Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zagubiona -

dotyczy zameldowania -prosze o pomoc

Polecane posty

Gość zagubiona -

Witam Mój problem polega na tym że moja mam nie akceptuje moge narzeczonego i nie pozwala na jego zamieszkanie w naszym domu. W zwiazkuz tym mam pytanie czy po ślubie- jako mó mąż będze i miał prawo tam mieszkac czy też mama będzee miala prawo go wyrzucić. ja jestem w tym domu zameldowana na stałe od 26 lat Właściecielem domu jest tata który już nie zyje ale nie ma przeprowadzonego spadku Jeśli jest ktoś w stanie odpowedizedzieć na moje pytanie to bardzo proszę

Gość a kto jest wlascicielem domu
?

znaczy teraz... rozumiem, ze Ty i mama... W takim razie Twoj narzeczony moze sie zameldowac :P Ale ja Mu wsopolczuje :O Wam wspolczuje...

Gość zagubiona -
no dom był na tate, po śierci nei wiem jak to jest ale prawa ma chyba mama i dzięki za współczucia, dobrze ze dom jest duzy wiec mysłe ze odizolujemy sie od niej, mozna zrobic osobne wejscie...

jezeli ojciec Cie nie wydziedziczyl, to wlasnosc zostanie podzielona :) juz nie wiem dokladnie ale chyba po polowie, o ile nie masz rodzenstwa :) Wtedy mama 50% a rodzenstwo reszte - tak zdaje sie bylo...

Gość zagubiona -
3 rodzeiństwa mam ...ale czy on jako mój mnąż ma prawo tam mieszkac czy mogą go wyrzucic????

Gość vvvvv
Chyba lepiej najpierw uregulować sprawę spadkową w sądzie. Jako mąż ma prawo mieszkać , jako narzeczony - nie.

Gość zagubiona -
no wiec nie pozostaje nam nic innegio jak tylko wziąść ślub

wg prawa może mieszkać, jak zostanie zameldowany zameldowac może go właściciel domu właściciel jest nieustalony, bo nie ma przeprowadzonej sprawy spadkowej po ojcu dziedziczycie: 50% zona - czyli Twoja mama i 50% dzieci, czyli te 50% podzielić trzeba na Was troje wg prawa nie można mieszkać bez meldunku (tymczasowego)

Gość zagubiona -
hmmm, no to juz komplikuje sprawe :-(( to juz nie wiem co robic, duzy dom ktory zawsze mial byc moj stoi prawie pusty bo mamie nie spodobal sie przyszły zień :-(( jakie to zycie jest.....

Gość zagubiona -
a wie ktoś mzoe jak sie zabrac za przeprowadzenie spadku? od czego zacząć , czy ja jako córka moge to zrobic sama?

mozesz to zrobic sama ale na rozprawe beda zaproszeni wszyscy majacy prawo do domu :)

Gość zagubiona -
dodam, że mam 14 lat... ale mój chłopak ma 21 to on chyba może o ten spadek wystąpić ?...

Gość heheheheeeeeeeeeeee
lol fajny podszyw :D

Gość zagubiona -
podszywaczom dzieki- jesteście załośni człowiek prosi o pomoc a wy sobie jaja robicie

sprawę spadkową może założyć każdy ze spadkobierców, który posiada zdolność do czynności prawnych

co w ludzkim jezyku znaczy, ze mMOZESZ, chyba, ze nie jestes pelnoletnia, jestes wariatka, albo siedzisz w kiciu ni jestes pozbawiona praw obywatelskich :D

Gość zagubiona -
Ewa 33 - dziękuje , widze ze sie orientujesz w temacie , wiec mam pyanie jeszcze- od czego mam zacząć załątwiac cośtakiego i ile to mneij więcej bedzie mnie kosztowało

niestety, w praktyce nie bardzo Ci pomogę, bo nigdy nie zakładałam sprawy spadkowej poszukaj na necie, pewnie są wzory pism procesowych na pewno w załącznikach musi być akt własności domu, akt zgonu właściciela, dokumenty potwierdzające tożsamość spadkobierców co do odpłatności, to się nie orientuję kiedyś było to nieodpłarne dla najbliższej rodziny zmarłego

Gość zagubiona -
Ewa 33 - nie zakładałaś sprawy spadkowej :O no cóż, mam nadzieję że chociaż majtki zakładasz :P no, ale dzięki za porady.