Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kukuku28

jędrność biustu

Polecane posty

triumph podalam za przyklad tylko,bo raz kupialm w nim biustonosz:) to powiedzcie mi....jakis salon, z rozsadna cena jest odbry....ale nie zadne allegro..i zeby biustonosz ebyly do 30 zl:( bo mnie nie stac na tak drogie... swoja dsroga... jak liczy sie dokaldnie liczy obwod peirsi..bo mi wychdozi zupelnie co innego, a na biustonoszach zawsze co innego jest napisane....i dlatego musze mierzyc;/

Gość knoppik
Kupowalam staniki roznych firm, tych bardzo drogich takze i zawsze wracam do Triumpha, bo staniki sa genialnie skrojone. Poza tym chyba przesadzilas radzac autorce postu, aby kupila sobie stanik E:O

Gość 4353453
Best_bra, wiem że indywidualnie doradzasz dziewczynom dobór staników, pomóż również mi, proszę. Większość dziewczyn którym doradzasz jest szczupła, ja nie, ale mam nadzieję że dla takich pulchnych też produkuje się staniki. :) Mam pod biustem, mierząc ścisle - 95 cm, w biuście 114. Ostatnio kupiłam stanik 90 C i był za ciasny, piersi wychodziły mi bokiem :( Wnioskuję więc że nie potrafię dobrać stanika ani ocenić rozmiaru swojego biustu.

ja tez nie ejstem szczupla..dlatego zawsz emierze staniki,no i czesto jest tak,ze miseczki sa dobre,ale cala reszta za ciasna-ta podtrzymujaca.....

Knoppik, a na Stanikomanii w biustach tygodnia waćpanna była? Jak nie to zapraszam, wizja ogromnego E stopnieje jak wiosenny śnieg ;) Ja z niczym nie przesadziłam, dziewczyna ma nieduży biuścik, który powinien być ubierany w okolice ang. 70E, co nie jest nawet połową skali miseczek, bo te są do K-L (z międzyrozmiarami FF, GG, HH, JJ). Polskie musi być 70F/G bo nieangielskie miseczki są mniejsze i inaczej liczone (nie ma rozmiarów dwuliterowych) - ale to są staniki na ten sam biust. A jak spróbujesz staników brytyjskich w dobrym rozmiarze to wątpię, byś chciała do Triumpha wrócić ;) -------- groosia, Ty mi najpierw podaj wymiary żebyśmy wiedziały czego i gdzie szukać. Wtedy zobaczymy, czy te 30 zł jest realne (i warte wydania, moze lepiej oszczędzić drugie 30 i kupić brytyjczyka na wyprzedaży). Rozmiar biustonosza dobiera się tak: 1. pod biustem mierzysz się na maxa ciasno i na całkowitym wYdechu 2. otrzymany wynik zaokrąglasz w dół o co najmniej 5 cm ----> otrzymujesz interesujący Cię obwód biustonosza (czyli jak zmierzyłaś np. 78 to obwodem stanika na Ciebie jest 70) 3. mierzysz się w biuście luźno, najpierw bez stanika, potem w najlepiej dopasowanym biustonoszu, bierzesz większy wynik. 4. od wyniku w biuście odejmujesz otrzymany wcześniej OBWÓD STANIKA (NIGDY Twój obwód pod biustem!), albo patrzysz w tabelkę i sprawdzasz, gdzie ten obwód stanika krzyżuje się z Twoim obwodem w biuście ----> masz miseczkę. 5. kupujesz dobry stanik i zaczynasz go uwielbiać ;) Ćwiczenie: zmierz się prawidłowo i oblicz swój angielski rozmiar wg tej tabelki: http://tiny.pl/jr9x ;) Oczywiście, że biustonosze trzeba mierzyć, różne firmy i modele pasują na różne biusty, nawet w tym samym modelu obwody mogą się różnić w zależności od koloru stanika. Ale bez ustalenia sensownego rozmiaru, w jaki należy celować można mierzyć do upadłego i nigdy nie znaleźć... ------ 4353453 Staniki produkuje się dla wszystkich :) Obwód 90 to dobry punkt wyjścia, ale 85, a nawet 80, powinno być lepsze (zasada jest taka, że im więcej \"ocieplacza\" na żebrach, tym bardziej zaniżamy wynik, bo stanik ma się opierać na żebrach :) BTW, zmierzyłaś się pod biustem na maxa ciasno i na wydechu?). 90C jest na maksimum 108 cm w biuście, więc nawet jeśli część pomiaru w biuście to tłuszczyk na plecach, to, jak widać, nie jest go aż tak strasznie dużo. Tabelkowo przy obwodzie 90 wypada polska miseczka F, czyli o 3 oczka większa. Ale jak już pisałam, obwód potrzebny będzie mniejszy, więc szukaj na początek: - polskiego 85H - angielskiego 85FF Dobrze, gdybyś mogła \"zamrozić\" trochę pieniędzy i zamówic staniki w kilku rozmiarach, np. ang. 85F i 85FF, 80GG - wtedy będziesz mogła łatwiej ocenić co Ci miseczkowo i obwodowo odpowiada :) Pomocny jest w tym blog Besame: http://besame.blox.pl/2007/02/Stanikowo-poradnikowo.html I pamiętaj o solidnym zgarnianiu piersi spod pach do miseczek :)

