Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bóle jelita przy miesiączce

bóle jelita przy miesiączce

Polecane posty

bóle jelita przy miesiączce- czy ktos z Was tez tak ma? Odczuwam je w środku, są tak silne, że nieruchomieję gdy mnie dopadają. Są to bóle chwilowe. Występują pierwszego dnia okresu. Tak jakby miało mi wybuchnąć jelito grube.

Ja tak miałam, myślałam że to jelito a okazało się że mam zapalenie jajników, idź do lekarza

Miałam zapalenie jajników półtora roku temu, lezałam w szpitalu, dostałam antybiotyk, ale to nie jajniki, bo tamten ból był inny. Ten ból jest taki od wewnątrz, czujego w srodku ciała, to takie uczucie jakby jelito maiąło mi eksplodowac. Zawsze przed miesiaczka mam wzdecia i wiatry. Moze to dlatego.

a może ja mam to?? "Endometriozę definiuje się jako obecność ektopowych tkanek endometrium poza macicą. Endometrioza przewodu pokarmowego opisywana jest u 3–37% pacjentek z endometriozą w obrębie miednicy. W przewodzie pokarmowym ogniska endometriozy najczęściej spotyka się w odbytnicy i esicy. Umiejscowione są one zwykle na zewnątrz jelita, obejmując surowicówkę, mięśniówkę i błonę podśluzową. Błona śluzowa zajęta jest bardzo rzadko, co stwarza duże trudności diagnostyczne. Dolegliwości, jeśli występują, związane są zwykle z cyklem menstruacyjnym, nasilając się w okresie tuż przed i w trakcie samego krwawienia miesiączkowego. Najczęstszymi objawami są ból brzucha i miednicy, nasilone krwawienie miesiączkowe, bolesne miesiączki, bolesne stosunki płciowe, zaparcia, niedrożność, biegunki, bolesne parcie na stolec, krwawienia z odbytnicy." Bo podobne mam objawy.

"Bolesne miesiączkowanie jest tym dotkliwsze, im bardziej zaawansowany proces chorobowy. Ból, który jest następstwem miejscowego krwawienia i rozciągania tkanek (przy ogniskach pozamacicznych), powoduje uczucie jakby ROZDZIERANIA"