Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Surowa mama

Surowa reka ale bez bicia

Polecane posty

Gość Surowa mama

Drogie mamy! Jestem juz w 35 tc! I od poczatku ciazy jestem za dosc surowym wychowywaniem dziecka! Sama bylam dosc surowa reka wychowywana i taka tez zamierzam byc! Konsekwentna i wymagajaca! Nienawidze rozpieszczonych dzieci! Uwazam swoje dziecinstwo za szczesliwe! Bylam dosc trudnym dzieckiem i wiem ze taka metoda wychowawcza byla w moim przypadku zbawieniem! Jesli moje dziecko wda sie w mamusie:-) tez zamierzam uzyc atutow jakich urzywali moi rodzice! Kary i nagany! Czy ktoras z was tez miala takie plany, a po porodzie i ujrzeniu dziecka zmiekla i poddala sie dziecku?

ja z super niani korzstam i szczerze powiem ze jest ok ale niestety czasem jak zrobia mine dziewczyny to trudno sie gniewac.i tez zakladalam ze bede surowa tym bardziej ze dwie i szczerze teraz czasem wkurza ale ja duzo rozmawiam z nimi sa male ale rozumieja wiecej niz mi sie wydaje.a zakladala tak tez moja mama siostry i kazda zmienila postepowanie ale jedno trzeba zastosowac stanowczosc nie to znaczy nie a nie bo placze to ja dam tu sie wiekszosc wkopuje!

Gość Surowa mama
Same rozpieszczajace dziecie mamy???

Gość ka jo je
surowa,naduzywasz wwykrzykników ( !!!!!!!!!!!! )

Gość ka jo je
a tak a propos tematu, uwazasz,ze dziecko mozna wychowywać albo surowo (tylko: kary i nagany- jak to okreslilas) albo rozpieszczac? a tak wypośrodkować to się nie da? :P

Gość Surowa mama
Czyli mowisz Tyna ze wystarczy usmiech dziecka i sie rozmieka? Wlasnie sie tego boje. bo oprocz tego ze jestem taka surowa to moje dziecko jest dla mnie najwyzsza wartoscia w zyciu! Ale chce go dobrze wychowac:-)

ka jo je a ja nadrabiam brakiem interpunkcji i sie wyrownujemy a wiecie wczoraj ktos mi zwrocil na to uwage i faktycznie truno zrozumiec wypowiedz ok poprawie sie

ja ci powiem tak na to nie ma regoly uczymy sie wszystkiego wraz z przyjsciem dziecka na swiat i tego jak wyprowadzic je na dobrego czlowieka.wierz mi to nie jest latwe izawsze sie dziwilam dlaczego moja mama jest taka zmeczona, a ona poprostu cala enerie poswiecala na wpajanie zasad dziekuje dziendobry dzielenia sie i rozumienia co jest dobre a co zle i wiesz jesli ty masz te wszystkie zasady opanowane to nie bedzie ci trudno przekazac to dziecku bo wyjdzie jako naturalne.tylko naprade ciezko jest gdy dziecko placze a ty rozwazasz czy dobrze robie czy zle,

Gość ka jo je
kurcze,moja ciotka kuzynke wychowywała surowo.Pamietam taka sytuacje: Dziecko miało półtorej roku i wyciąga do mamy rece ,zeby je przytulila a ona mu TŁUMACZY(półtorarocznemu dzieciakowi) ze nie przytuli bo było niegrzeczne...

Gość Surowa mama
Wiesz, ale biore sobie poprawke z kolezanek , ktore sa dobrze wychowane, a ich dzieci sa poprostu nie do zniesienia! Same nad nimi placza i pytaja dlaczego nie byly konsekwentne! Nie chce popelnic tego samego bledu.

Gość Surowa mama
Nie, nie bez przesady. Pisze, ze jesli dziecko wda sie we mnie to napewno takiej reki bedzie potrzebowalo! A jesli chodzi o przytulanie kiedy dziecko jest niegrzeczne to uwazam to za sluszne! Kiedy jednak jest grzeczne to jak najbardziej, moge tulic az nam obojgo sie to nie znudzi:-)

Gość Surowa mama
Latwo jest miec plany! Ciezko natomiast wyobrazic sobie co bedzie kiedy urodzi sie dziecko. Moze stane sie jedna z tych matek, ktore sa nadopiekuncze i calkowicie podporzadkowywuja sie dziecku! Wiem, ze takie sa.

