Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość instela23

co lepsze jesli chodzi o magnez

Polecane posty

Gość instela23

zazywac magnez w tabletkach czy zjesc w ciagu dnia pasek ciemniej, gorzkiej czekolady?

Gość czekolada bo to NATURALNE
źródło magnezu!Chemiczny,sztuczny magnez zawarty w tabletkach nigdy nie będzie tak zrowy jak ten naturalny zawart w pożywieniu!

racja,ale jeśli ktoś ma duże niedobory albo szybko traci magnez to sama czekolada go nie uzupełni. Ja tak mam,jem duzo gorzkiej czekolady( bo tylko o takiej mowimy oczywiście) i mam ciagłe niedobory i muszę brac magnefar.

Gość fiziak150
magnez w tabletkach magnezowi nierówny;) jeśli już ktoś musi uzupełniać niedobory magnezu pod postacią tabletek to należy stosować te preparaty, których głównym składnikiem jest MLECZAN czy MLECZANIAN, a nie żaden inny; akurat MAGNEFAR nie opiera się w głównej mierze na tym składniku dlatego polecam lepiej MAGNE B6

Gość ah wy naturystki
magnez z czekolady to jest mit. Jest słabo wchłaniany ze względu na obecność w czekoladzie innych związków (szczawiany)

Gość sdakjldfsjklfsdjkl
a co jest takiego bliskiego natury w dolomicie? Wiesz chociaż jak wygląda dolomit w naturze? Myślisz że ludzie pierwotni wcinali dolomit? Myślisz że tabletki o nazwie dolomit występują w naturze? :D

Gość sdakjldfsjklfsdjkl
Dlatego sie Ciebie pytam, co według Ciebie znaczy to, że tabletka perparatu dolomit jest bliższa naturze niż dabletka preparatu magnez? Bo tak napisałaś/łeś że dolomit jest bliższy natury

Gość sdakjldfsjklfsdjkl
"bo to prawda" - aha dzięki za rzeczowy argument, przekonałeś mnie :D

Gość powariowaliścue
to ze coś występuje w naturze nie znaczy, że jest zdrowsze niż to w tabletkach, a moze tak znieść kawałek żelaza, albo jakąś rudę żelaza, np hematyt? A zamist wapna w tabletkach, zwykłe wapno?

Gość sdakjldfsjklfsdjkl
wytłumacz dlaczego dolomit w tabletkach jest "bliższy naturze" niż mleczan magnezu i dlaczego łykanie dolomitu ma być lepsze. Możesz iśc i połknąć troche piasku na przykład - jest bardzo bliski naturze, to może jeszcze lepiej?

Gość powariowaliścue
jestem chemikiem, więc wiedzę mam.....

Gość sdakjldfsjklfsdjkl
za to ty nie masz żadnej wiedzy. Jak wiele osób na tym forum piszesz różne rzeczy o złej chemii, o rzekomo cudownych naturalnych produktach i inne obiegowe głupoty, nie potrafiąc tego w żadnen sposób uzasadnić poza stwierdzeniem "bo to prawda" 🖐️

Gość no i wszystko się wyjaśnia
jak komuś brakuje argumentów to zaczyna się podszywać żeby odwrócić uwagę od własnej głupoty :o

Gość powariowaliścue
a wiesz, że jest taki dział chemii jak biochemia? I tam są omawiane wszystkie szlaki metaboliczne w organiźmie?

Gość powariowaliścue
było już powiedziane że najlepiej przyswajalne sa mleczany magnezu, dolomit czyli węglan magnezu jest przyswajalny słabo, zresztą weglan magnezu jest składnikiem kamienia w czajnikach. A ty jakie masz wykształcenie, ze taka mądra jesteś?

Gość skad Ty masz swoja widzę
?

Gość powariowaliścue
ma bo dolomit i kamień w czajniku to ta sama substancja czyli MgCO3 plus CaCO3.... O tym się w szkole średniej uczy... Tutaj nie ma czy naturalny czy nie, to ta sama substancja

Gość powariowaliścue
idę, bo zosobami mającymi wszechstronną widzę z internetu nie gadam :P

Gość napisz coś konkretnego
"No tak ale to wszystko musi" npaisz wreszcie coś konkretnego bo jak na razie to zarzucasz wszytkim brak wiedzy i opowiadasz banały o tym, że to co naturalne jest lepsze. W toku badań naukowych udowodniono, że mleczan magnezu jest jednym z najlepiej przyswajanych przez człowieka źródeł magnezu. Na podstawie tej wiedzy tworzonych jest wiele preparatów zawierających magnez. Ty twierdzisz inaczej - na jakiej podstawie, oprócz twojej "wiedzy ogólnej"? Ja wiem, że jest moda na negowanie wszystkiego co naukowe, że 2 x 2 dla niektórych nie równa się 4, napisz na jakiej podstawie zarzucasz wszystkim niewiedzę. Podaj tylko jakiekolwiek argumenty a nie ogólniki.

Gość woda jako woda
jest równa sobie, bo to jest H2O i koniec, inną sprawą jest co jest w tej wodzie, ale wtedy to już nie sama woda a roztwór wodny a to co innego :P

Gość to magnefar B6
jest zdrowszy od dolomitu, bo ma cytrynian magnezu :d

Gość zajrzałeś do internetu
brawo, jest postęp. teraz wróć do swoich wcześniejszych wypocin i opowiedz dlaczego lepiej łykać "bliższy naturze" dolomit niż którykolwiek preparat magnezowy dostępny na rynku zawierający cytrynian magnezu lub mleczan magnezu.

Gość to magnefar B6
sam napisałeś że mleczan jest na równym poziomie jeśli chodzi o przyswajalność co węglany :p

Gość dziewczyny Wy to chociaz
a ja ostatnio czytalam gdzie s w necie ze najlepiej jest przyswajalny wodoroasparginian magnezu czy jakos tak a nie zaden mleczan

Gość No tak ale to wszystko musi
gorączkowo przeszukuję internet próbując znaleźć jakiekolwiek potwierdzenie na głoszone przeze mnie tezy, jeżeli nic nie znajdę to spróbuję błysnąć czymkolwiek. Dajcie mi chwilę czasu, bo muszę się trochę dokształcić w wikipedii zanim odpowiem na kolejne zarzuty :)

Gość kurna podajcie nazwy
a potem się kloccie!!!! :O Słucham:magnefar b6 i ........jakie jeszcze?????

nie wdając sie w kłótnię- polecam ascofer dobrze się wchłania i jest skuteczny

Gość jjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj
do "kurna podajcie nazwy" to nie ma znaczenia tak naprawde, to że jeden czy drugi ma wchłacnialność większą o 5 czy 10 % to niewiele zmienia. Można też zwrócić uwagę na to jaką postać mają tabletki, lepsze będą takie które rozpuszczają się w jelicie a nie w żołądku, wtedy skuteczność też pewnie jest większa o parę procent.

sory, pomyliłam z żelazem mial być asmag (magnez z wit. B6, która zwieksza jego przyswajalność)