Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zaciekawiona tematem

jak zrobic lewatywe?

Polecane posty

Gość zaciekawiona tematem

witam przeczytalam na pewnej stronie ze dobrze jest robic lewatywe jednak nie doczytalam nigdzie jak sie ja robi. jest tam jedynie napisane aby robic 'wlewy' jednak nie mam pojecia jak??? przeciez nie stane na glowie i nie wleje sobie tam wody prosto ze szklanki.. prosze o jakies porady kto to stosuje. tutaj ten artykul http://podstawowe.info/podstawowe-info/leczenie/lewatywa.html

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pierdoła jestes
a po co Ci lewatywa????teraz juz sie tego nie robi,to przestarzała metoda:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pierdoła jestes
lewatyw juz sie nie stosuje to przestarzała metoda:)hehehe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ___znawczyni
Lewatywa super sprawa...nic nie zalega w jelitach...czujesz się zdecydowanie lżejsz(a)/ y... Gdzieś czytałam, że chwalą gruszkę...ale mnie zupełnie nie odpowiada... Najlepiej siądź na kibelku, bądź na wannie, ustaw sobie w prysznicu strumień cieplej wody i wlej go do pupy ;), tylko uwazaj żebyś sobie krzywdy nie zrobila, bardzo ostrożnie...odczekaj moment, nalepiej poruszaj się...i gotowe...tak przy najmniej ja robię...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pierdoła jestes
lewatyw juz sie nie stosuje to przestarzała metoda hehehe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zaciekawiona tematem
po prostu mam czeste problemy z zaparciami i chcialabym spropbowac sie oczyscic. powie mi ktos jak robic te wlewy??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ___znawczyni
wyżej podałam "przepis"...oczywiście każdy robi ją tak jak uważa...może ktoś powie inaczej...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pierdoła jestes
to nie rób zadnej lewatywy kto Ci to powiedział,lewatywa tylko oczyszcza czesc jelita a reszte komu zostawiasz???ptaszkom??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość _znawczyni
jak prawidłowo ją przeprowadzisz to oczyścisz cale jelita :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zaciekawiona tematem
do: pierdola jestes. przeczytalam o tym w artykule do ktorego link podalam. hej znawczyni. a czy probowalas moze wlewac wywar z ziol? wydaje mi sie ze moze to miec pozytywne strony.. jednak prysznicem chyba sie nie da tego zrobic. i pytanko do ciebi mianowicie jak dlugo lejesz ta wode? czuje sie to??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fsfr
no ale lewatywe sie kupuje w aptece , to jest specjalny płyn a nie sama woda. Wtedy taką gruszką sobie go wlewasz leżąc na boku z jedną nogą podkurczoną. Niestety wiem 😭

