Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość butelka i smoczek

sterylizacja butelek

Polecane posty

Gość butelka i smoczek

do kiedy powinno się sterylizować / wygotowywać butelki na mleko dla niemowlaka ?

ja mojej tylko wygotowywałam nowe butelki i smoczki a potem juz po kazdym karmieniu myłam i przelewalam wrzątkiem, nadal tak robie, ale mysle że już zaczne jej tylko myc, bez wyparzania, albo wyparzac tylko raz dziennie na wieczór.

Gość butelka i smoczek
Czyli wystarczy wlać wrzątek do butelki na minutkę przed karmieniem, a smoczek zanurzyć we wrzątku ? Bo przyznam, że dobija mnie wygotowywanie buyelek po każdym karmieniu.

zaleca sie urzywanie sterylizatora ale nie mialam go i wlasnie tak robilam. mylam butelke po karmieniu ( bez plynu) a potem zalewalam wrzatkiem z czajnika smoczek wkladalam do szklanki wrzątku. Po jakis 2 minutach wylewalam gorącą wode, sklądalam butelke , zatykalam i bylą przygotwana na nastepne karmienie :)

Gość butelka i smoczek
Dzięki MaMani - dobra z Ciebie duszyczka :) Przez 3 miesiące wygotowywałam wszystkie butelki smoczki. Takie wyparzanie to spore udogodnienie.

Gość dgdgdgfdf
Nawet nie pomyślałam żeby wygotowywać. Wygotowywałam tylko nowo kupione butelki (a i tak nie wszystkie można więc czasem musiałam takich starań zaniechać) a potem już tylko wyparzałam (każdorazowo). Teraz dziecko ma pół roczku i właśnie szukam porad kiedy zaprzestać i tego. Może już mycie wystarczy?

Gość dgdgdgfdf
Dodam że mam jedną rozgotowaną butelkę na koncie. ;D

ja wypazalam tylko nowe butelki. od samego poczatku mylam je plynem do naczyn i odstawialam. przed uzyciem plukalam wrzatkiem (nie tzrymalam wody dlugo- tylko wlewalam i od razu wylewalam. robilam tak 3 mies. pozniej juz przestalam. teraz myje normalnie i od razu uzywam. dziecko ma 9 mies. i ani razu nie mialo problemow. zadnych krostek, plesniawek itp.

Gość hfhjtjt
Nigdy nie zterylizowałam butelek ani smoczków ani niczego innego z czym dziecko miało kontakt. Kiedyś jak zapytałam lekarza czy to trzeba robić, to zapytał mnie czy bym też i cycki gotowała bo skóra to jedne wielkie siedlisko bakterii.

Gość aaaaaaaaaaaa.............
Ja wyparzalam takze tylko nowe buteki potem tylko mylam i polewalam goraca woda jak mala skonczyla pol roku nawet juz wrzatkiem nie lalam mam znajoma ktora wyparzala dziecku doslownie wszystkie rzeczy dopoki dziecko nie skonczylo 1.5roku na karzdym kroku teraz infekcje lapie