Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość załamanamama

pomóżcie prosze! Zaparcia przy karmieniu mieszanym!

Polecane posty

Gość załamanamama

Witam. Pomóżcie mi prosze bo juz nie moge patrzec jak moje dziecko się meczy. Ma skończony miesiąc i niestety muszę ją dokarmiać modyfikowanym. Kupiłam NAN 1 activ i wszystko byłoby ok gdyby nie to, ze mała nie moze od 2 dni zrobić kupy a widze ze próbuje, stęka, prze, dusi a tu nic. Nie moge na to patrzeć jak sie tak męczy:( Słyszałam o czopkach glicerynowych, ale boje sie ze potem juz sama sie nie załatwi...Kiedy dawałam samą pierś nie było problemu z kupą. Powiedzcie mi, czy są jakieś mleka modyfikowane, po których nie ma takich problemów? Albo są one mniejsze? Czy ktoś po NAN miał podobnie? Czy myslicie ze jak podam czopka i zmienie mleko to będzie ok? Czy po każdym mleku tak jest?:( Eeeehhh... jak nie kolki, uczulenia, katarki to teraz zaparcia:(:(:(

po Nanie bardzo często są zaparcia - tak słyszałam, choć u mnie to się akurat nie potwierdziło, proponuję skonsultować się z pediatrą, a co do czopka to możesz użyć, ale dla miesięcznego dziecka wystarczy kawałek, spróbuj jeszcze pomasować brzuszek (zgodnie z ruchem wskazówek zegara)

Gość załamanamama
masowałam brzuszek, dociskałam nóżki, nawet odbyt delikatnie masowałam na oliwke, nic nie pomaga...:( Słyszałam ponoć ze po bebiko 1 dzieci nie mają poroblemów z kupkami...może ktos stosował??

Gość załamanamama
nikt nie miał problemów po nan??:(

Gość mimia
jezeli bedziesz wkladala czopek sporadycznie to nie bedzie mialo to wplywu na pozniejsze wyproznienia

Gość Lena 81
u mnie tak było, ale po mleku bebiko. Spróbuj dodawać mniej mleka np. zamiast 4 miarek daj 3. Czopki też stosowałam, wystarczy kawałek, najleopiej na noc. Cała sytuacja unormowała się jak dziecko zaczęło jeść dodatkowe pokarmy. Proponuję iść do pediatry, są takie preparaty które dodaje się do mleka które zawierają tzw. "dobre bakterie". Powodują one lepszą przemianę materii.

Gość mama qbusia
bebiko !!! bo jako jedny nie jest wzbogacane o zelazo. moj kubus na innych(poleconych przez pediarow) wyl takkie mal zatwardzenia. wrocilam do bebiko i jest ok

nie karmilam sztucznie ale wielu znajomych wlasnie na nan strasznie narzekalo a zaparcia nawet nie przechodzily po dodaniu innych pokarmow jedno ma nawet 3 lata i dalejzaparcia,a z mlekami to nigdy nie dobierzesz takiego jak inna matka bo kazde dziecko jest inne.ale mleko wzbogacone o zelazo to porazka bo karmiacw nocy dziecko ktore ma juz zabki robi mu sie krzywde tak jak po soczkach wzbogaconych o zelazo,poprostu osadza sie na zebach i pruchnica gwarantowana.alewybieracie wy. moim zdaniem poprobuj inne mleka i oczywiscie skontaktuj sie z pediatra,czasem maja probki innych mlek zebys nie musialakupywac niepotrzebnie calej puszki!

Gość Lena 81
U mnie z kolei wszyscy zachwalają Nan - a, mój Kubuś w ogóle nie chciał tego mleka pić, a Bebiko jak najbardziej. Nadal się tego mleka trzymamy i jest ok.

