Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

moon

Czy bebilon pepti może uczulać?

Polecane posty

Elzwira, moja córka za tydzien bedzie miała 7 m-cy, nutramigen piła ze 2 tygodnie, na początku owszem była poprawa, a potem erócio wszystko do normy, czyli skóra znowu sucha, szorstka, czerwona, łuszczy sie i mała sie drapie

moon, a bolał go też brzuszek po nutramigenie? A jak teraz na bebilonie amino?

nie, brzuszek nie bolał jej, tylko miała trgiczną skóre, bo bebilonie to owszem bolał, pręzyła sie miała gazy i cuchnąca kupę, a po amino ma rozwolnienie :(

o kurcze i tak zle i tak nie dobrze, zycze ci żeby sie wszystko unormowało, pocieszeniem jest tylko to że wraz z upływem czasu i dorastaniem twojej córeczki powinno być coraz lepiej, a ja chcąc uniknąć takich sensancji pewnie jeszcze dłuuuugo będę\"walczyła\" z laktatorem

dopóki stan sóry jej sie nie poprawi moge zapomniec o wprowadzaniu nowych posiłków, bo wtedy zupełnie nie bede wiedziała co uczula a co nie

Elzwira - zazdroszczę powrotu do twojego mleka. Ja z dnia na dzien straciłam pokarm. Niestety w ciągu dnia mały jest tak marudny, ze nie dałam rady regularnie odciągać :( Skóra malego ciągle fatalna i brzuszek boli :( Idę do kontroli za 2 tygodnie - jak nic sie nie poprawi to chce jechać do homeopaty - nie wiem, czy to cos pomoże, ale trzeba próbować. No i jutro dajemy kupkę do laboratorium - badanie pod kątem pasozytów.

myrra, współczuję jak mojego Kubę próbowałam dokarmiać sztucznym mlekiem to miałam również dwa tygodnie wycięte z życiorysu(na szczęście tylko dwa tygodnie!). Miałam to samo nieprzespane noce, a w dzień drzemki po piętnaście minut i ciągłe marudzenie, a teraz właśnie siedzę z laktatorem, a mały grzecznie się bawi na macie, a przedtem spał dwie godziny, normalnie rewelacja:-) Dlatego apeluję do wszystkich mam, które z jakichś powodów chcą podać dzieciom sztuczne mleko, czasem naprawdę można utrudnić sobie życie w ten sposób, nie mówię oczywiście, że wszystkie dzieci tak zle tolerują mieszanki.

Elżwira - czy jak odciągasz mleko zdaża ci sie, ze ma ono niebieskawy albo zielonkawy kolor?

nie nigdy mi sie to nie zdażylo, aly był taki topik i dziewczyny pisaly, że tak sie czasem dzieje, niestety nic więcej niewiem na ten temat

no to ja zalożylam, ale oprocz tego, że pisaly, ze tak sie im zdażało, to nikt nie napisał dlaczego tak się dzieje. A ja wczoraj znów troche odciągnęlam i bylo zielone :/ Nie spytałam lekarki, bo juz myslalam, że nie bede odciągać. Ale jednak znów probuje.

Gość BeataP77
Moja córka była na piersi 4 mieiące. Było dobrze gdy ja jadłam ryż i piłam pepti. Po 4 miesiącach z niemocy i za namową męża przeszliśmy na pepti. Dwa pierwsze tygodnie mała nie chciała tego pić i się odwodniła. Teraz jest lepiej, pije to mleczko ale dostaje delikatnej wysypki na buzi i szyjce.Też mam wątpliwości co do odstawienia małej od cyca ale chce wrócic do pracy i czasami miałam wszystkiego dość. Mam nadzieję, że nasze dzieci z tego wyrosną. Moja córga ma zrobione testy IgE swoiste, które wykazały alergie niemal na wszystko.Potwierdzała to również moja dieta. Gdy zjadłam np. idyka, gotowane jabłko itp. pojawiała się krew w kupkach i zmiany skórne. Na początku lekarze nie chcieli uwierzyć, że nie mogę jeść chleba, czy marchewki. Prywatnie udało się nawiązać współpracę z lekarzem i wykonać badania. Szkoda tylko, że na początku ignorancja była tak duża. Cierpiała cała rodzina. Na dodatek niektórzy "eksperci" tłumaczyli mi, że dziecko nie może być uczulone na gluten, a jak odstawiłam chleb to poprawa była ogromna. Teraz to mam zasadniczo jeden problem. Córka mało przybiera (300g w czwartym miesiącu). W pierwszym będąc na cycu przybrała 1,5 kg, a później coraz mniej. Może to mleko B pepti słabo się wchłania, a może początki są takie. Jakie macie spostrzeżenia w tej sprawie?

Mój mały jak byl na cycu tez przybieral ok 1,5 kg na miesiąc (waga urodzeniowa 2900). Teraz jak jest miesiąc na pepti przybylo mu rowne pól kilo. Tylko,ze podbno starsze dzieci już tak nie przybierają i maly mieści się w normie - wiec w sumie nie wiem, czy to wynika z etapu rozwoju czy z tego pepti :( U nas w sumie bez zmian - wysypka schodzi, ale smaruję maścią sterydową :/ Kupki nadal cięzko - od 3 dni daję mu suszona śliwkę - pierwszego dnia zjadl caly sloiczek i nic :? Następny krok to probiotyk biogaia - moze to pomoże...

