Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość polka w anglii

wstyd mi jest za polakow w wielkiej brytanii

Polecane posty

Gość napisalas ze pisza
o tak tylko o Polakcha a nie np Hindusach. wiesz jak chcesz sie madrze wypowiedzc to sie doucz troche. jestesmy w ue i mamy prawo rodzic dzieci gdzie chcemy, a w Anglii wiele narodowosci jest poprostu nie legalnie. masz dziecko z Anglikiem i co z tego? uwazasz swoje dziecko za lepsze od Polskich? poza tym Polacy w Anglii pracuja i placa podatki wiec nie jest tak, ze kazdy dostaje cos za darmo, bo wyobraz sobie, ze Anglia tez czerpie z tego korzysci Polacy napedzja gospodarke. najbardziej przykre jest to, ze pisze to rodaczka i to dlatego, ze raptem zaszla a Anglikiem. nie wstyd Ci?

Gość napisalas ze pisza
dla mnie takie gadanie jest smieszne. znam wilu Polakow mieszkajacych w Anglii i najpierw pracowali, pozniej mieli dzieci, a na koniec nie pobierali benefitow. nie kazdy wyciaga po nie reke, czasem komus zmieni sie sytuacja i wtedy prosi o pomoc, ale nie mozna mowic, ze kazdy bierze. poza tym benefity sie naleza, taka jest polityka panstwa. nie rozumieja tego tylko niktorzy zakompleksieni Polacy.

Gość tak naprawde
ja jestem w ciazy i nie naleza nam sie zadne benefity (oprocz child benefit) bo moj maz za duzo zarabia. wiec przestan pieprzyc bo moj maz oddaje wiecej podatku na twojego bachora niz ty

Gość Jak sie z dziada pan zrobi
tak to czytam i nie mogę sie powstrzymać ....kurwa mać gdzie wyśćie sie chowali w stodole ????? zero kultury ... Benefity są dla ludzi nie odwrotnie !!!! Rozumiem że wypowiedzi są od ludzi przekrój wiekowy 18 - 25 i że w polsce byliśćie na garnuszku rodziców a teraz wielcy państwo !!!! Pracuje w Uk 7 lat ...czyli mam nie pobieać benefitow bo Państwo z ląki tutaj przyjechalo i tak mowia!!!! wstyd mi za was nowych emigrantow !!!!

Gość mother to be
mozna wstydzic sie za rodakow...ale nie za tych co pracuja i pobieraja jakies dodatki na rodzine ! Proponuje przyjechac na Victorie w Londynie, wejsc na gore gdzie sa restauracje i sie rozejrzec. Brudni, smierdzacy(takze alkoholem jak i brudem), k...a co slowo, z gazetami, pustym kubkiem z mc donalda- rodacy ! To dopiero wstyd ! Takich sie wstydze i wiecej tam na gore nie wjade. A ja, pracuje tu od lat, partner europejczyk, dziecko w drodze i nawe nie wiemy co nam sie nalezy. Wiec wypraszam sobie glupie gadanie ze decydujemy sie na dziecko zeby dostac benefity. Tacy ludzie sa wsrod wszystkich nacji a glownie turkow, albancow pakistanow i innych kolorow. Jesli i tacy bywaja Polacy to normalne i nie ma sie czym podniecac.

Gość mnie tez jest wstyd
mysle ze rzad powinien ustanowic jakies kryterium, np. po przepracowaniu pewnego okresu nalezy sie to i to. nie wiem jak mozna przyjechac z brzuchem i liczyc na drapane. moze sa osoby ktore maja sytuacje podbramkowa ale jest wiele takich ktore mysla d.... a nie glowa a potem maja problem bo brakuje pieniazkow. prawda jest taka ze ten kto pracuje nawet sie nie oglada na benefity bo w porownaniu z zarobkami to sa to drobne na waciki. ale niektorzy i na to leca.

Gość mumie
Ludzie, nie mylcie pojec !! Tu nie chodzi o tych co kozystaja z tego co sie im nalezy... ale o tych co pisza : "czy jak zajde w ciaze to bedzie mi sie nalezec ... " :- o Normalna "zaglada" ... i wstyd !!!

