Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość SHutzengel

BŁAGAM O DROBNĄ POMOC Z CHEMIĄ*

Polecane posty

Gość SHutzengel

Czy moglby mi ktos powiedziec co to oznacza ze np do danej probowki dodalam NADMIAR roztworu?? bo totalnie nie wiem... i jeszcze czym sie bedzie roznila rekacja jezeli do danej soli dodamy raz stezony a raz rozcienczony NaOH z gory bardzo dziekuje:*

Gość SHutzengel
I ile razy dziennie może przeciętny mężczyzna, wiecie co...;)

Gość SHutzengel
czy nit mi nie pomoże czy mocniejszy roztwór szybciej sie ulotni??,czy jak próbówka będzie zanieczyszczona to zmieni sie skład roztworu???

Gość SHutzengel
I czy tylko w jednej pozycji, czy w kilku...;)

Gość no jak dodasz stezony to rekac
ja bedzie duza, rozcienczony jak sama anzwa wskazuje:) jest slaby.. wiec ma lzejsze dzialanie.. a jesli codzi o nadmiar to chyba chodzi o to ze np, jak dodasz wszystkie skladniki i wyjdzie ci np 200ml a do dalszego przebiegu potrzebujesz np 150 to te 50 musisz dodac do innej probowki:) przyda sie albo sie wyleje:)

nadmiar tzn ze za duzo, inaczej ze dodalas wiecej substancji niz moglo przereagowac z substancja w probowce, a czasem reakcja zochodzi dopiero kiedy dodajemy nadmiaru... z tym NaOH to zalezy jaka sol, zazwyczaj przy substancjach stezonych reakcja zachodzi szybciej i w wiekszych ilosciach, a przy rozcienczonych czasami nie zachodzi wogole... probowka zawsze musi byc czysta!!! to pierwsza zasada chemika

Gość a z tym ulotnieniem
jesli chodzi Ci o to ze do rozwtoru masz dodac substancje ktora spowoduje ulotnienie sie pewnego skladnika no to dodajac substancji o wiekszym stezeniu reakcja zajdzie szybciej, a jesli nie o to to podaj konkretny przyklad

Gość wasze rady sa naprawde do dupy
to bylo do tej post powyzej, polecam back-to-school :O zalezy od kontekstu zadania - nadmiar danego roztworu mozna stosowac do wytracania osadu lub sporzadzania roztworu nasyconego.

tzn, to bylo do tej ---> no jak dodasz stezony to rekac

hmm wszystko zalezy od sytuacji... bo osoba wyzej napisala ze nadmiar sluzy do wytracania osadu, a przeciez osad wytraca sie nie tylko przy dodaniu namiaru... a co powiesz na sytuacje kiedy do olowiu dodamy jonow jodkowych?? najpierw wytraci sie osad a potem w wyniku nadmiaru powstanie kompleks... takze autorko nastepnym razem zadawaj bardziej konkretne pytania

nie, ja sie nie czepiam Twojej odpowiedzi bo tu spekulowac o 'nadmiarze roztworu' mozna na rozne sposoby, i jak juz napisalam wszystko zalezy od kontekstu zadania, a te dwa przykladu ktore ja podalam to oczywiscie nie wszystko. czepiam sie tylko tej zlotej odpowiedzi:O "a jesli codzi o nadmiar to chyba chodzi o to ze np, jak dodasz wszystkie skladniki i wyjdzie ci np 200ml a do dalszego przebiegu potrzebujesz np 150 to te 50 musisz dodac do innej probowki przyda sie albo sie wyleje"

no spoko... ale przynajmniej mozna sie dowiedziec ze jesli dodamy stezony to reakcja bedzie duza :P :D