Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kieddy

co z potraw na świeta macie juz przygotowane?

Polecane posty

Gość kieddy

ja narazie bigos i cwikłe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja mam upieczony piernik,bigos-prawie gotowy,kapusta z grochem-tez prawie gotowa,i dzisiaj zrobiłam sledzie w oleju z cebulka. Jutro moze bede piec ciasta dalsze,jeszcze sie zastanowie...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Kucharka o zmierchu ...
Jak sie robi groch z kapustą? Widziałam takie danie gotowe w realu..wie ktoś?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ter
właśnie jak zrobić groch z kapusta

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Kucharka o zmierchu ...
może tak: ugotowac groch do miękkości, potem podgotowac kapuchę inp. z cebulka i dodac odmoczony groch, dodac marcheweczki, i przyprawy? tak?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jako, że jestem daleko od bliskich i nie planuję powrotu na święta, jako potraw wigilijnych użyję chleba, masła, sera, wędliny i konserwy rybnej :) będzie wypas :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jako, że jestem daleko od bliskich i nie planuję powrotu na święta, jako potraw wigilijnych użyję chleba, masła, sera, wędliny i konserwy rybnej :) będzie wypas :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja mam piernik, od dawna bo kruszeje. I to właściwie tyle. Jutro gotuje bigos i chyba pierogi też zrobię a dalej to się zastanowię.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Groch z kapustą i grzybami Przepis pochodzi z książki kucharskiej Kulinarne laboratorium. Przygotowanie: 1 godzina Oczekiwanie: 8 godzin Kaloryczność: 200 kcal/porcja Składniki na 8 porcji • 450 g suchego grochu • 1 kg kapusty kiszonej • 3 lstki laurowe • łyzeczka kminku • 10 ziarenek ziela angielskiego • łyżeczka majeranku • szczypat pieprzu i soli • 2 duże cebule • 1 i 1/2 szklanki bulionu wołowego • 2 łyżki oliwy z oliwek • 1/3 szklanki suszonych borowików • łyżka sosu sojowego Etapy przygotowania 1. Groch moczymy przez ok. 8 godzin w zimnej wodzie. Grzybki zalewamy gorącym bulionem i odstawiamy na pół godziny. Dodajmy odciśniętą z zalewy kapuste i gotujemy wraz z przyprawami ok. 5 minut. 2. Groch, po osązceniu i zalaniu świeżą wodą oddzielnie gotujemy przez 10 minut. W głębokim rondlu rozgrzewamy oliwę, przysmażamy posiekana cebulę. 3. Cebule zdejmujemy z ognia. Dodajmy osączony groch i kapustę wraz z bulionem. Szczelnie zamykamy i gotujemy na bardzo małym ogniu ok. 15-20 minut. 4. Ta wsapniała potrawa doskonale komponuje sie z smażonym karpikiem i barszczem. Dla wielbicieli pożaru w ustach polecam dodać do kapusty łyżkę tabasco... Smacznego:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
nic:P a kapusta z grochm to chbya najlepsza taka swieza jest, jak dla mnie;) co innego bigos:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja robie groch z kapusta tak-namaczam groch na noc,potem gotuje go do miekkosci-ale zeby sie nie rozgotował! osobno gotuje kapuste kszona-tez do miekkosci,potem mieszam razem w jednym naczyniu odsaczony z wody groch i kapuste,doprawiam oliwa,pieprzem,sola,maggi...i gotowe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dzisiaj juz sledzie
w poniedzialek to one beda swietne... do kibla... rozumiem, dwa-trzy dni gora, ale 4??? kicha.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
nieprawda-sledz przechowany w chlpodnym miejscu napeno sie nie zepsuje.zawsze tak robie i jest swietny w smaku,bo sie dobrze \'\'przegryzie\'\'

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Nie wiem jak jest ze sledziami.Moja sasiadka mówiła,że dzisiaj będzie robic.To chyba wytrzymają do poniedziałku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja śledzie takie w oleju z cebulką i papryką jutro robie. Później nie ma co bo się nie przegryzą. A w lodówce to spokojnie tydzień postoją.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
co do kapusty z grochem, szybciej i łatwiej zamiast moczyć groch jest kupić w puszkach już gotowy :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja narazie zrobiłam tylko zakupy. Heh, zagalopowałam sie i kupiłam 3 kg śledzi-hhahahagha;) Mąż je dziś namoczył w jakiejś zalewie z octu, cukru, wody i cebulki i inne tak jakieś przyprawy-na gotowa będą robione z jabłkiem i maślakami w niedzielę lub wigilie rano. W niedzielę robię też 2 sałatki. reszte robi reszta rodziny, każdy cos bierze i spotykamy się u mamci;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Poszłam na łatwizne
i kupiłam paczke kapuchy z marketu i ulga :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Poszłam na łatwizne
nie z grochem z grzyba,mi, scyganie ze zrobiłam, a co mi tam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×