Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość torbaborba

Prosze pomozcie mi ULOZYC WIERSZYK...

Polecane posty

Gość torbaborba

otoz mam do napisania wierszyk:/ z historii administracji (oczywiscie nigdy nie pisalam wierszy) no i mi to w ogole nie idzie, stad moja prosba o pomoc, chociaz kilka rymow, bylabym ogromnie ogromnie wdzieczna chociaz troszke. A wierszyk ma zawierac( oczywiscie nie wsyztsko bo i poco, ale chociaz zeby cos bylo i zeby sie rymowalo): administracja xixwiecznej rosji :1801 r tron obejmuje aleksander I, miał włądze absolutna i nieograniczona, dokonaly sie reformy w administracji panstwowej, których przeprowadzenie miało usprawnic funkcjonowanie aparatu panstwa i wyeliminowac starodawne instytucje, miały byc przeprowadzone zgodnie z zasadami wladzy absolutnej dziedziczonego cesrza, ktory mial byc najwyzszym sedzia, wykonawca i ustawodawca. Utworzono nastepujace organy: Rada nieustajaca: to 1 organ cantralny doradczy krola, utworzony 1801, skl sie z 12 czlonkow z arysokracji, przy radzie znajdowala sie kanclaria, rda dzialala do 1810 urzad ministrow wraz z ministerstwami, ministerstwa dzielily sie na departamenty z dyrektorami, ministrowie byli minowani przez cesarza i to jemu skladali sprawozdanai ze swej dzialalnosci, decyzje podejmowali jednoosobowo Komitet ministrow: organ doradczy, przewodniczyl cesarz, skl sie z ministrow, szefow departamentow i kierownikow urzedow centralnych, czasem komitet przejmowal uprawnienia rzadu centr bo w niektorych sprawach mial prawo podejmowania ost decyzji Rada panstwa : organ doradczy,pod przew cesarz, oprcz funkjci doradczych rda przygotowywala i opiniowalaprojekty ustaw, w jej sklad wchodzili ministrowie i kierownicy urzedow centralnych i os powolane przez cesarza, rada dzielila sie na departamenty i miala swoja kacelarie senat rzadzacy : kompetencje adm-kontrolne i sadowe, nadzorowal podatki i wydatki panstwa, pelnil role trybunlu adm, oglaszal ustawy, dzielil sie na departamenty z oberprolkuratorami kancelaria cesarska - podzielona na wydzialy, podlegala jej policja i zandarmeria panstwowa Z gory dzieki za cokolwiek, bo sama polegne:/

Gość torbaborba
dzieki bardzo mi pomoglas.

Gość losos
po co Ci taki wierszyk.... matko ....

Gość torbaborba
zapytaj sie mojej kochanej pani dr od hisotrii administracji ktora kaze to robic wszystkim nie wiem po co i w jakim celu, wiem tylko ze ja tego nie potrafie :/

Gość polne kwiaty w grudniu
to faktycznie głupota :O

Gość fdd
ja pierdziu zalamac sie mozna ;-(

Gość torbaborba
wiem ze to glupota, przychodze na studia a tu kaza mi jakies zalosne wierszyki pisac :/, ale czy nikt nie jest w stanie mi choc troche pomoc?