groosia, Ty mi najpierw podaj wymiary żebyśmy wiedziały czego i gdzie szukać. Wtedy zobaczymy, czy te 30 zł jest realne (i warte wydania, moze lepiej oszczędzić drugie 30 i kupić brytyjczyka na wyprzedaży). Rozmiar biustonosza dobiera się tak: 1. pod biustem mierzysz się na maxa ciasno i na całkowitym wYdechu 2. otrzymany wynik zaokrąglasz w dół o co najmniej 5 cm ----> otrzymujesz interesujący Cię obwód biustonosza (czyli jak zmierzyłaś np. 78 to obwodem stanika na Ciebie jest 70) 3. mierzysz się w biuście luźno, najpierw bez stanika, potem w najlepiej dopasowanym biustonoszu, bierzesz większy wynik. 4. od wyniku w biuście odejmujesz otrzymany wcześniej OBWÓD STANIKA (NIGDY Twój obwód pod biustem!), albo patrzysz w tabelkę i sprawdzasz, gdzie ten obwód stanika krzyżuje się z Twoim obwodem w biuście ----> masz miseczkę. 5. kupujesz dobry stanik i zaczynasz go uwielbiać no to wychdozi mi wynik taki..... pod biustem 94, czyli po odjeciu tych 5 cm, 89 cm w biuscie 112, a w biustonoszu 110... no to wychdozi 21 cm... a z tej tabelki nic a nic nie rozumiem :D

tylko,ze ja przeciez nie mam 21 cm roznicy miedzy piersiami a obwodem kaltki:) tylko 16 :)

powiem tylko tyle ejszcze, z ewsyztskie moje biustonosze maja rozmiar 42/44 albo 95B... nie zdarzylo mi sie ,zeby bylo napisane C czy D , albo A :)

Gość 4353453
Best_bra, dzięki za podpowiedzi, ale nie do konca tak jest. Stanika 80 nawet nie dopnę, 85 strasznie mnie ciśnie, jakby miał zaraz pęknąć. 95 cm to obwód zrobiony zupelnie na ciasno, przy wydechu.

Gość best_bra nie pogniewaj się
Nie pogniewaj się, ale twoje rady są dziwne. Autorce poradziłaś wręcz gigantyczną miseczkę, ja mam obwody podobne do niej i nierzadko nawet D jest dla mnie za duży. Poza tym każesz komuś odjąć 15 cm w obwodzie tylko dlatego że ma tłuszcz? Ja też mam tłuszcz, a jednak nie chciałabym żeby cokolwiek mnie tak uciskało żeby zabierało mi aż 15 cm. Już sobie wyobrażam te wałki które się porobią nad i pod paskiem.

