Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość samanta55

Nadżerka

Polecane posty

Gość samanta55

witam; bylam ostatnio u ginekologa na badaniu i stwierdzil u mnie mala nadzerke; nic mi nie przepisal tylko kazal sie zglosic za 6 mc na wizyte; jako ze nic nie wiem na temat nadzerki zaczelam szukac w necie i sie dowiedzialam, ze wiekszosc kobiet ma zabiegi lub przepisane jakies leki; czy ktos moze mi powiedziec dlaczego mnie nic nie przepisal ani na zabieg nie skierowal? bedac u lekarz myslalam tylko o tym aby jak najszybciej wyjsc, bo nie lubie chodziac do lekarzy, wiec nie wypytywalam jak to sie leczy itd. dopiero teraz na spokojnie bez stresu sie zaczelam zastanawiac nad tym; z gory dziekuje

Gość mam to samo i tez
mnie to zastanawia - ja w przeciwieństwie do ciebie wypytałam gina - powiedziała, że to takie maleństwo że nie ma co tego ruszać...dziwne troche, bo poprzednim razem jak miałam nadżerkę dostłam czopki dopochwowe i po tyg było po sprawie. No ale ok... Ide za 3 dni do innego gina to się wypytam przy okazji też i o to. Bo pierwszy gin niby świetny specjalista, a nadżerki kazał nie ruszać, torbieli przy szyjce macicy kazał nie ruszać, PCO też kazał nie ruszać - nic z tego nie kumam...

Gość welonkaa
za ostry seks i zatarło sie

Gość nadżerka...
... jeśli po badaniu cytologicznym wyjdzie że wszystko z nadżerką jest ok to lepiej jej nie ruszać ponieważ jak zrobicie sobie wypalanie nadżerki to zostanie wam blizna która może przeszkadzac podczas ciąży a z tego co słyszalam to nadżerka znika po ciąży

Gość mam to samo i tez
no nie wiem czy szyjka macic ot tak sie może zatrzeć - poza tym nie o takie było pytanie...

Gość mam to samo i tez
nadżerka - ale to nie chodzi o wypalankę...ja tam sie spodziewałam czopków na przykład.

Gość samanta55
lekarza sie nie wypytalam,b o jak juz wspomnialam wczesniej jestem okropna panikara u lekarzy, kiedys przezylam horror i teraz mam do nich Wielkiego Stracha!!!i to do wszystkich; ale dzieki za odpowiedzi

Gość Caarol
Ja też mam nadżerkę. Nadżerka brzmi groźnie, ale gdyby porównać do czegoś, co łatwo nam sobie wyobrazić, to najprościej do zdartej skóry na kolanie po wypadku rowerowym ;) Bo to tylko starty nabłonek :) Kazała Ci przyjść, zeby stwierdzić charakter tej nadżerki. Jedna jest spowodowana tamponami, badź za ostrym stosunkiem, ale nie jest zakażona. Inne są zainfekowane drobnoustrojami badź grzybami dlatego włącza sie tabletki dopochwowe (jak w leczeniu drożdżycy pochwy badź innych stanów zapalnych, ktore są nam znane). Zaniedbana nadżerka moze przejsc w pierwszą face raka szyjki macicy, ale to w szczególnych przypadkach. Skontroluj sie u lekarza, zeby mieć pewnosć, że nie ma sie czego obawiać :)

Gość nela19
Ja tez miałam nadżerke.Po pierwszej ciąży usunełam mając wypalanke.Lekarz stwierdził że to najlepsza dla mnie metoda...więc się zgodziłam i wypaliłam.Już nawet nie pamiętam czy bolało ale chyba nie.Kilka miesięcy temu urodziłam drugie dziecko i znów się okazało że mam nadżerke...Tym razem nic nie zrobiłam jeszcze bo lekarz stwierdził że przy nast wizycie się tym zajmnie więc czekam. To nie jest takie straszne.

Gość samanta55
a czy mialyscie tez problem z wlozeniem tamponu; bo ja nie moge go wlozyc strasznie mnie boli

Gość nela19
Ja takiego problemu nie miałam bo tamponów nie używałam.

Gość olawd
ja mialam nadzerke . poszlam za wymrazanie i jest ok . a w ogole to okazalo sie ze nadzerka utrudniala mi zajscie w ciaze , a gdy ja usunelam to jeszcze miesiac bralam leki dowcipne a pozniej od razu ciaza!!

Gość mnie nie boli
przy tamponie. Jeden lekarz chciał mi wypalankę zrobić, ale po pierwsze przeraził mnie szpital i wizja pobytu w nim 4 dni (bo tylko wtedy nfz refunduje zabieg) a po drugie z zasłyszanych opinii okazało się, że wypalanka to najbardziej przestarzała metoda usuwanai nadżerki. I teraz inny lekarz zaproponował poczekać do ciąży, po której prawdopodobnie ona może zniknąć.

U młodych kobiet lekarze nie ruszają nadżerki, bo potem ponoć jest "ciężej" rodzić dzieci... Jakby to w ogóle było proste ;) Chodzi o to, że na szyjce macicy robią się zrosty po wypalaniu... . Jak u mnie została stwierdzona nadżerka, moja lekarka powiedziała, że zaczniemy się martwić jeśli będzie coś się działo nie tak (ból przy stosunku lub wkładaniu tamponów, czy jakieś podejrzane plamienia lub upławy). Ale póki co nie czuję, że wogóle mam nadżerkę więc nie zaprzątam tym sobie głowy.

Gość samanta55
ok, dzieki ale co z tym tamponem tez tak mialyscie?