Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Adgam

Tłusta Cera

Polecane posty

Mam problem... ma twarz tradzikowa ale naszczescie nie jest zle.. tyle ze Ja mam uz dosyc tes tlustej jak oliwa cery.. ;/ poprostu sie tego wstysze :( ehh.. wiem nie jestem Jedyna no ale ktos z was moze wie jak temu zaradzic... hmm.. Moze cos ziolowego albo cos co da sie samemu zrobic.. albo jakies kosmetyki ?! BŁAGAM doradzcie.. :)

Gość swiateczny czasssss
tez szukam sposobu, niby sie mowi ze jest tyle dziewczyn ze swiecaca cera ale ja nei znam zadnej, nie nawidze zdjec, bo zawsze wtedy mysle czy nie ejstem blyszczaca, a nei bede letala i sie pudrowala co ajkis czas

A czym myjesz skórę, jeśli można wiedzieć? Najprawdopodobniej jest tam składnik, który wysusza, powodując jeszcze większe wydzielanie sebum.

Gość to byłam ja
do pielegnacji cery tlustej proponuję i polecam oleje --- świetny jest macerat np/ pokrzywy w oleju słonecznikowym z olejkiem lawendowym -- używamy tego czegoś zamiast kremu. wilgotną twarz po myciu smarujemy kilkoma kroplami olejku -- jak przeschnie skórę przecieramy ręcznikiem papierowym by zetrzeć nadmiar olejku -- skóra pozostaje matowa wiele dłużej niż po kremie matującym można ją też delikatnie przypudrować mąką ziemniaczaną lub kukurydzianą -- nie bieli a trzyma mat dłużej niż zwykły puder

Gość AAniAA17
a ja polecam krem matujacy z sorai mozesz sobie wybrac na dzien lub na noc n prawde jest swietny z reszta cala linia jest super ja na szczescie juz sie z tym uporalam i stosuje tylko jeden kremik na dzien( soraje matujaca na dzien) kosztuje ok 17 zl i sarcza na dlugo

Gość malowana laala
to bylam ja proponujesz oele a moglabys cos wiece jpowiedziec na ten temat? gdzie kupujesz takie oleje? za ile na jka dlugo starczaja? czy nei zapychaja porow?

Gość to byłam ja
ja kupuję olej słonecznikowy w sklepie ze zdrową żywnością, a pokrzywe w sklepie zielarskim. pół szklanki pokrzywy wsypuję do słoiczka -- zalewam ciepłym olejem tak by było tego 2x i trzymam porzez tydzien, potem odcedzam przez gazę. I taki macerat używam do twarzy i włosów -- jako maseczkę na skórę głowy przed myciem. Możesz użyć innych ziół ale do skory tłustej najlepsza jest pokrzywa lub szałwia. Lipa będzie wyrównywać koloryt, nagietek łagodzi podrażnienia, kozieradka jest swietna do skóry suchej i zmęczonej, a arnika lub ruta do cery z naczynkami. Możesz też użyć innych zimnotłoczonych olejów -- ale z mojego doświadczenia wynika że słonecznikowy jest najlepszy do celów kosmetycznych (dość trwały i ma słaby zapach) jeśli masz trądzik to możesz do tego stosować jakiś olejek eteryczny np. zielona herbata, lawenda, patchuli, majerankowy, pichtowy.....

Gość obywatelka polska
Ciesz się że masz tlustą cerę przynajmniej zmarszczek nie będziesz miała .

Gość Perpetua
Ja bym sie wtracila co do tego oleju slonecznikowego - dobry do robienia maceratow, ale mnie sie osobiscie kiepsko wchlania w skore. Do skory tlustej dobre sa oleje: z pestek winogron, super jest olej z konopii, mozna sprobowac tez jojoby, na rozne osoby roznie dziala (mnie wysusza). Cery nie przesuszac i traktowac delikatnie, nie myc mydlem, bo wysuszona odwodniona reaguje wiekszym przetluszczaniem i swieceniem. Do oleju polecam olejek eteryczny ylang ylang ktory ma dzialanie sebostatyczne. No i skrobia jako puder jest swietna, mozna dodac troche pigmentow czy innego pudru dla kolorku. Dla mnie najlepszy ze skrobiowych produktow jest puder jedwabny Hauschki, dosc drogi, ale starcza na dluugo i mam wrazenie, ze ladnie pielegnuje skore. Niektorzy dodaja troszke cynamonu, ktory ma dzialanie antybakteryjne.

Gość to byłam ja
niektórzy też dodatją kory dębu :)) ale to już wyższy poziom zaawansowania

Gość to byłam ja
a co do mycia to ja się nauczyłam myć rano ziemią wulkaniczną, ew. przecierać tylko tonikiem albo hydrolatem wieczorem myję mydłem alep (a zaraz potem kwaśny tonik) albo zmywaczem olejowym i jest super --- przynajmniej jesli chodzi o tłuszczenie

Gość Perpetua
to trzeba ja niezle zmielic, bo inaczej drzazgi w policzku gwarantowane ;)

Gość Perpetua
Zgadzam sie co do ziemi wulkanicznej - najlepsze sa zmywacze bez detergentow, wchlaniaja sebum, ale nie podrazniaja skory; mozna myc tez twarz glinka, albo platkami owsianymi, a nawet maka. Ja kiedys mialam takiego myja - maka+cynamon, mieszalam na dloni z woda. Wczesniej demakijaz olejem. Pamietajcie, ze cera sie przetluszcza najczesciej dlatego, ze cos ja podraznia i ona sie w ten sposob broni przed srodowiskiem. Wiec traktujcie ja lagodnie i z czuloscia :)

Gość Ziomaskaa
JA moją tłustą cerę myje żelem Clean&Clear z serii Advantage który ja lekko nawilża. A jak czuje ze się świeci to przemywam ją tonikiem antybakteryjnym. Dodatkowo stosuje lek AKNEMYCIN PLUS, (na receptę) na moje pryszcze. Super pomaga. Skóra mniej sie przetłuszcza;)

Gość ruziuncia
dla leniwych:zamiast maceratu można użyć oliwki Hipp, zawiera ona tylko oleje roślinne(migdałowy i sezamowy). Jestem z niej bardzo zadowolona.