Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytnieeeeeeeeeeeeeeeeee

ju-jitsu czy aikido.....

Polecane posty

Gość pytnieeeeeeeeeeeeeeeeee

planuję rozpoczęcie nauki sztuk walki. Czy ktoś z Was trenuje jakieś? Co polecacie? Dzięki;)

He, ja trenowalam obie walki, tez wole ju-jitsu, daja wiekszy wycisk, aikido to takie bujanie sie z bokkenami i katanami, tam sie raczej unika ataku niz atakuje.

Gość kikikikiki maupa
Emarmolada - może zareklamuj nam tą brazylijską wersję ju-jitsu :D .

Sztukę walki powinno się dobierać do osobowości, więc pomyśl, które Tobie będzie odpowiadało. Ja wybrałabym zdecydowanie aikido. Zresztą może za kilka miesięcy w końcu wybiorę naprawdę :)

--> mała wojna Aikdo sprawdza się tylko na sali gimnastycznej. Widziałaś jakiegoś przedstawiciela tej walki w priad\'zie np ? Chyba że zamierzamy trenować dla samej \"sztuki\" w tedy oczywiście droga wolna.

Dodam może jeszcze, że trenowałam kiedyś judo i karate. Judo podobne jest do ju-jitsu, ten sposób walki jest moim zdaniem fantastyczny. Tylko że ja potrzebuję czegoś jeszcze spokojniejszego, płynniejszego i głębiej angażującego duchowość. Ale tak czy siak wybierzesz dobrze ;) Pamiętam do dzisiaj jak łaziliśmy po lesie z trenerem i mówił nam \"Burza łamie drzewa a trzciną tylko kołysze\". Ech... tęsknię za tym.

Myrevin --> Jeśli o mnie chodzi, to ja dla samej sztuki :) Ale powiedz dlaczego uważasz, że w praktyce nie można wykorzystać aikido?

Gość Felicja_Dupodajka
zamiast ju-jitsu i aikido POLECAM GORACO hok- kaido

hehe.. porządna burza i drzewo i trzcinę złamie sam widziałem łamiące się trzciny. ;)

--> mała wojna Można ale nie wobec mistrza np. BJJ. IMHO oczywiście. Swoją drogą chętnie bym coś takiego zobaczył.

Gość przezorny zawsze uzbrojony
Podstawa to nie jaką sztukę czy sport walki ćwiczysz, ale co nosisz w kieszeni. Gaz pieprzowy, paralizator czy szpadryna w rękach laika potrafią go lepiej obronić niż rok treningu w byle jakiej sekcji najwspanialszej sztuki walki. Zwłaszcza że zwykle do ataku dochodzi w sytuacjach kilku na jednego (jedną).

--> mała wojna Szanse zależą od burzy. ;) A poprzedni wpis był a propo praktycznego wykorzystania aikido. Szanse trzciny wobec kosy ? Drzewo wygra. ;) Itd. itp. Uwielbiam te filozofie.. są pełne niedomówień. ;)

optuję za aikido cór mój nieletni trenował, syn (nieletni także) wymiękł, choć to zdecydowanie płynna forma obrony a Ón taki kluseczkowaty raczej wykorzystujesz siłe przeciwnika, jesli masz ciągoty do \"głębi\" to aikido jest chyba najlepszą opcją ale sprawdź opinie o trenerze..czy nie nawiedzony jakiś ;)

przezorny zawsze uzbrojony - do gazu zawsze mozna sie przyzwyczaic(zolnierze z jednostek specjalnych wiedza o tym najlepiej ;) ). A co do sztuk walki i uczenia sie ich w naszych warunkach...to zgadzam sie, ze to mija sie z celem.

Gość gość
Ja osobiście polecam aikido. Zwłaszcza naukę w jakiejś porządnej szkole. Ja ze swojej strony mogę wam zaproponować http://aikido-iwama.pl/klub/

Gość NikaQ
do @gość - chodzi ci o Aiki Shuren Dojo w klubie Kohorta? Ja zapisałam się tam na początku marca,a ty od kiedy trenujesz? Jak na razie robią pozytywne wrażenie :D Co do tematu dyskusji to myślę, że najrozsądniej pójść na pierwszy trening każdej ze sztuk walki (często są za darmo) i wtedy sprawdzić, w czym czujemy się najlepiej. Sztuki walki diametralnie różnią się od siebie i to kwestia indywidualna co sprawdzi się w naszym przypadku. Ja chodzę na aikido i wiem, że to jest sport szyty na moją miarę ;)

Proponuję znaleźć sekcje obu sztuk walk w swoim mieście i udać się na pokazowy trening jako widz. http://lepszytrener.pl/ tu masz obie te dyscypliny, zobacz, czy są u Ciebie odpowiedni trenerzy i do dzieła. Zaś osobiście wybrałabym aikido - wg mnie ciekawsze. (ale to moja prywatna opinia).

Gość gość
Pierwsza opcja moim zdaniem dużo lepsza - http://www.grapplingkrakow.com.pl Ale to musisz iść i się sprawdzić. Należy ocenić predyspozycje, czy rzeczywiście się do tego nadajesz... każda sztuka walki jest totalnie inna.

Gość 0adix
Trenowałem aikido 6 lat, jujitsu 4 lata. Bardzo dużo zależy od prowadzącego zajęcia. Aikido trenowałem w 2 klubach, w jednym po pierwszym roku potrafiłem zastosować więcej w przypadku konfliktu(zwłaszcza gdy gości było więcej) niż po 4 latach jujitsu. Po przeprowadzce i 3 latach treningu w innym klubie czuję jakbym cofnął się w rozwoju, trening sprowadza się do ciągłej nauki form, żadnych sparingów zadaniowych, a uke(partnerzy) atakują jak roboty... Idź poćwicz miesiąc daną sztukę i sprawdzisz czy ci odpowiada.