Gość 4353453
groosia rozmiar który zaproponowała mi best_bra jest ok (miseczka), chociaż trudno mi było uwierzyć. Niestety z obwodem się nie zgodzę. Tzn. z tym 80, bo po prostu się nie dopnę. Poszukałam na allegro i myslę ze np taki bedzie dla mnie odpowiedni: http://www.allegro.pl/item287219444_206_na_duzy_biust_biel_lub_czern_rozm_90f.html albo http://www.allegro.pl/item288654688_wyjatkowa_julia_w_plaster_miodu_biel_czar_85f.html naprawdę mam biust F? :O do tej pory byłam przekonana że C a jak to jest w numeracji? jak ktoś pytał, zawsze mówiłam że mam trojkę

Groosia, czyli to 89 zaokrąglasz do najbliższego obwodu w dół: masz 85. Teraz w tej tabelce patrzysz, pod jaką literką to 85 krzyżuje się z Twoim obwodem w biuście – będzie to F. Czyli powinnaś szukać angielskiego stanika w rozmiarze 85(38)F :) W polskich firmach wypadałoby zaś 85H. Niedrogie (do ok. 70 zł) i dobre staniki ma polska Melissa, u nich wypada Ci 85G. A w dobry stanik warto zainwestować. Lepiej mieć jeden idealny i dobrze trzymający i prać go co wieczór niż 5 byle jakich :) A to 95B wyrzuć jak najszybciej, ten stanik nie ma szansy utrzymać Ci biustu. 90 też raczej będzie za luźne. ------- 4353453 Miseczka w 90F nie jest taka sama jak ta w 85F, nie można tych rozmiarów traktować zastępczo! Poza tym 85F potrzebne jest Ci angielskie (firmy typu Panache, Freya, Fantasie etc.), polskie 85H (85G w Melissie), więc to co podlinkowałaś nie pasuje. Poza tym zainwestuj w coś sprawdzonej marki i sprawdzonej jakości, naprawdę. Zobacz: http://tiny.pl/p5x9 http://tiny.pl/p5xd To raz. A dwa: jak mierzyłaś 85 i 80 to z jaką miseczką? Przeliczałaś miski? bo jeśli nie, to nie było Ci za ciasno z powodu za małej miski a nie obwodu. 80 może być za ciasne, tu się zgodzę – ale nie musi, ściśliwość osobniczą mamy różną :) Następnym razem spróbuj najpierw przymierzyć obwód bez miseczek (odwróć je na plecy czy w stronę brzucha) i zobacz, czy dalej jest za ciasno. W numeracji to jest nijak, bo tak, jak nie da się określić biustu jedną literką, tak samo się go nie da ponumerować :) ------ Ja się gniewać nie zamierzam, niby dlaczego :) Autorce poradziłam miseczkę wcale nie gigantyczną, tylko średniawą ;) i taką, jaka zgodnie ze „stanikologią” jej wypada. Co do odjęcia 15 cm w obwodzie – obejrzyj i poczytaj: http://tiny.pl/51k3 -17 cm. Co nie znaczy, że u każdego tak będzie, napisałam, że ściśliwość nasza (i rozciągliwość staników) jest różna. Ale warto próbować jak najmniejszego obwodu – to on podtrzymuje biust. A i temat wałeczków był już „wałkowany” – wnioski są paradoksalne, ale prawdziwe: ciasny obwód to mniej fałdek: http://tiny.pl/5l5s http://tiny.pl/p5xg Cytat z ostatniego linka: „Aha i jeszcze jedno: ja mam obecnie pod biustem 86cm (zaczynając na LB miałam 93cm) noszę staniki z obwodem 80-75 (na razie ;) ) i mogę Cię zapewnić, że nigdy nie miałam równiejszych pleców niż obecnie. To właśnie \"za czasów\" luźniejszych obwodów moje plecy składały się z kolejnych warstw wałeczków i fałdek.” :)

