Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

asiunia1911

skoljoza czy cos takiego

Polecane posty

wykryli mu skolioze jak mial 11 lat, teraz ma 14, wczesniej miał 0o 62 stopni skrzywienie, ale wczesniejsze leczenie bylo podobno nieskuteczne, tak mowi nasz obecny lekarz ktory przygotowywal mojego brata do opercaji. na szczescie nie bedzie jej mial...

jak tak piszecie to nie wiem czy nie lepiej poddać sie operacji i mieć z głowy. a ja jeszcze słyszałam ze pomagaja masarze specjalne. a co do tego gorsetu to widać go bardzo

me_36, ale nie chodzi o problemy z płucami, to po prostu takie cwiczenia, pluca wypychaja "wklesłosc"

Gość takie nie za bardzo ładne
a skąd wiesz że kwalifikujesz się na operację?...bywają przypadki że po operacji skrzywienie może powracać...

operacja-nie! po wszczepieniu implantow i tak nie bedziesz miala w pelni prostego kregoslupa, poza tym bol jest potworny! mam kuzynke ze sklolioza w zeszlym roku poddala sie operacji (miala 16) i juz po niej nie wstala, ma sprazlizwoane nerwy.. masaze pomagaja, owszem,ale nie prostuja pleców, gorset to dobre rozwiazanie, ale io tak najwazniejsza sa cwieczenia

widać, jestyeś w plastikowym pancerzu, cos jak kamizelka z plastiku z przodu zapinana na rzepy, aerodynamiczny jest mniej widoczny. Ale w gorsecie nie musisz chodzic 24h, brat nie zaklada do szkoly, chodzi w nim tylko w domu no i spi

boże zaraz sie powyje nastraszyłyście mnie bo ja chciałam je zmniejszyć choc troche przez rok bo za rok bede miała bal gamnazjaliy i chciała bymm mieć mniej widoczen bo dszczeże mówiąc nie załoze jakiegos worka szerokiego

gorset robią specjalnie dla Ciebie na wymiar, raz zrobią i już nie potrzeba regulować no nie chodzi w nim do szkoły, ale to sprawa indywidualna dla kazdego chorego, inni musza caly dzien i noc, inni tylko noc a Ty ile masz stopni? bo chyba nie doczytałam

ama jest po rozwodzie wie tylko ona ale zbagalelizowała to napoczatku to a teraz mówi że i tak mi pewnie z tym nic nie zrobią zbytnio:(

nie wiem napisze tu napewno 11 lutego jak wrócę i albo bede załamana albo jupii ale pewnie to 1 :( a ty ile masz lat

19 nie załamuj się, jak już bedziesz wiedziala co jest, to wszystko zalezy od Ciebie.. cwiczenia,cwiczenia..

za gorset 1200, ale placiclismy tylko 300 bo był refundowany na tej stronce co Ci podałam to godzina kosztuje 60 zł, ale jezdzisz tylko raz na 2-3 miesiace, nie, ze co chwile wizyt domowych nie ma , jedynie do ortopedy z 50 złza wizyte i masaz,ale to stawki są rożne+karnet na basen

Gość dkammmamm
Ja mam wrażenie dziewczyno, ze ty sobie nie zdajesz sprawy JAK POWAŻNY jest to problem, który zaważy na całym twoim życiu. :( Podziękuj rodzicom, którzy nie zajęli się tym problemem wcześniej. To się ładnie leczy, jak interwencja jest wczesna.

dobra narazie spadam zajże moze później humor sonbie popsułam. to moze lepiej już umrzec niż chodzić z takim kręgosłupem

Mój syn ma skoliozę 25 stopni , bo to mierzy się w stopniach. Spowodowana została zbyt szybkim wzrostem. Ma 182 cm w wieku 14 lat. Ale zdiagnozowany został dość szybko. Z tego co wiem, a cały czas jest pod kontrolą lekarza , skoliozy się raczej nie cofnie , ca.ła walka jest nastawiona na to aby zatrzymać jej wzrost , aby się nie pogłębiała. na \" oko \" nic nie widać , choć ja doskonale widzę to skrzywienie. Regularnie chodzi na basen - 3 razy w tygodniu - to bardzo wskazane , a poza tym ćwiczy 2 razy w tyg. z rehabilitantami. Oprócz tego nosi gorset ortopedyczny / przede wszystkim do szkoły - gdzie siedzi 5 - 6 godzin / i śpi w nim . Będę szczęśliwa, jeżeli skolioza nie będzie się pogłebiać . Gorset musi nosić przynajmniej do zakończenia okresu wzrostu