Gość ka jo je
Surowa, okazywanie miłości w nagrode? Ja mysle,.ze dziecko sie powinno kochac takie jakim jest... tym bardziej półtoraroczne, które jeszcze nie rozumie kiedy robi dobrze,a kiedy źle!

Gość Surowa mama
Ale to ze nie okaze mu milosci kiedy narozrabia nie znaczy ze go nie kocham!

Gość Póltroraroczne
Półtoraroczne dziecko, dobrze już wie co się do niego mówi i dobrze wie kiedy robi źle a kiedy dobrze. oczywiście mowa o sytuacjach w których się już kiedyś znalazło.

a ja powiem tak ja jesli dziecko udezylo rozwalilo cos czu wogole nabroilo biore je i mowie ze nie wolno i jesli zbilo kogos to ma przeprosic i jesli nie chce to nie przytulam a kiedy przeprosi biore na kolana i mowie ze mama bardzo kocha ale nie wolno tak robi bo to boli.na pocztku nie docieralo wiec poduszka wkroczyla gdy dziecko dostawalo szalu i ostrzezenia nie pomogly i czekalam az sie uspokoi wtedy podchodzilam i mowilam ze tego nie wolno przytulalam i mowilam ze mama ardzo kocha.

Gość Surowa mama
A ja mysle ze kazde dziecko, tymbardzioej poltoraroczne zdaje sobie juz sprawe z tego ze nie robi dobrze! To kiedy mam zaczac wpajac mu dobre nawyki? Dzieci sa bez skrupulow! Potrafia bez problemu juz od najmlodszych lat owinac sobie rodzica dookola palca!

Gość ka jo je
Surowa mama, a skąd ma wiedzieć,że kochasz skoro tego nei okazujesz i chcesz być taka surowa?!

Gość ka jo je
surowa, to ukarz je w inny sposób. Okazywanie miłości to nie jest nagroda, to są uczucia. Możesz nie dać ulubionej zabawki, mozesz wziac na kolana i tłumaczyć,że kocha,ale to co zrobiło było złe (tak jak tyna pisałą)

zgadzam sie ze 18 miesieczne dziecko wie ale co znaczy tak a co znaczy nie ale nie jest w stanie ocenic sytuacji wiec jesli powiesz tego rbic nie wolno to ok zapamieta ale nie bedzie wiedziec dlaczego to przychodzi troche potem ale ja juz je przygotowuje

Gość Surowa mama
Sa jeszcze jakies doswiadczone mamy?

surowamamo prawda nie mozesz odbierac milosci dziecku bo jesli nabroi zastosuj rady super niani to dziala a jesli nie przytulisz dziecko poczuje sie odrzucone niekochane dlatego po kazdej karze nalezy dziecku mowic ze sie je kocha ale ze zzrobilo zle i nie powinno wiecej tak robic ale zawsze to mocne przytulenie i kocham cie powiedzenie.to dziala

Gość ka jo je
surowa, popadasz w skrajności.

Gość Póltroraroczne
Surowa jedno co bym ci powiedziała to to, że wg psychologii pozytywne wzmocnienia sa dużo bardziej skuteczne. Nie wiem skąd w tobie założenie, że taka będziesz? Nie wiesz jaka będziesz, jeszcze się nie urodziło, jeszcze nie ma go na świecie jeszcze nie patrzy ci w oczy i nie robi nic złego. A ty z góry zakładasz, że będzie tak i tyle, a co najgorsze, widzisz negatywy już teraz u swojego dziecka.

ale nie oceniajmy negatywnie surowej mamy wlasnie z przyczyn wyzej wymienionych dala jeden przyklad i to nie skresla jej postawy i wlasnie to ze jeszcze dzidzi nie ma swiadczy o tym ze sama sie zastanawia,z mojej wypowiedzi pierwszej tez wynika ze myslalam w podobny sposob a jak widac wszystko sie zmienia i kazdy sie uczy podczas zycia