A skąd wiesz, że ma zaparcia? Zrobiła twardą kupkę? Moja mała właśnie w 5 tyg. zaczęła robić kupki raz w tygodniu - podobno to się zdarza w tym wieku i jest spowodowane zwiększoną ilością enzymów, po prostu mleko jest w 100% trawione. Miała przy tym gazy, i na te gazy parła. Też się bałam, że dziecię ma zaparcia, była u nas położna, potem lekarka z przychodni, grzebały Lusi w pupie cewnikiem, dawały czopki glicerynowe i nic. Potem zadzwoniłam po prywatną lekarkę, która wszystko wyjaśniła. 8. dnia Lusia zrobiła ładną, półpłynną, żółciutką kupkę, o wielkości codziennej ;) Także to wcale nie musi (choć może) mieć związku z NAN, może córa weszła akurat w ten wszystkostrawny etap?

Chemical - pocieszyłaś mnie, bo moja Hania własnie przechodzi ten etap. Z 3-4 kup dziennie zrobiła sie tylko jedna dziennie.

ale przy karmieniu piersia gdy dziecko robi raz na 10 dni kupke to normalne ale juz przy sztucznym nie powinno tak byc,a proszek troisty jest jak dla mnie tragedia bo juz dawno udowodniono ze zle dziala na dziecko i doprowadza do tego ze dziecko juz samosie nie oproznia

Gość Jeżyka
Kurczę, starszemu to byś dała śliwki suszone Gerbera i po kłopocie, ale takiemu małemu? Może dopajaj więcej? Słyszałam tez o syropku, chyba Lactulosum się nazywa, musiałabyś zapytac lekarza albo w aptece

Laktuloza zaburza wchłanianie wody z jelit, przez co kupka jest mokrzejsza, ja bym się tego nie odważyła dać dziecku ot-tak (choć jest bez recepty). Tym bardziej, że nie wiesz tak naprawdę czy dzidek ma zatwardzenia jako takie. Ze środków mniej drastycznych - spróbuj może rozpuścić w mleku zawartość jednej kapsułki Lacidifilu (uwaga, przechowuje się go w lodówce) - to probiotyk regulujący pracę jelit. Nam lekarka z przychodni zaleciła 1 kapsułkę dziennie przez 10 dni, gdy podejrzewała zaparcia (których, jak pisałam wcześniej, nie było ;) ). I dopajać też możesz, na przykład rozluźniającą flaczki wodą koperkową (lub czym tam już teraz malutką nawadniasz).

Gość mama Julci
ja karmię piersią ale czasem musze dokarmiac bebiko 1 - i moja Mała nie ma zaparć

Gość pomidorkowa
mojemu dziecku też się ostatnio zaczęły zaparcia, myśle, że to dlatego, że coś ostatnio nie chce zbyt wiele pić. tylko, że on ma 5 miesięcy i chyba wyprobuję te śliwki suszone gerbera. a tobie chyba bym poleciła czopki - też słyszałam, ze podawane raz na tydzień nie powinny zaburzyć pracy jelit.

Gość matelka
Mój synek miał od początku problemy z kupką i też robiłam jakieś cuda na patyku i co chwila byłam u lekarza, żeby coś zaradził, ale rzeczywiście odkąd zaczął jeść też inne jedzenie poza cycusiem i daję mu regularnie te śliweczki o których pisałyście, to kupka jest jak się patrzy i brzuszek nie jest twardy. Ach te początki potrafią nas wykończyć, co dziewczyny ;)

Gość termometr
ja swojej corce od poczatku raz dziennie wkladalam termometr z oliwka, wystarczylo pare razy pokrecic i dziecko mialo spokoj, sproboj po co ma ci sie dziecko meczyc, wystarczy wlozyc na centymetr

Gość gość
U mojego Jacusia też zrobiły sie zaparcia przy karmieniu mieszanym :/

Gość Milena443
Mój synek też miał takie zaparcia ale zaczęłam mu dawać mu dicopeg junior oraz przepajać wodą.