Gość bonduelle
A dlaczego was tak wkurza, ze Polacy korzystaja z benefitow? Skoro je dostaja, to znaczy ze sie im naleza i niby dlaczego mieliby z nich zrezygnowac? Ja sie wstydze pijakow, ktorzy slowo kurwa traktuja jak przecinek, a nie "beneficiarzy"

Gość goodmorning
ja tez mam meza Anglika, i dzieko tej narodowosci. a widze ze autorce topiku, glowa sodowa do glowy uderzyla, i zapomniala skad przyjechala. Tak, jestes Polka, wiec tego sie trzymaj , badz patriotka. a nie gadasz, na Polakow, tylko dlatego (wnioskuje z twoich wypowiedzi) ze masz meza Polaka. wiele dziewczyn tak ma, i nie ma sie czym zczycic. po 2. skoro dostaja benefity, to znaczy ze im przysluguje. Zazdrosc zzera ze oni maja kase od Panstwa? jesli tak, to tez sie staraj. nie wiem o co ci chodzi??

Gość goodmorning
mialo byc ''ze masz meza Anglika''

Gość do mother to be
Sama rowniez nie zaswiecilas kultura i mozna cie przyrownac do polaczka z Victoria Station. Po co najezdzasz na inne kultury? Co ci przeszkadza jakis tam Turek, Arab czy inny? Zajmij sie swoja duuupa lepiej!!!!!!!

Gość polka w anglii
do hzss sama piszesz ze durni polacy wykorzystuja wszystko.wiec tobie tez sie cos niepodoba nie tylko mi.dlaczego wiec kazesz mi sie wynosic? ja mam dziecko angielskie ty nie wiec to ty sie wynos!!!

polka w anglii wiesz co jak juz wielka dama angielska z ciebie to moze zmien forum na angielskie...siano ci z butow wystaje ale zgrywasz wielka dame...wielka pani ale jezyk jak u menela:o

Gość do mother to be
i wlasnie piekne panie dalyscie przyklad jak wyglada podstawowa konwersacja miedzy polakami, rasizm.......wstyd mi za was ludzi naprawde.co za roznica kto ma jakiego meza z jakiego kraju, zero tolerancji, uslyszalam ostatnio ze polska to trzeci swiat chyba ktos sie nie pomylil, bylo mi przykro ale....... nie ma juz polski , Prawdziwa POLSKA odeszla wraz z druga wojna swiatowa i taka jest prawda!!!!!!!!!!!!!!1

Gość do autorki.....
Dziewczyno,skoro ludzie tam pracują ,płacą podatki,bogacą ten kraj --TO MAJĄ RÓWNIEZ PRAWO KORZYSTAĆ Z WSZYSTKICH PRZYWILEJOW!! A po drugie ,dlaczego uwazasz, ze skoro ojcem Twojego dziecka jest Anglik to Tobie się nalezy,a innej Polce nie??? Uwazam ,ze to Ty sie powinnaś się wstydzic ,to ,ze związałas się z Anglikiem nie upowaznia Cie do krytykowania wszystkich rodakow.Inna sprawa --to to ,ze ludzie bĘdacy teraz w Wielkiej Brytani są młodzi,kochają się ,zakładają rodziny I MAJĄ DZIECI!!!!co w tym złego,chyba nikt normalny dla zasiłkow nie decyduje sie tam miec np.dziesięcioro dzieci....Te młode kobiety sa w najlepszym wieku ,by zostac mamą ,moze według ciebie mają się dorobic wrocic do Polski i w wieku 40 lat starac sie o dzieci?????

Gość dziecko angielskie
a co to jakis przedmiot?

Gość tylko Polacy
potrafią się tak obrzucać błotem. Ludzie zajmijcie się każdy sobą, naprawdę nic sie w waszym życiu nie dzieje, ze musicie szukać adrenaliny meszając z błotem swoich rodaków?

