Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Justynna2

Prosze wymienić mi chociaż 5 zalet

Polecane posty

Gość Justynna2

nieśmiałości..aby mi poprawić humor i zeymw koncu sie z nią pogodziła!1Please!!Myślcie!

Gość nie pomogę
przykro mi do głowy przychodza mi same wady...

Gość śmiałłły
bo ich nie ma!?!?

Gość a mozemy wymienic
wady?

Gość proszęę
"Pełen rezerwy, "małomówny", "bez pretensji", "skromny"; wszystko są to określenia nieśmiałości zawierające pozytywne konotacje. Co więcej, gdy nieśmiałości nada się trochę ogłady, taka nieśmiała osoba jest często uważana za "wyrafinowaną, z klasą". Jako typowe przykłady takich osób, które twierdzą, że "wolałbym być nieco bardziej nieśmiały" można przytoczyć księcia Karola, Katherine Hepburn czy Jacqueline Onassis. Nieśmiałość sprawia, że robimy wrażenie dyskretnych, poważnych, introspektywnych. Zwiększa także nasz obszar prywatności i sprawia, że możemy cieszyć sięprzyjemnościami, które są dostępne tylko w samotności (np. ile przyjemności może sprawić oglądnięcie ckliwego filmu na którym można się popłakać i niewstydzić się swojego czerwonego nosa i oczu). Nieśmiali nie onieśmielają, ani nie ranią innych tak jak mogą to robić osoby silne i apodyktyczne. Isaac Bashevis Singer wyraża to w następujący sposób: "Wydaje mi się, że ludzie nie powinni przezwyciężać nieśmiałości. Jest to zamaskowane błogosławieństwo. Osoba nieśmiała jest przeciwieństwem osoby agresywnej. Nieśmiali rzadko są wielkimi grzesznikami. Pozwalają społeczeństwu żyć w spokoju. Inną zaletą nieśmiałości jest to, że osoba nieśmiała może do swoich kontaktów z ludźmi podchodzić bardziej wybiórczo. Dzięki nieśmiałości możemy stanąć z boku, obserwować, a potem działać ostrożnie i z pełną świadomością. Nieśmiali mają również bezpieczne poczucie, że nikt nie uzna ich za nieprzyjemnych, zbyt agresywnych lub pretensjonalnych. Osoba nieśmiała może też łatwo uniknąć konfliktów interpersonalnych i w niektórych przypadkach, może być oceniona jako dobry słuchacz. Szczególnie interesującym pozytywnym efektem nieśmiałości jest zapewniona dzięki niej anonimowość i ochrona. Nieśmiałość sama w sobie może służyć jako maska, która sprawia, że osoba nieśmiała pozostaje niezauważona i nie wyróżnia się z tłumu. W warunkach anonimowości ludzie często czują się wyzwoleni z okowów tego co "muszą", czy "powinni" robić. Zachowują się w sposób wolny od ograniczeń narzuconych przez konwencję społeczną. Jako przykład mogą tu służyć Halloween, czy Karnawał, kiedy to anonimowość masek i kostiumów przyczynia się do widocznych zmian osobowości. Być może stwierdzenie, że nieśmiałość ma swoje dobre strony nie jest przekonujące dla kogoś kto od lat boryka się ze swoją nieśmiałością i czuje się nieszczęśliwy z powodu problemów, które ona za sobą niesie.

1. ludzie będą Cię zachęcać do rozmowy 2. nieśmiała dziewczyna nigdy nie będzie miała opinii plotkary 3. wszyscy są zazwyczaj mili dla nieśmiałych 4. nieśmiali ludzie są zawsze uznawani za kulturalnych 5. kolesie się nie boją. wiem, bo kiedyś sama byłam nieśmiała, ale się wyleczyłam. :-)

Gość Justynna2
dziekuje wam:D:D:D

Gość niessmiałośćc
Ludzie nieśmiali są uważani za godnych zaufania, nie wybuchowe, nie tak ekspansywne

Gość Gonzales
Sssilly maggot: w jaki sposób się wyleczyłaś?

Gość ewyrty
a wady: 1. trudności w znalezieniu pracy (np. na rozmowie kwalifikacyjnej) 2. trudności w nawiązaniu przyjaźni 3. trudnosci w nawiązaniu znajomości z facetem ktory się podoba 4. brak języka w gębie gdy ktos zagada, paplasz bez sensu 5. rumieńce 6. nieumiejętność walczenia o swoje, ludzie cie zdepczą 7. nie wyrazisz nigdy swojego prawdziwego zdania 8. ludzie często mają niesmiałą osobę albo za odludka i dziwaka albo za przemądrzalca który nie chce z nikim gadać

Gość niessmiałośćc
trudnosci w nawiązaniu znajomości z facetem ktory się podoba Ale w tym wypadku to facet powinien byc smiały...I kobieta niemusi pierwsza nawiazywac znajomosci..podrywac zaczepac wiec...

9. nikt potem nie pamietam niesmialej dziewczyny z podstawowki. niesmialosc jest jak otylosc. tego nie mozna zaakceptowac to trzeba zmienic.

to kwestia dobrego trenera psychicznego. wmówiłam sobie że muszę być dość dobra dla kogoś. później ostrzyłam sobie język na kim się dało i teraz jak podchodzę do znajomych to się na wszelki wypadek zamykają... nic fajnego. :-(

Gość lalalalla
Nieśmiałość to nie jest coś, z czym się można pogodzić jak ze wzrostem czy figurą gruszki. Godzić się można, z rzeczami, na które naprawdę nie mamy wpływu. Co do reszty - trzeba się starać i podjąć walkę. Z nieśmiałości akurat się wyrasta - sama coś o tym wiem, byłam potwornie nieśmiała, a teraz jestem smiałą gadułą do przesady. Nieśmiałość to nie jest nic dobrego, przez nieśmiałość będziesz zawsze przegrywać, w każdej sytuacji. Poza tym to się łączy z pewną słabością charakteru i skończysz uzależniona od śmiałego partnera, na przykład. Nie dostaniesz dobrej pracy, spalisz się na rozmowie, nie będziesz lubiana, nie będziesz mieć znajomych, będziesz mieć problemy ze znalezieniem partnera. A jak potem wyobrażasz sobie bycie matką? Będziesz się rumienić i patrzyć w ziemię zamiast je chronić i bronić?

Gość lalalalla
je - znaczy dziecko

Gość gość
Z34JvqCWXvYAeQEjzp9cVJLG