko ze bedziesz musiala zaplaciic. no chyba ze poprosisz ginekologa i Ci da skierowanie... powinno sie zrobic tokso IGG i IGM w internecie powinnas znalesc interpretacje wynikow... a i jeszcze jedno jak wyjdzie ci ze nie masz przeciwcial to w czasie ciązy ze dwa razy powinno sie jeszcze powttorzyc...