Gość mother to be
sprostowanie : ktos tu chyba czytac nie umie: ja nie krytykuje i nie najezdzam na inne kultury. a jesli chodzi o rasizm to juz inna debata. terzba posiedziec w Angli dekade , popracowac z roznymi ludzmi, i wtedy sie wypowiadac. Nikt sie rasista nie urodzil, rasista stajemy sie tutaj

Gość jussan
no żesz.. szlag mnie trafia jak czytam takie wypowiedzi! To nie Angole wrzucili nas do jednego wora. To wy sami siebie tam wrzucacie! Wkórwia mnie głupia polska mentalność,ludzie którzy sami na siebie psy wieszają - żałośni jesteście.Jak ktoś już trochę kasy zarobi to zaraz wielki pan. "Polish boom" piszą bo Polaków jest najwięcej,ale piszą głównie w tanich gazetkach np."The Sun@ typu "Fakt" W "The Times"piszą już co innego.Może zapłaćcie parę pi więcej za gazetę z wyższej półki.. Jestem w Anglii,planuję ślub.Nie wiem jeszcze czy zostanę tu czy wrócę do Polski.Jeśli tu - powodem na pewno nie będą brytyjskie benefity.

Gość zimababwe
huj wam w dupe dziecioroby pier.. gipsy z polski bylem 4 lata w anglii i niegdy wiecej tam niewroce wole zyc w polsce niz patrzec sie na takich patologosow jak wy bardziej zalosnych ludzi niewidzialem i nawet niestarajcie sie konwersowac w tym temacie zemna

Gość zegarynka.
Idac twoim tokiem rozumowania, to ty autorko sie najbardziej wycwanilas, bo majac meza Anglika, bedziesz dostawala od niego niezle alimenty w razie rozwodu...

Gość sami sie wrzucacie do jednego
prawda---slyszalam jak kolezanka miala zareklamowac polskie swieta ..pierwsze co pwiedziala: Polacy duzo pija. bardzo duzo...

Gość twardy orzech
Polacy coraz czesciej osiedlaja sie za granica (nie tylko w UK) i zakladaja rodziny bo: - w Polsce nigdy nie masz gwarancji, ze jak z jakiegos powodu stracisz prace to bedziesz w stanie godnie zyc, za granica jest wieksza swoboda zawodowa, stracisz prace - spoko znajdziesz nastepna, nie podoba cie sie ta to znjadziesz inna, przy zapewnionym zatrudnieniu co rowna sie zapewnieniu bytu nic dziwnego, ze ludzie odwazaja sie na zalozenie czy powiekszenie rodziny , wziecie kredytu czy kupno mieszkania, a skoro panstwo zapewnia benefity to nie rozumiem dlaczego mieliby z nich nie korzystac. - nikt nie straszy dzieci od malego, ze j'ak nie bedziesz najlepszym uczniem w klasie to bedziesz ulice zamiatac' bo szanowana jest kazda praca jak dlugo jestes dobry w tym co robisz, ludzie nie maja kompleksow typu 'jestem smieciarzem' bo dostaja za to odpowiednie wynagrodzenie, mlodziesz czesto zaczyna pracowac zanim pojdzie na studia zeby sie usamodzielnic lub po prostu dowiedziec sie co chca w zyciu robic, niektorzy w ogole nie studiuja bo moga godnie zyc bez szeregu tytulow i dyplomow a wysokie stopnie naukowe posiadaja pasjonaci ktorzy studiuja glownie dla wiedzy a nie dlatego zeby ulic nie zamiatac. Jesli ktos by uwazal ze dana osoa nie zaslugije na benefit to by po prostu ich nie udzielono. Ja nigdy zadnego benefitu w UK nie otrzymalam bo mi nie przyslugiwal, a jak bedzie przyslugiwal to sie bede ubiegac i tyle bo to oferuje kraj , w ktorym mieszkam, place czynsz, podatki, pracuje i wiaze przyszlosc. Koniec kropka.