ogólnie laskom cięzko jest uwierzyć, się się dopną w coś węższego niz zwykle kupują.. ja nosiłam 70b przy 66cm pod biustem i wydawało mi się że w życiu w nic węższego nie wejdę, póki nie przymierzyłam kilku 60 Freyi czy panache.. i teraz jak zakładam jakąś 70 - dziwnie się czuję bo czuję ten obwód na sobie, 60 przylega jak druga skóra (przez pierwsze kilka dni mnie ściskał ten obwód, przyzwyczaiłam się i jest super - nie rozciąganś się, chyba że o milimietry bo nie czuję żeby było luźniej, po prostu nauczyłam się w 60 chodzić ;) ) ubolewam tylko, że nia ma w małych rozmiarach (60DD to MAŁY rozmiar) push upów.. Maith mi wbija do główki że push upy to nie jest to co nasze piersi lubią najbardziej, ale raz na jakiś czas przydałoby się coś wypychającego zarzucić.. heh :) tak że dziewczyny, nie dziwcie się temu, co pisze Best bra i nie dawajcie się stereotypowemu myśleniu o rozmiarach staników 🖐️

bez bra ,ale co ty opowiadasz..tak wielkie numery jak polskie H???????????? przeicez moja mama ma wielkie D a jak przymierzam jej staniki ,to mi piersi w nich plywaja..wiec nie uwierze zeby szukac jakies H ;/ bede miala czas,to w koncu przejde sie do jakiegos sklepu z bielizna i zaczne przymierzac i patrzec na metki,bo nie wierze ci:( rok temu bylam w taki mskl;epie....i uwierz,nic nie dopadowalam na siebie...albo miseczki za duze, albo za male, albo paski za ciasne, albo za ciasny obdow..i z 30 przymierzonych stanikow zaden nie pasowal... wiec cos z tym odejmowaniem to glupota moi mzdaniem :(

Twoja mama ma D z jakim obwodem? Bo ja noszę 70D i to jest malutki biust (wymiary mam 77/91-92). Zajrzyj na biusty tygodnia na stanikomanię, marudo :P I poczytaj podlinkowane wyżej wątki fałdkowe, i w ogóle Lobby poczytaj :) I jak chcesz mieć w końcu biustonosz modelujący, podtrzymujący i nie robiący krzywdy (powtarzam Twoje własne słowa) to jednak spróbuj mi zaufać ;)

Gość 4353453
best_bra - powiem Ci, że czuję się wręcz oświecona! Zawsze byłam pewna że miseczka to miseczka i jest taka sama obojętnie od obwodu pod biustem. Że skoro, np. będąc szczupła mialam 70 pod biustem a miseczkę C i - zakladając że piersi się nie zmieniły, nie urosły, nie zmalały, po przytyciu mam pod biustem 95, to miseczka wciąż będzie C! Szukałam rozmiarów które mi podałaś na Allegro i faktycznie - wymiary pasują idealnie! Dziś oświeciłam moją mamę, która ma pod biustem jakieś 80, przy czym duże piersi, ok. 110 w obowodzie i zawsze kupowała 80 D - i też zawsze narzekała że staniki nie pasują! Gdy jej powiedziałam o tych niby dużych rozmiarach - G, H itd... - nie mogła uwierzyć. No cóz... mogę Ci tylko podziękować. :)

Cieszę się, że pomogłam i polecam się na przyszłość :) Witam w gronie dobrze ostanikowanych :D

best bra....czytalam czesto to forum, lobby,itd... i jak patrzylam na te rysunki,zdjecia itd to sie tylko pesze...bo nie ejstem w stanie ani dobrze sie pewnie zmierzyc,ani dopasowac biustonosza;/ i dlaczego akurat 15 cm sie doejmuje?? przeicez biustonosz wtedy jest za ciasny,.mialam taki,to az mi sie wzynal w skore,az czerwona byla.. nie wiem,mnie sa chyba jakies indywidualne porady potrzebne,wlacznie ze zdjeciami, itd:) chyba zostane rpzy tym,ze bede przymierzac staniki i kupowac tylko te w ktorych czuje sie komfortowo,bo z tego co piszecie to albo jestem za glupia by cos dopasowac,albo poprstu niewymiarowa,bo nic nie pasuje:( ani w tabelce,ani w exkluziv sklepach:(