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość trelemania x27
sa w aptekach i na allegro specjalne rurki wkladasz tam gdzie trzeba wpuszczasz plyn i gotowe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pierdoła jestes
No i po co tyle komplikacji a zastosuj sól magnezowa lepsza i skuteczniejsza:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość trelemania x27
a co to sol magnezowa?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pierdoła jestes
to jest specjalnie przyrzadzona sól z magnezem,która rozpuszczasz w szklance wody i pijesz ,pozniej leci płukanko,pijesz cały czas dużo wody mineralnej niegazowanej i masz całe jelita wyczyszczone i przepłukane jak ksiazka pisze:)tylko musisz miec wolne w tym dniu:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zaciekawiona tematem
niestety jestem za granica i nie potrafie dogadac sie w aptece. wole domowee sposoby. czyli sama woda nie wystarczy? co sie robi z ta sola magnezowa? pije?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pierdoła jestes
Przeciez to jest własnie domowy sposób:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zaciekawiona tematem
hmmm czy ta soll mozna dostac w sklepie np tesco???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pierdoła jestes
Jest dostepna w aptekach,w porcjach jednorazowych,a czy gdzies jeszcze???hmmm tego nie wiem,bo zawsze kupuje w aptece:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pierdoła jestes
Ale co Ty z ta lewatywa znowu??po co tyle cerygieli????zastosuj sól magnezowa,a nie bedziesz wiecej chciała słyszec o lewatywie,kiedys stosowało się lewatywe a nie teraz:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wlewnik do lewatywy
Woda do lewatywy powinna być lekko kwaśna (pH 6,5-6,7). Do 2 litrów wody należy dodać 1 łyżkę octu jabłkowego lub soku z cytryny. Najlepsza temperatura wody to 20-22 stopni.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pierdoła jestes
baba swoje a dziad swoje hehe:)pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wlewnik do lewatywy
a sól gorzka (siarczan magnezu) jest środkiem przeczyszczającym.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pierdoła jestes
Oczywiscie że przeczyszczajacym,o to przeciez chodzi:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pierdoła jestes
Poniżej przykład kuracji oczyszczającej. Oczyszczanie (detoksykacja) - głodówka Kurację przeprowadza się przez trzy dni z kolei, podczas kuracji nie należy niczego jeść oprócz pomarańcz lub grapefruitów. W ciągu dnia wypijać 4 l. mieszanki soków. Codziennie należy spo­rządzać nową mieszankę soków. Składniki mieszanki na l dzień (soki muszą być świeżo wy­ciśnięte): 900 g soku grapefruitów + 900 g soku z pomarańcz + 200 g soku z cytryn + 2 l wody - razem 4 litry. Przeprowadzenie kuracji - przepis na 1 dzień 1. Rano na czczo należy rozpuścić 1 łyżkę stołową gorzkiej soli w szklance ciepłej wody i wypić. Robi się to w celu wydalenia ze wszystkich części organizmu znajdujących się tam toksyn. Roztwór ten działa na zatrutą toksynami limfę jak magnes na opiłki żelaza. W wyniku tego wszystkie „odpady" zbierają się w jelitach i są wydalane. Działając przeczyszczające, roztwór gorzkiej soli wymywa toksyny i odwadnia organizm. Aby zrekompensować ubytek wody pije się 4 litry mieszanki soków, która jest szybko wchłaniana przez organizm. 2. Po wypiciu roztworu gorzkiej soli należy ciepło się ubrać i co 30 minut pić mieszankę soków po 100 g dopóki się ona nie skończy. Gdy pojawi się uczucie głodu, należy jeść pomarańcze lub grapefruity, ale nic oprócz tego. W czasie kuracji może wystąpić silne pocenie - to normalne zjawisko, wraz z potem organizm pozbywa się wszelkich nieczystości. Drugiego i trzeciego dnia należy postępować tak, jak pierwszego. Czasami w związku z oczyszczaniem i głodówką możemy odczuwać bóle głowy, nudności i słabość. Nie należy się tym przejmować - jest to zjawisko przejściowe, które minie. Jeżeli jednak ból głowy nie znika, to należy przejść się po świeżym powietrzu