Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość oli888

2 pytanka odnośnie wady wymowy

Polecane posty

Gość oli888

Mam 19 lat i nie wymawiam "r",tzn jakoś wymawiam ale nie tak jak powinno być.Czy w tym wieku jeszcze mogę wyeliminować tą wadę?I czy do logopedy chodzi się tylko prywatnie??

oczywiscie ze mozesz wyeliminowac \"reranie\" w kazdym wieku. najlepiej oczywisice zrobic to wtedy kiedy tylko ukonczy sie rozwoj mowy ale pozniej tez mozna :) wystarcza odpowiednie cwiczenia aby wypionizowac jezyk:) a logopeda przyjumje nie tylko prywatnie. sa tez poradnie psychologiczno pedagoigczne w ktorych sa specjalisci - logopedzi:)

Gość gsdgsfdg
vindict., a osoba dorosła, np trzydziestoletna, też by mogła pójść? ja miałam mały problem z "r", potem właściwie zniknął, a w starszym wieku zniekształcił mi się zgryz i problem z "r" wrócił nasilony teraz znajomi zwracają mi już uwagę na te nieszczęsne "r" a gdy się śpieszę czy zdenerwuję brzmi ono wręcz śmiesznie :( zaczynam unikać tej litery... :(

Gość oli888
Ja mam problem z tym,że nie "drga" mi język tak jak powinien i zęby o siebie stukają przy wymawianiu.A czy osoby dorosłe mogą iść publicznie,czy to nie jest tylko dla dzieci?I czy trzeba mieć skierowanie?Ile czasu może zająć nauka prawidłowej wymowy? Na 2 pytaniach się nie skończyło :)

nie ma znaczenia ile ma sie lat naprawde, napisalam wyzej ze latwiwj maja dzieci ale znam przypadki kiedy osoba dorosla skorygowala wade wymowy. pod warunkiem oczywiscie ze aparat artykulacyjny masz w porzadku. bo piszesz cos okrzywym zgryzie. moze wiec na poczatek warto wybrac sie do ortodonty:)

oli to zaden wstyd, logopeda pomaga kazdemu i zapewniam cie ze sa ciezsze przypaki niz brak pionizacji jezyka ( aby moc prawdilowo wymowic gloske "r') to ile czasu trwaja cwiczenia zalezy od ciebie i od logopedy ktory 'Cie prowadzi"

Gość gsdgsfdg
a to u mnie problem... najpierw wolałabym do logopedy ;P ortodonta załamuje ręce i mówi żeby rwać a mi żal zdrowych zębów ;D dobra, spadam oli888, dzięki za stworzenie tematu który i mi (i może jeszcze komuś) pomógł, życzę ci też seRdecznie powodzenia! 🌻 vindict., dzięki za odpowiedź! 🌻

Gość oli888
Ja też :)