Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość co tu robić

Przeziębiona w ciąży

Polecane posty

Gość co tu robić

Witam. Mam pytanko do doświadczonych dziewczyn. Otóż istnieje prawdopodobieństo, iż zaszłam w ciąże (niewielkie, ale jest). Jeśli tak to ciąża może mieć około 2 tygodni. Robienie testu narazie nic nie pomoże. Okres terminowo w niedziele.... Objawy przed okresem mam...tradzik obrzęk piersi. Ale pewnmości że nadejdze ten okres nie mam. Jestem przeziebiona. Co łykać, że by nie zaszkodzić maleństwu, jeżeli okazałoby się, że jednak będę mamusią?

sok malinowy, czosnek, syrop z cebuli, mleko z miodem, herbate z cytryną, homeopaty ... w poczatkowej ciazy mozesz wziasc leki bo dziecku raczej nie zaszkodzisz ale jesli nie chcesz ryzykowac to to co wymienilam u góry

Gość co tu robić
Rutinoscorbin to zwykła witamina...tym sie nie wyleczę. Ja psikam kaszle i boli mnie gardło.

Gość co tu robić
do lekarza nie dam rady...dziś po pracy wyjeźdżam w góry. Myślałm że są jakieś bezpieczne leki...może aspiryna..albo polopiryna

nie wiem nic na temat aspiryny... tylko tyle ze rozrzedza krew ale czy mozna w ciazy to nie wiem... ale do ktoregos tam tyg dziecko nie odzywia sie jeszcze przez pepowine tylko ma wlasne jedzonko przez cialko zoltkowe i wtedy mu nie zaszkodzisz lekami... tak czytalam ale moze zadzwon chociaz do przychodni i zapytaj co mozesz brac na grype we wczesnej ciazy

Gość jeśli nie wiesz to nie pytaj
na forum ale spytaj lekarza czy tak trudno wpisac w google frazę "leki w ciąży" chyba szybciej znajdziesz odpowiedz niż pytajac na kafe i mo0żesz miec pewnośc że to rady fachowców a nie coś co się komuś wydaje właściwe.... np wyciągi z maliny mogą działac poronnie, dlatego w ciąży nie należy pic herbaty z liści malin, no chyba że ktoś chce przyspieszyc poród http://www.edziecko.pl/ciaza_i_porod/1,79331,2096043.html http://www.babyboom.pl/ciaza/zdrowie/stosowanie_lekow_w_ciazy.html http://www.dziecko-info.com/pytania_xpert/odp_2001_04_kat09_odp.shtml

Na pewno nie wolno używac aspiryny bo ona rozrzedza krew i moze powodowac krwawienia.

absolutnie aspiryny i polopiryny nie możesz brać! kup krople homeopatyczne Euphorbium alo Otrivin w dawce dla niemowląt (choć jak to początek ciąży to lepiej te homeopatyczne) możesz wziąść paracetamol na zbicie temperatury, a na ból gardła Tantum Verde albo tabletki Tymianek i Podbiał

Zresztą każdy farmaceuta w aptece powinnien dac kompetentne odpowiedzi, jeśli nie jesteś pewna zawsze uważnie czytaj ulotki, w dziale przecikwskazania są wpisane interakcje leków i to czy mogą byc stosowane w ciąży lub w okresie karmienia piersią

nie wolno z lisci malin ale herbate z sokiem malinowym wolno :) owoce malin nie powoduja skurczy!

Gość linkkkk
Gdy kobieta jest pewna, że dziecko jest w drodze (nowoczesne testy ciążowe pozwalają stwierdzić to już w dzień po spodziewanym terminie miesiączki), trzeba zrezygnować z łykania wszelkich specyfików, nawet witamin czy łagodnych środków przeciwbólowych. Nic jednak nie powinno się stać, gdy przyszła mama brała lekarstwa nie wiedząc jeszcze, że zaszła w ciążę - zwłaszcza jeżeli miało to miejsce w pierwszych dwóch tygodniach od momentu zapłodnienia. Antybiotyki Jeżeli tak zdecyduje ginekolog, kobieta w ciąży może je zażywać, choć nie wszystkie są równie bezpieczne. Zwykle lekarze ordynują pacjentkom antybiotyki z grupy penicylin (np. ampicylina, augmentin), nawet na początku ciąży. Unikają natomiast m.in. tetracyklin oraz sulfonamidów (np. biseptol, bactrim). Pod żadnym pozorem nie wolno zażyć na własną rękę specyfiku, który został po poprzedniej kuracji. Bezpieczna kuracja w przypadku przeziębienia Przy infekcji wirusowej kobieta w ciąży powinna pozostać w łóżku, pić dużo soków owocowych i zjadać 2 - 3 ząbki czosnku dziennie. Może zażywać niewielkie dawki wit. C, rutinoscorbinu, wapna. Jeżeli infekcji towarzyszy katar - pomoże inhalacja z naparu majeranku lub sody oczyszczonej (łyżeczka na szklankę ciepłej wody). Aby ułatwić oddychanie, można stosować sztyfty donosowe z eukaliptusem. Przy bólu gardła zalecane jest częste płukanie go wodą z dodatkiem soli lub azulanu albo septosanu. Jeżeli po 2 - 3 dniach dolegliwości nie mijają, trzeba wezwać lekarza do domu. Witaminy i mikroelementy Zażywanie każdego preparatu trzeba omówić z ginekologiem. On dobierze odpowiedni środek i dawkę, której należy przestrzegać. Leki homeopatyczne Wśród lekarzy przeważa pogląd, że są one bezpieczne. Ale ponieważ nie testowano tych specyfików na ciężarnych, zaleca się daleko idącą ostrożność w ich przyjmowaniu. Preparaty ziołowe W ciąży nie powinno się zażywać preparatów z żeń-szeniem (zawiera niewielką ilość estrogenu) czy dziurawcem (może nasilać przebarwienia skóry). Nawet tak pospolite zioła, jak koszyczek rumianku, kwiat lipy czy liście maliny bywa, że wywołują niepożądane reakcje (rumianek może uczulać, kwiat lipy i liście maliny mogą powodować przekrwienie skóry matki i jednocześnie większy odpływ krwi z łożyska). Stosowanie ziół omówmy z lekarzem. Przeciwbólowe i przeciwgorączkowe Przyszłe mamy muszą ograniczyć ich stosowanie do niezbędnego minimum. W „podbramkowej sytuacjiÓ najbezpieczniej jest zażyć paracetamol (np.codipar, panadol). Lepiej natomiast nie sięgać po środki z kwasem salicylowym (np. polopiryna, aspiryna) - zażywane często mogą niekorzystnie wpływać na krzepliwość krwi u dziecka. Specyfiki na kłopoty trawienne Nie należy stosować środków przeczyszczających - mogą czasem sprowokować skurcze macicy. Przy biegunce można zażyć węgiel medyczny lub trilac. Jeśli dolegliwości nie miną przez 48 godzin, zgłośmy się do lekarza.

jeśli nie wiesz to nie pytaj >>> no właśnie, herbaty z liści malin, na przeziębienie pije się herbate z jej owoców które nie mają działania naskurczowego