beat bra i do innych dziewczyn czy warto kupowac na www.e-lady.pl???? bo znalazlam fajne oferty, biustonosz enie sa drogie a calkiem sliczne np ten wydaje sie calkiem fajny http://www.e-lady.pl/index.php?d=show&sid=2&sname=&smid=0&scolid=0&scid=8&sattr%5B1%5D=74&sattr%5B2%5D=0&spmin=&spmax=100&os=&off=30 tylko pytanie, bo na tej sotrnie sa podane znow inne rozmiary...wg tego mam 90DD/ 90E biust.... a w domu mam jeden 95 cos tam..i on mnie strasznie cisnie...wzyna mi sie i pod pachami mi ise wylewa... czy jest to zwiazane z tym,ze mam niewymiarowe piersi??

Trudno jest dobrac własciwy biustonosz, ja tak na oko kupuje raczej z tych tanich i ostatnio kupuje z wiekszymi michami ale miejszym obwodem , tak jest chyba lepiej. Dla kobiet w starszym wieku powinny byc inne biustonosze , bardziej lepiej skrojone.:)

Gość roseee
Ostry sex ujędrnia :) :)

:) ale co sadizcie o tej sotrnie,warto z niej kupowac???? czy zdarzylo sie wam,ze okazlao sie ,ze biust jakis niewymiarowy byl i przez to nic nie pasowalo??

Gość roseee
ja muszę mierzyć

To chyba nie jest dobry pomysł kupowac ze sklepu internetowego stanik, bo moż esie okazać, ze nie będzie tak czy inaczej dobry...Może sie mylę, czy ja wiem, zreszta te staniki sa takie raczej dla młodych kobiet .

Gość grooosia
no o mlode osoby mi chdozi, ale dla babcin i dziadkow tez cos ebdzie:)

Groosia, e-lady nie lubimy bo są niekompetentni: mają całkowicie absurdalną tabelkę dla rozmiarów brytyjskich (porównaj z dobrą Belissimy), w wyszukiwarce też się jakieś cuda typu 65EE pojawiają. No i właścicielka się kiedyś zaprezentowała na Stanikomanii w równie „kompetentny” sposób (dyskusja została wycięta, stety lub niestety). Jeśli jesteś pewna rozmiaru i znajdziesz u nich coś w ciekawej cenie to możesz kupić, ale ich poradami rozmiarowymi ABSOLUTNIE się nie sugeruj :( To, że ich nie ma na blogu o stanikowych sklepach o czymś świadczy ;) Poza tym odejmowanie w obwodzie zależy od 3 rzeczy: - od prawidłowego wymierzenia się - od osobniczej ściśliwości (im więcej sadełka tym jest ona większa) - od rozciągliwości obwodu danego stanika Oczywiście, że są to tylko wskazówki i wszystko należy mierzyć. Ale jeśli nigdy nie miałaś na sobie stanika z dobrym obwodem i miskami, to nie wiesz czy te, co Ci się wrzynały robiły to z powodu złego obwodu, złych misek czy obu naraz. Ja, jak zdejmę np. Arabelkę, to też mam dość mocno odciśnięte ślady (fiszbiny i obwód), ale znikają one dość szybko, a podczas noszenia niczego nie czuję. Zresztą, skarpetki czy spodnie też mi się odciskają w miejscach przylegania – gdyby było inaczej to by spadały ;) Jeśli w staniku pod pachami Ci się wylewa (albo gdziekolwiek indziej|) to znak ewidentnie za małej miski. I nie ma niewymiarowych biustów, są tylko źle ubrane ;) -- Młoda Dama, zmierz się: - pod biustem bardzo ciasno i na wydechu (całkowicie bez powietrza) - w biuście luźno, bez stanika i w najlepiej dopasowanym biustonoszu, podaj większy wynik. Wtedy mogę doradzić (wstępnie jakieś 65

Ja tez zawsze narzekam na staniki. best bra, moze mi pomozesz? Zmierzylam sie zgodnie ze wskazowkami: pod biustem - 76cm, w biuscie bez stanika 95cm, w staniku 93cm.