Też było mi wstyd za Polaków, dopóki siedzieli jak myszy pod miotłą - wszędzie przestraszenie, zastraszani, głodni, smutni, bojący sie odezwać po polsku w autobusie. Teraz, jestem dumna z Polaków. Zaczynają walczyć o swoje, awansować, stawać twarzą w twarz z innymi nacjami. Na pytanie "skad pochodzisz" przestają kłamać, albo odpowiadać z wypiekami na twarzy. Za kilkanaście lat, kiedy dorosną polskie dzieciaczki, uk zmieni się na lepsze, i to bardzo... Do autorki topiku ----> Po twojej potrzebie dowartościowania sie na farum "polaków", wnioskuję, że jesteś żona jednego z tych szczerbatych, bezrobotnych angoli, siedzących od poczatku do konca życia na zaśiłkach (jak jego ojciec, dziad i syn pewnie też). Pewnie założyłaś ten topik żeby sobie ulżyć, po kolejnej informacji, że znowu zabrali ci funta od zasiłków na rzecz coraz większej rzeszy Polaków :D albo kolejny rok staracie sie zmienić brudną małą klitke z council\'a na wymarzony domek, ale kolejka coraz dłuższa i dłuższa. Widzisz na okoła że coraz więcej Polaków chodzi z dumnie podniesiona głową, chwaląc sie swoim coraz wiekszym dorobkiem, a ty już po mału przestajesz sie oszukiwać i wiesz że zawsze będziesz tylko żona bezrobotnego, szczerbatego faceta z dziesięcioma kartami kredytowymi z których debety co roku zbieraciedow kupe i splacicie z kolejnego kredytu. Ale jedno co masz, i powtarzasz w kółko na forach, obywatelstwo angielskie. Tyko zapomniałaś, że coraz więcej Polaków sie o nie stara i coraz więcej je dostaje :D i za dwadzieścia lat, piękni, bogaci Polacy będa sferą wyższą tutaj, a ty będziesz wciaż takim dziadem, jakim jesteś teraz. I wtedy zrozumiesz że dorobić sie można poprzez pracę i edukację a nie obywatelstwo... A wiesz, co będzie twoją największą tragedia życiową, nie polska przeszłość, ale to że dla Anglików nnigdy nie będziesz Angielka a dla Polaków nigdy nie bedzie nasza...

Gość vika77ie
Problem nie lezy w mlodych parach,malzenstwach,do jakich przyzwyczailismy oko w centrach handlowych duzych miast,ktorzy na wyspach korzystaja sobie z jakichkolwiek swiadczen,PROBLEM TO;POPEGEEROWSKIE KLANY MENELI Z ZAPADLYCH WIOCH,poubierani w lachmany jak z lumpeksu lat 80,o buraczanych twarzach,przyglupawym spojrzeniu,tacy ktorzy siedza tu po 3 lata i nie potrafia poprosic w sklepie o produkty podstawowej potrzeby bez uzycia palca.Przyjezdza jeden i sciaga cala wies szwagrow o ptasich,przepitych,wasatych gebach.Tacy nie dbaja o swoj rozwoj intelektualny,poprostu zaden,byle spotkac sie wieczorem i chlac jak w rodzinnej pipidowie.To oni robia nam obciach,jak kiedys sie mnie zapytala znajoma Irlandka czy tak wlasnie wyglada wiekszosc Polakow w naszym kraju? ...no coz odpowiedzialam,w miescie z ktorego pochodze tak wygladaja jedynie bezdomni i jednostki patologiczne.

Gość vika popieram
w calej rozciaglosci :classic_cool:

Gość tak naprawde
Takorzeczy ladnie napisane Vika niestety musze sie z Toba zgodzic

Gość ogier viki
i ona zawsze ma racje

Gość polka w anglii
takorzeczy nie trafilas hahahaha!!!! pewnie zazdroscisz ze mam anglika a nie poloczka dlatego chcialabys by byl bezrobotny i szczerbaty!!!! a poloczki nie sa szczerbate niektore??? i wcale nie chce sie dowartosciowac!!!po prostu jest mi wstyd ze tak sciagacie cale rodzinki i czekacie az wam pieniadz z nieba spadnie.

Gość Kuundzia
Jesli chodzi o dzieci, to swiadczy o odpowiedzialnosci Polakow - w UK moga sobie pozwolic na przynamniej dwoje dzieci, a Polsce to juz gorzej. Sama znam wiele par -w Polsce maja jedno lub dwoje a chcieliby miec wiecej, a w UK nie maja limitow, zazwyczaj jak sie jedno urodzi to planuja drugie. Co do pobierania benefits - jesli ja pracuje legalnie w UK, to czemu nie mialabym ich pobierac? Byl czas, kiedy mi sie nalezal dodatek mieszkaniowy, ale bylam tam "swieza" i za pozno sie zorientowalam i jakos mi nie robi czy bralam, czy nie bralam. Pewnie bym brala, czemu nie, skoro place wszystkie skladki? A za Polakow w UK ni ejestmi wstyd - moze czasem za dresiarzy dracych ryje na ulicy. Ale ogolnie jestesmy dobrze postrzegani i uwazam,ze to Brytole bardziej nas wykorzystuja, niz my ich.