Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mkk

co to jestgorączka 38 stopni, niby idą zeby...ale nic więcej sie nie dzieje

Polecane posty

Gość mkk
czy to moze trzydniowka??i nie wiem czy iśc na dyżur lekarza,,dalam na razie viburcon N..MOŻE COS POMOŻE...

Gość mkk
mała ma 9 mieisecy...

Jak nic wiecej sie nie dzieje, poza goraczka to moga byc zeby, tak jak piszesz, albo trzydniowka. Na trzydniowke lekarz ci nic nie poradzi, bo to wirus i dziecko musi odchorowac swoje. Jedyne co pozostaje to leki przeciwgoraczkowe i duzo picia. Temp. 38 to u malucha nic strasznego.

Gość mkk
a czy sam viburcon starczy czy podac cos innego?

Na razie Viburcon wystaczy, jesli temp. nie spadnie lub bedzie wyzsza podaj paracetamol czy cos innego. Na razie poczekaj, nie faszeruj dziecka lekami. Jesli to nie zeby, tylko infekcja daj organizmowi malej szanse powalczyc troche z choroba.

Wykąp dziecko w letniej (nie zimnej!!!!) wodzie np z rumiankiem, ale może też być bez rumianku. Podawaj dużo płynów, aby dziecko nie odwodniło się i podaj np panadol dla dzieci. A jak wyglądają dziąsła dziecka??? Czy są napęczniałe, czerwone??? Jeżeli tak i w dodatku pod skórą widać białe plamki to są zęby.

Gość mkk
no dziasła są napeczniałe juz od kilku dni,,mała ma 9 miesięcy i nie zadnego zęba jeszcze,,,w nocy miała 37, 8 gorączki i teraz jej spada do 37,5 po podaniu czopku,,, zjadła zupke i deserek normalnie,,mleko tez pije..nie ma kataru ani nie kicha...

Chlodna kapiel i oklady to rzeczywiscie sposob na goraczke, ale stosuje sie je zwykle gdy maluch naprawde goraczkuje (powyzej 39 stopni). Temperatura wody powinna byc wtedy o jeden stopien nizsza od temp. ciala malucha. Przy temp. 38 stopni nie ma sensu tego robic. Jesli Viburcon nie zadziala i mala nadal bedzie marudna a temp. podwyzszona podaj inny lek przeciwgoraczkowy.

Czyli to zeby...:) Przy zabkowaniu moga tez wystepowac objawy typowe dla przeziebienia, najczesciej katar. Dziecko moze tez miec biegunke. Np. u mojego synka norma jest trzydniowa biegunka, czerwona pupa a potem nowy zab :)

Gość mkk
no..oki poczekam i będe obserwowac...

Gość betka kos
Hej! jestem mama 3 miesiecznego synka, przez 3 dni mial 38,7 goraczki potem spadlo di 37,7 .Czwartego dnia juz nie mial goraczki ale pojawila sie wysypka i lekarz przypuszcza ze to odra. ide na badania wymazu ,zeby poywierdzic, tez myslalam ze Erykowi ida zabki bo juz na gorze mu wyszla 1 i teraz ida 2 na dole , strzasznie sie slini i plakal wieczorkami. ale jak mu szla ta jedynka na gorze to nie goraczkowal. obserwuj swoja Niunie. pozdrawiam

betka to co opisujesz to typowe objawy 3 dniówki, 3 dni gorączki i 3,4 wysypki. Po tygodniu nie ma śladu po chorobie:)

Gość betka kos
Tez czytalismy o tym na internecie i bym bardzo chciala zeby tak bylo. Tylko mieszkamy w uk i by;lam w szpitalu badal Eryka pediatra i dal 70%na odre.i zlecil zrobic wymaz z gardla.

Gość mkk
byłam na ostrym dyzurze i lekarz i nie potrafił powiedzieć co jej jest,,, niewaidomo czy to zeby czy rozwijajaca sie infekcja,,,kazał podawac ibufen syrop przecigoraczkowy i czekac..nawet chcieli mnie zostawic na obserwacji ale sie nie zgodziłam...