Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pinakoaladaa

co na ropiejące oczka niemowlaka?

Polecane posty

Gość Pinakoaladaa

Czy waszym dzieciaczkom też ropiały oczka?Jeśli tak , to co stosowałyście??

Gość aparat
Najpierw wizyte u lekarza....pózniej zazwyczaj jeżeli mała infekcja sól fizjologiczna,jeżeli wiekrza,krople do oczu.

Gość aparat
ha ha.......zdarza sie

tylko te masaze trzeba robic umiejetnie zeby jeszcze bardziej nie zapchac kanalika- z naciskiem w dół, tak jakby chcialo sie to wycisnąć, tylko bez przesady! a najlepiej do pediatry przepisze kropelki

w aptece mi babeczka powiedziała, ze teraz to juz nie ten sam rumianek co kiedys i nie polecała go

Gość ropa naftowa
ot tak... lekarz nauczyl mnie masowac kanaliki oczne , robilam to dosc dlugo , czasami bylo lepiej . jednak nie pomoglo. w przypadku mojej corki to nie pomoglo.

Gość ropa naftowa
przetykanie ponoc jest bardzo bolesne :( i niebezpieczne ....

Strasznie to wspominam, dostał takie znieczulenie, że przelatywał mi przez rece, a ta paskudna igła... brrr. Dobrze, że pomogło za pierwszym razem...

Raczej chyba nieprzyjemne. Pomyślcie sobie, ze wam wtykają do oka taka igłe... Nic przyjemnego!!!

Gość ropa naftowa
kanapko - wiem to od kilku lekarzy , ze jest to bolesny zabieg. malo tego , ojciec naszego znajomego mial rowniez taki zabieg i powiedzial : "nigdy wiecej " ...... bolalo to go bardzo :(

mój synek miała jakieś znieczulenie w zaszczyku na oddziale, a potem chyba kropelki już u okulistki- bo trzeba było z nim przejsć z oddziału dziecięcego do gabinetu okulistycznego

Gość ropa naftowa
kanapko - nie rozumie ale boli tak samo.....

ja nie wiem jak to jest tak do końca,ale moje dziecko miało sondowane (czyli następny etap jak płukanie nie pomagało) kiedy miało prawie 2 lata.Umiała już doskonale mówić.Robili jej to znieczulając tylko kropelkami.Trwało to może 5 sekund jedno oczko.Trzymało ją 6 osób.I kiedy z tamtąd wyszliśmy pytałam czy bolało i bolą oczka i ona cały czas mówiła,że nic nie bolało i nie boli.Płakała po tym wszystkim może 5 min.Potem zjadła śniadanie :) Najbardziej przykre było dla niej to,że te osoby ją trzymały.

rany.........autorka topiku zapytała czy innym dzieciom ropieją oczka a my ją nastraszyłyśmy,że hej:D:D:D droga autorko dzieciom ropieją czasami oczka,ale jeśli to trwa dłużej niż 1 miesiąc życia to już trzeba do okulisty.Wcześniej sól fizjologiczna lub kropelki od pediatry.Wszystko tez zależy od tego czy jest tylko ropka czy łezka stoi w oczku.Jeśli stoi w oczku łezka to pewnie jest to niedrożny kanalik i wtedy można masować.

Gość ropa naftowa
mnie najpierw nastraszyla okulistka a potem znajomy i tak zignorowalam 2 wizyty w szpitalu , gdy moja corka miala miec przetykane kanaliki .... lepiej, ze wczesniej wie co jest grane. moze do przetykania nie dojdzie bo pomoze przemywanie, masaze albo przeplukiwanie.

Gość Pinakoaladaa
Malutka ma 2 miesiące i miała już jakieś kropelki , które nie poskutkowały.Teraz będzie miała robiony wymaz z oczek.

Gość Pinakoaladaa
Ma ropkę na oczkach.Mam nadzieję, że to nic poważnego i że szybciutko przejdzie.

Gość ropa naftowa
ona jeszcze jest malenka. moze obejdzie sie bez przetykania. moja coreczka juz chodzila , miala ponad roczek gdy miala przeplukiwany kanalik. caly czas lzawilo jej oczko i czesto byla w nim ropa . przemywanie skutkowalo tylko na "chwile" . w razie czego nie zgadzaj sie od razu na przetykanie kanalika ale na przeplukanie. przeplukanie nie jest bolesne i jest bezpieczne .

Gość Pinakoaladaa
Nie, to nie moje dzieciątko tylko przyjaciółki , która nie mieszka w Polsce.Przepisali jej juz jakieś kropelki, ale one nie działają niestety.Wiadomo, że tam chodzą do lekarza, z tym że na razie nic nie skutkuje,,dlatego pytam Was, a nuż mi coś podpowiecie:)

Gość ropa naftowa
Pinakoaladaa - powiedzialam to co wiem z mojego wlasnego doswiadczenia . za granica lecza tak samo jak w Polsce wiec pewnie troche trzeba poczekac . jezeli kropelki nie podzialaja lekarze zaleca przeplukiwanie albo prztkanie kanalika lzowego.

Gość ropa naftowa
dobrze by bylo , gdyby twoi znajomi pomasowali kanalik lzowy kilka razy dziennie - to czesto tez pomaga . tak mi powiedziala dobra okulistka . u mojej corki jednak nie pomoglo to. ale sprobowac trzeba.

Gość Pinakoaladaa
a jak prawidłowo wykonać taki masaż??Ona jest taka maleńka.. Dziękuję Wam za rady🌼

Gość aparat
No sory,przez net chcesz sie dowiedziec?To musi bys wskazanie lekarza.

Gość Pinakoaladaa
w sumie masz rację.Trudno nic jej nie pomogę w tej kwestii.dzięki za odzew.