Gość BeataP77
Ja małej daje Dicoflor30, musisz uważać bo niektóre probiotyki są na białku mleka krowiego a Dicoflor nie jest. 500g to całkiem dobrze w tym czasie, a maja tylko 300. No może to, że była w szpitalu i zmiana mleka i niechęć do niego dały taki efekt.

Biogaia jest podobno wyselekcjonowana z mleka kobiecego - coś takiego, jak chcesz to jest stronka www.biogaia.pl Tylko trudno to dostać i drogie 5 ml - ok 30 zł, ale jakby miało pomóc to bede kupować. A próbowałaś malej już wprowazac inne jedzonko? Ja zaczęlam od sinlacu - to jest kaszka dla alergików i jeden posilek dziennie to jest to (bez mleka). I na razie tyle, ale zawsze to coś gęstszego niz mleko.

Gość BeataP77
Moja córeczka dostaje tylko "mleko" i alergolog uważa, że do 7 mies. tak musi być. Ten sinlac jej wprowadze jeżeli lekarz uzna to za właściwe. Po Pepti mała ma lekko wysypkę na buzi i wolałabym, żeby przed wprowadzeniem czegoś nowego skórka była gładka bo ułatwi to opserwację potencjalnych zmian. Zastanawiam się nad nutramigenem ale nie wiem, czy córcia dałaby radę. Ma problemy z piciem Pepti, a co dopiero nutramigen. Wizytę u alergologa mamy za tydzień więc coś ustalimy. Niepokoi mnie jeszcze to, że mała ma katarek. Kolor przezroczysty, a konsystencja żelowata. Zastanawiam się, czy to też na podłożu alergicznym. Robię jej inhalacje z soli fizjologicznej żeby nosek oczyścić i jest troszkę lepiej.

moja córka po 2 tygodniach na nutramigenie przeszła na bebilon amino, ponieważ skóra snowu zaczęła wyglądać coraz gorzej, ale mogło to być przyczyną przeziębieia, poniewaz kazda infekcja osłabia odporonść, więc lepiej w tym czasie nie zmieniac mleka, tylko czekać az przeziebienie minie. Po tygodniu amino nie było poprawy, zacżely sie problemy z kupami i teraz jest na mleku sojowym. Jak na razie odpukać, nic sie nie dzieje, buzia gładka, zacżela juz podawac jej 2 dzien marchewke :)

U nas też bez poprawy :( Zrobilam badania na robale i wyszlo, ze nie ma, tylko, ze to trzebaby pare razy powtórzyć, zeby mieć pewność. Wysypka na buzi po sterdyach zniknęła, na rączkach dalej jest, problemy z załatwianiem też bez zmian :( Martwi mne to, idę we wtorek do lekarza i zobaczę co dalej... Może tez to mleko sojowe spróbuje

Gość zaba1
Dziewczyny prosze pomóżcie.Moja córka ma 3 miesiące ma skaze białkową i azs. Piła Nutramigen ale miała straszną wysypkę na buzi lekarz stwierdził że to mleko ją uczula i przepisał bebilon pepti. Przez tydzień było wspaniale miała piękną buzie ale teraz nie dość że ma wysypkę na buzi to i skóra na całym ciele jest sucha, szorstka i sie łuszczy.Może powinnam zmienić jej mleko na bebilon amino

Gość zaba1

musisz próbowac... moze amino pomoze, bo bebilon bardziej uczula niz nutramigen, a mleko sojowe jest dopiero od 5 miesiąca

Gość zaba1
Mam jeszcze pytanie odnośnie mleka bebilon amino jaki ma smak , czy jest podobny do nutramigenu

tak, ma podobny smak, tez nie jest dobry w smaku

Gość zaba1
mam jeszcze pytanie na temat kupy,bo moja córcia po pepti robi żółtą ale strasznie wodnista jak jest po amino

to chyba zalezy od dziecka,... moja córka po pepti robiła zgniłozielona, a po amino miała kupy zółtobrązowe, ale z 8 dziennie...

Gość BeataP77
Dzisiaj byliśmy z córką u naszego alergologa (pediatra + alergolog II st specjalizacji + z-c ordynatora w szpitalu dziecięcym na oddziale alergologicznym) w zasadzie taki lekarz chyba wie o co chodzi z ta alergia, wiec go pytam czy pepti moze uczulac córke i co lekarz na to - "tam nie ma co uczulac", a krostki na buzi to moga byc z innego powodu np kontakt z alergenem tj. moj kosmetyk, krem itp. No i nalezy pamietac, ze farby w mieszkaniu, meble, roztocza, pyłki, odziez, proszki tez moga uczulac i dawac objawy skorne. Znam mame dziewczynki, ktorej skóra robi sie okropnie brzydka i swedzaca po kilkuminutowym spacerku w czasie pylenia.

a ja jednak obstaje przy swoim, że pepti może uczulać moja córka jest juz ze 2-3 tygodnie na sojowym i jest w porządku, na chwile zmieniłam jej na nutramigen i znowu sie pogorszyło, wiec wrocilam do sojowego

spec.alergolog dr n.med to lekarz, u którego leczy sie moja córka, mówi, ze pepti może uczulać

moon - a to sojowe to lekarz wam zalecił? I jakie podajesz? Ja dziś na wlasną rękę kupilam Isomil (wyprosilam w aptece bez recepty) i już podalam malemu. ale mam wrażenie, ze zmiany jakby sie zaczerwieniły i nie wiem, czy to znowu po tym mleku :(

moon - napisz jeszcze prosze, po jakim mniej wiecej czasie widać bylo poprawe, po tym mleku sojowym ?