Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wzielam postinor

NA JAKIEJ ZASADZIE DZIALA POSTINOR? NgLko!!

Polecane posty

Gość wzielam postinor

prosze o wytlumaczenie na jakiej zasadzie dziala ta tabletka, wiem ze opoznia owulacje zanim do niej dojdzie , ale skad to 'niby' krwawienie po ok 5 dniach? ja wzielam postinor w 9 dniu cyklu i po 5 dniach dostalam okres...cykle mam bardzo rowne zawsze 28 dni, mam teraz czekac na kolejny okres?

krwawienie to nic dziwnego jak sie bierze tablekte ktora wywoluje burze w organizmie i zachwiewa rownowage. Zdarzylo mi sie to iedys wziac i plamilam chyba z tydzien. Okres juz mialas, teraz te krwawienie reakcja organizmu na tak silna dawke hormonow. Czekac na nastepny okres. Ja tak uwazam.

Gość lola_xoxo
Opóźnia owulację, lol ale jesteś mądra!

Tabletki stosowane przy antykoncepcji doraźnej działają do 72 godzin po odbyciu stosunku seksualnego. Działanie ich uzależnione jest od fazy cyklu miesięcznego kobiety: tabletki przyjęte przed owulacją hamują jej wystąpienie, uniemożliwiając zajście w ciążę. Przyjęcie tabletki po owulacji powoduje zmiany w błonie śluzowej zmniejszające możliwość implantacji (czyli zagnieżdżenia zapłodnionej komórki w macicy). Mechanizm działania jest identyczny jak tradycyjnych pigułek hormonalnych. Co więcej, nie ma tutaj jakiejkolwiek mowy o działaniu wczesnoporonnym, o co często oskarżana jest dzisiaj w Polsce doraźna antykoncepcja. Według definicji Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) o ciąży możemy mówić dopiero, gdy dojdzie do zagnieżdżenia rozwijającego się zarodka w jamie macicy, ponieważ tylko połączenie zarodka z macicą jest uważane za ciążę. Dlatego też ci, którzy przestrzegają przed zażywaniem pigułki stosując takie właśnie argumenty, nie mają racji. Zakres i działanie antykoncepcji idzie naprzód. Najnowsze preparaty antykoncepcji doraźnej oferują kobiecie znaczne ułatwienia w przypadku, kiedy wzięcie właśnie takiej pigułki jest absolutnie niezbędne. Jednym z najnowszych preparatów na rynku jest Escapelle - już dostępny na polskim rynku. Mechanizm działania nowego preparatu jest identyczny, jak dostępnego do tej pory Postinoru Duo. Tabletkę należy przyjąć jak najwcześniej po niezabezpieczonym stosunku, jednak nie później, niż 72 godzin po nim. zrodlo: http://www.studentnews.pl/serwis.php?s=157&pok=29369 nie mozna sobie w necie poszukac? :o