lub zrobić intensywny masaż małżowiny usznej, rozcierając ją mocno dużym i wskazującym palcem od dołu do góry i z powrotem do momentu, aż ból ustąpi. Jeżeli pojawiły się mdłości, to należy pogryzać skórkę cytryny lub pomarańczy. Przed snem każdego dnia kuracji koniecznie trzeba wypić napar z ziół przeczyszczających. Jest to niezbędne dla wydalenia z jelita grubego zalegających tam toksyn. W czwartym i piątym dniu pić sok z jabłek i marchwi lub mieszanki soków. Jeść tylko warzywa i owoce. Szóstego dnia moż­na dietę urozmaicić (kasza, jajka, ryba). Po przeprowadzeniu oczyszczania (detoksykacji) należy zmienić nawyki żywieniowe. Przynajmniej na 2-3 miesiące należy wyłączyć z jadłospisu produkty, zawierające biały cukier i białą mąkę, konfitury, słodycze, wszystkie przetwory konserwowane, szczególnie te, które zawierają ocet. Trzeba ograniczyć spożycie tłustego i smażonego pokarmu. W bardzo małych ilościach można jeść masło, ser, rybę, jajka, mięso. Najlepiej zupełnie zrezygnować z mleka. Z nabiału można spożywać biały tłusty ser (nie więcej niż 50 g dziennie) oraz zsiadłe mleko (nie więcej niż 1 szklankę dziennie). Podstawę pożywienia powinny stanowić sałatki, kasze, warzywa, owoce oraz ich świeżo wyciśnięte soki. Do pokarmów białkowych zalicza się: mięso, ryby, jaja, rosoły, bakłażany, fasolę, bób, orzechy, ziarna słonecznika. Do węglowodanów należą: pieczywo, kasze, ziemniaki, cukier, miód. Jednoczesne spożywanie białka i węglowodanów jest niebezpieczne dla zdrowia, ponieważ stwarza sytuację przeciążenia w procesie trawienia i prowadzi do niepotrzebnego nadmiernego zużycia biochemicznej energii żołądka i jelit. Natomiast białko i węglowodany można w dowolnych ilościach mieszać z tłuszczem i tak zwanymi „żywymi produktami", których długą listę tworzą owoce i warzywa (oprócz ziemniaków), zielenina, suszone owoce, jagody, soki. Przerwa między spożywaniem jednego i drugiego rodzaju pokarmu powinna być nie mniejsza niż dwie godziny. Zrozumiałe jest, że na początku taki podział wydaje się trochę trudny do zaakceptowania. Wiele osób denerwuje to, że muszą zrezygnować z pieczywa, ziemniaków lub kaszy, jeśli zachciało im się zjeść mięso. Ale mówi się, że zdrowie jest droższe. Proponuję wypracować nawyk jedzenia dwóch posiłków 1. Należy koniecznie stopniowo wykluczać z jadłospisu wszystkie rafinowane i nienaturalne produkty (kiełbasy, wędliny, margaryny, konserwy, przetwory, ocet spirytusowy, białą mąkę, zupy w proszku, różne sosy, itp.); 2. Ograniczyć do minimum spożycie cukru i produktów zawiera­jących cukier oraz jego dietetycznych zamienników (cukier zastąpić miodem); 3. Ograniczyć do minimum spożycie środków pobudzających (kawy, czarnej herbaty, mięsa, bulionów mięsnych, mocnego alkoholu); 4. Ograniczyć spożycie tłuszczów zwierzęcych, w tym masła, żółtego sera, tłustych gatunków mięsa. 5. Zredukować do minimum, jeszcze lepiej wykluczyć spożycie pieczywa drożdżowego. Do jadłospisu należy włączyć kasze, gotowany ryż (najlepiej nie oczyszczony, warzywa, owoce - nie mniej niż 5 rodzajów, zarówno w postaci surowej, jak i gotowanej, ryby, drób, kiełki psze­nicy, ser biały (tłusty - 50 g dziennie), żółty ser (l - 2 plasterki dziennie), jajka (na miękko - 3 razy w tygodniu). Przy ustalaniu jadłospisu należy kierować się następującymi zasadami: aby sobie nie szkodzić wolno jeść wszystko, co rośnie: na ziemi, w ziemi, na drzewach, spożywamy w postaci surowej lub gotowanej. Jadłospis należy ustalać w następujący sposób: l. sok, 2. surówka, 3. drugie danie - przed południem węglowodany (kasza, ziemniaki, warzywa, owoce, tzn. produkty pochodzenia roślinnego), po południu białka (ryby, biały ser – produkty pochodzenia zwierzęcego). Najlepiej jeść 2 razy dziennie. Jeżeli jesteście Państwo głodni - można jeść warzywa, owoce lub pić herbatę z liści malin, jeżyn, brzozy, czarnej porzeczki (4-6 szklanek dziennie). Koniecznie nauczyć się wolno przeżuwać (zdrowi 25 -30 razy, chorzy 50 - 70 razy) każdy kęs.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×