Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość iza-m

Czy łatwo się zarazić pasożytami od zwierząt?

Polecane posty

Gość iza-m

Czy można się zarazić np. glistą czy tasiemcem od psa czy kota , jeśli się będzie głaskało zwierzę lub np. trzymało je na rękach? Wiem, że trzeba myć ręce, ale chodzi mi o moją 1,5 - roczną córkę. Będę wdzięczna za poważne odpowiedzi.

Gość jak twoje dziecko
nie je z jednego talerza z tymi zwierzętami to nie :o to o czym napisałaś , niemycia warzyw itp a nie od zwierząt

Gość iza-m
Nieprawda, pasożytami zwierzęcymi też można się zarazić. Chciałabym tylko wiedzieć, w jaki sposób.

Gość opowiedz
to zależy gdzie zwierze załatwia swoje potrzeby, jeżeli w domu do kuwety, to łatwiej się zarazić, a jeżeli na dworze, to nie masz się co przejmować, bo takimi pasożytami najłatwiej zarazić się poprzez odchody.

Gość poczytajse
poczytaj sobie o cyklu rozwojowym pasozytow to sie dowiesz, nzarazic sie mozna majac kontakt z kalem, ale 1. to nie takie latwe, wystarczy myc rece, ODROBACZAC REGULARNIE DOMOWE ZWIERZETA, ja mam kontakt z wieloma kotami i psami, mialam z konmi, czesto z powodu warunkow jadlam cos rekami niemytymi, ktorymi wczesniej dotykalam zwierzat, albo hmm wyrzucalam gnoj, a mam kontakt z wieloma zarobaczonymi zwierzetami, i co, ani razu sie ie zarazilam 2. mozesz nawet nie majac zwierzat przyniejsc jaja pasozytow np na butach, twoje dziecko ich dotkni lub podlogi i sie zarazi a ty zamiast pytac na durnym forum zapytaj weta lub poszukaj na madrych www

Gość poczytajse
do porzedniczki- nie wiesz to nie mow, z dworu tez mozna przyniesc jaja pasozytow, w koncu nawet zwierzata nie wychodzace z domu (koty) tez trzeba odrobaczac...

Gość opowiedz
nie przeczę, nie znam się na tym, wiem tylko tyle ile powiedział mi mój wet :) a jeżeli tutaj jeszcze wejdziesz, to w jaki sposób możesz przynieść jaja pasożytów do domu? przecież chyba nie fruwają w powietrzu? może to pytanie jest infantylne, ale byłabym wdzięczna gdybyś raczyła odpowiedzieć, pozdrawiam.

Gość kawa po irlandzku
zamiast myśleć czy łatwo się zarazić, zadbaj o zdrowie kota, regularnie go odrobaczaj, zastosuj preparaty przeciw pchłom, pamiętaj o szczepieniach, codziennie sprzątaj kuwetę i zawsze po tym myj ręce :)

Gość wyrafinowana111
GLISTA ludzka jest pasożytem o wydłużonym, cylindrycznym kształcie. Samiec ma długość15-25 cm, a samica 20-35 a nawet dochodzi do 40 cm . Dorosłe glisty żyją w ludzkim jelicie, lecz jak to bywa u wielu pasożytów, cykl życiowy tego nicienia jest skomplikowany. Samica wytwarza z nadzwyczajną prędkością, dziennie aż 20 000 jaj, które wydostają się na zewnątrz wraz z kałem żywiciela. Przy braku higieny zdarza się, że człowiek połknie jajo glisty. Natomiast wydalone jaja z kałem, do ziemi dojrzewają 2-3 tygodnie i dopiero wtedy są zakaźne. Po połknięciu ich cykl rozwojowy wynosi 8 tygodni. W tym okresie wylęga się larwa, która przebija ściankę jelita i dostaje się do wątroby swojego żywiciela. Wraz z krwiobiegiem przedostaje się do płuc, by potem powędrować do oskrzeli i jamy ustnej, a stamtąd znów do jelit, swojej ostatecznej siedziby. Glista nie zwalczana żyje 12-18 tygodni. Pasożyt ten posiada trzy silne wypustki gębowe, z których jedna zwrócona ku stronie grzbietowej, a dwie dolne ku stronie brzusznej. Samiec posiada koniec ciała zakrzywiony. Objawami bycia glisty w ciele są bóle brzucha, biegunka, zespół płucny z eozynofilią, gorączka, przebieg może też być bezobjawowy. Jako powikłanie występują zatkanie dróg oddechowych oraz zapalenie wyrostka robaczkowego. Nazwa łacińska glisty ludzkiej to Ascaris lumbricoides, należy do obleńców i jest nicieniem. GLISTNICA jest to robak również należący do rodziny glistowatych. Samica posiada ciało szydłowato wydłużone, natomiast GLISTA ROBACZKOWATA żyje w jelicie grubym człowieka, dostaje się również do pochwy macicznej, samica dochodzi do10 mm długości. Pasożyt ten powoduje swędzenie. Do zakażenia może dojść przez używanie tej samej pościeli co osoba zakażona.

Gość gość
Zakażenie pasożytami to coraz częstszy przypadek, natomiast nigdy jako rodzice nie możemy być pewni, co dokładnie zaatakowało dziecko, ale objawy są zwykle te same, powtarzające się bóle brzucha, zbytnia nadpobudliwość http://dzieciuchowo.pl/dzieci-a-zakazenie-pasozytami/

Gość gość
Zarażenie się pasożytami od zwierząt jest raczej trudne ale najlepszym rozwiązaniem jest dbanie o swoje zwierzęta i odrobaczanie ich. Ja ze swoimi zwierzętami na odrobaczanie chodzę do www.rehawet.pila.pl Zajmują się pasożytami wewnętrznymi i zewnętrznymi.

Gość gość
Potwierdzam, mamy dwa psy i kota i regularnie odrobaczamy zwierzęta. Z moich trzech synów tylko jeden miał pasożyty- owsiki, które podłapał w przedszkolu. Na szczęście szybko pomogło mu pyrantelum. Moim zdaniem, jeśli dbasz o swoje zwierzęta nie powinno być żadnych kłopotów.

zamiast zastanawiać się czy, skąd i jakim sposobem możecie się zarazić róznymi pasożytami - odrobaczajcie zwierzęta i siebie regularnie, co pół roku to niewiele kosztuje, nie ma żadnych skutków ubocznych i zapewnia wyczyszczenie organizmu z pasożytów, no i jeszcze jedno, ponad połowa populacji ludzi ma pasożyty i nawet o tym nie wie tabletki na pasożyty dla ludzi, np, vermox - są na receptę, trzeba o nią poprosić raz na pół roku i po temacie i nie łudźcie się, zwłaszcza Ci, którzy mają zwierzęta lub dzieci, że jesteście wolni od pasożytów

Gość gość
Ja też mam dwa psy w domu, które są regularni odrobaczane. Dziecka bez powodu się nie odrobacza. Pyrantelum podawała moja siostra, która walczyła z owsikami. U nich jest cała ferajna, włącznie z papugą, świnką morską, kotem i rybką.