Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kuchcik wigilijny

babeczki dajcie przepis na makówki

Polecane posty

Gość kuchcik wigilijny

Nie pochodzę ze śląska ale tutaj mieszkam i nie raz jadłam pyszne makówki. W tym roku po raz pierwszy jest wigilia u mnie i chciałabym zrobic makówki, ale nie mam przepisu (takiego sprawdzonego) Pomózcie na pewno znacie tą potrawę i wychodzi Wam świetnie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kuchcik wigilijny
dziękuje bardzo na pewno skorzystam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Robiłam kiedyś coś takiego. Mój przepis się różnił od tego Papierowych_Nozyczek, że tam był mód zamiast cukru, a zamiast bułki sucharki. Ale reszta tak samo.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aeryn
a to nie wychdzi takie rozbebłane? ;-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Nie,i płyn się ładnie wchłania w sucharki/bułkę i wychodzi gęste.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie ta masa z puszki
jest paskudna w smaku, zepsujesz makówki. Ja miele mak u piekarza i ten zmielony mak wsypuję do gotującego się mleka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Masa się nada
jeśli lubisztę z puszki, chyba Bakallandu. Dla mnie jest niesmaczna.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Masa się nada
Papierowe nożyczki :) Napisz jeszcze, proszę, ile tego maku ? lub ile zawiera torebka ? :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość rusia
głupie no chyba nie skorzystam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość runia
jest fajne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Hanyska
Mak z Puszki sie nie nadaje - próbowałam -aletam Maku to chyba tylko 30 %

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
MAKÓWKI 1/2kg maku ok. 1 szklanki cukru 2 litry mleka bakalie, aromat migdałowy 1- 2 paczek sucharek, wiórki kokosowe 10 dkg masła wykonanie mak zemleć[ja mielę w piekarni], wsypać do dużego garnka zalać 1/2 szklanki wody, dodać masło, cukier, smażyć ok 20 min, mieszać aby się nie przypaliło.Potem wlać mleko, zagotować.Gdy masa zgęstnieje ,zestawić z gazu,wrzucić bakalie, dodać aromat migdałowy[po trochu i kosztować]Potem układać warstwami sucharki ,mak.Gdy makówki będą za suche to podlać je przegotowanym mlekiem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
makówki ciąg dalszy układanie makówek zakończyć warstwą maku, posypać wiórkami kokosowymi, udekorować połówkami migdałów .Smacznego!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×