Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

moon

Czy bebilon pepti może uczulać?

Polecane posty

Gość BeataP77
Na mleko sojowe trzeba uważać bo nie dostarcza niezbędnych składników i soja to częsty alergen. Nasza znajoma podawała córce sojowe mleko i mieli wiele problemów ze stawami, żeberkami, niedowagą itp. poprawiło się gdy mała zaczeła jeść inne biłaka tzn z mies i warzyw. Mojej córci zeszły krostki z buzi pomimo że nadal jest na pepti. Za miesiac zaczniemy wprowadzanie warzyw i tego sie boje, bo testy na IgE specyficzne wykazały alergie na wrzystkie warzywa i owoce na jakie zrobiono próbe. Alergia jest bardzo specyficzną chorobą i trudno poszukac winowajcy i jednoznacznie go okreslic. Mamy wiedzą najlepiej co szkodzi maluszkowi bo są z nim i bacznie go obserwuja. Musimy być dzielne i wytrwała,a alergia z wiekiem powinna minąć.

No tak, ale jeśli moje dziecko od prwie 2 miesięcy jest na pepti i nie ma poprawy, a pediatra umywa ręce, to co robić? U alergologa terminy na koniec kwietnia - musze iść prywatnie, a też ciężko z terminem. Postanowiłam podawać Isomil i zobaczyc czy bedzie jakakolwiek zmiana, bo takie objawy wcale nie muszą świadczyć o alergii (dla wielu lekarzy to najprostsza diagnoza). Na razie buzia wygląda jakby lepiej, więc jesli przez kilka najblizszych dni bedzie lepiej, to znaczy, że to jednak bialko. Jeśli maly będzie pil mleko sojowe, poproszę lekarza o ustalenie odpowiedniej siety uzupelniającej.

moja córka pije mleko sojowe Prosobee, jak na razie jest po nim najlepiej, buzka gładka, chociaz teraz znowu si wpogorszylo, bo coórka złapała kolejna infekcje i dostaje antybiotyk

Gość frucia
moja corka ma 2 miesiace i stwierdzona alergie pokarmowa wyprubowalam juz bebilonu,nutramiganu,humany sl,bebilonu sojowegoi od wszytkich ja wysypuje takze wrucilam do bebilonu bo naj mniej ja wysypywalo a pediarda stwierdzil ze niestety trzeba nauczyc sie z tym zyc.a propo nutramiganu jest ochydny w smaku i moja mala niechce go pic.a cialko po nim cale chropowate .

Gość frucia
dziewczyny napiszcie mi czym sie ruzni pepti od amino

Hej. Nie wiem czym się różnią te dwa mleka, ale polecam do smarowania lipobazę krem, jest rewelacyjny, do kupienia w aptece bez recepty. Mojego też niesamowicie wiele rzeczy uczula. A co do mleka to my przeczekaliśmy na peptii i około po miesiącu było już dużo lepiej

Gość MartaS.
Witam! Moja Córcia skończyła właśnie 4 miesiące. Praktycznie od urodzenia jest na mieszance (niestety i tak bywa). Do niedawna była na NAN HA. Po około 3ch miesiącach zaczęła pojawiać się wysypka w dość nietypowym (zdaniem lekarzy) miejscu: "przed uchem" od strony policzka. Czerwone, liszajowate krostki. Smarowane Alantanem (maść) wysypka schodziła, jednak jak tylko przestałam smarować - wysypka wracała. Po jakimś czasie na policzkach pojawiły się "lukrowane" rumieńce. Potem pojawiła sie szorstka skóra w okolicach łokcia i pod kolankami. Lekarz przepisał nam Pepti 1. Podaję go już prawie trzy tygodnie, jednak nie mam pewności czy to działa?? Po pierwszym tygodniu wysypka na buziaku znacznie sie zmniejszyła. Jednak po następnych kilku dniach znów sie pojawiła. Była znacznie mniej czerwona, bardziej się za to łuszczyła. Potem pojawiły się pojedyncze czerwone krosteczki na czole i na policzkach - wcześniej ich tam nie było. Wysypka na nóżkach tak jakby ustępuje. Za to jeden placek na rączce ma się coraz gorzej! Wczoraj był to gruby czerwony kożuch. Po tym jak posmarowałam na noc Alantanem - zbladł. Nasza Pani doktor mówi, że to musi potrwać zanim zmiana mleka na Pepti odniesie skutek. Ale jak długo?? Alantan skutkuje, ale skąd mam wiedzieć że ustąpienie wysypki to skutek poprawy dzięki stosowaniu pepti? A nie chcę robić doświadczeń na Maluszku i przestć stosować maści - nie wiem, czy ta wysypka jej nie swędzi. Po jakim czasie od rozpoczęcia stosowania pepti powinnam stwierdzic, że nie działa?

Gość jakie mleko
Jak widze kazda z nas ma problemy z doborem mleka.Moje dziecko ma 1,5 miesiaca a za soba piate mleko, bo po kazdym cos sie działo. Synka zaczelam karmic nan ha1, ale tak plakal i nie mogl sie wyprózniac ze musiałam je zmienic. Kolejne bylo bebiko,po którym juz na drugi dzien karmienia mały okropnie wymiotował. Kazano mi przejsc na zwykły nan ale po tym miał uczulenie. Przepisali mi nutramigen ale co drugie karmienie dziecko zjadalo tylko po 30-40 ml i wciaz płakało. Synek zaczal sie okropnie wiercic, niekontrolowanie machac raczkami( nawt w czasie snu uderzał sie nimi po twarzy), nozkami, ciagle sie wił, wykrecał - co powodowało szybkie wybudzanie sie ze snu.Dziecko po uspaniu na rekach wybudzalo sie po 5 minutach. Przeszlam na bebilon pepti ale widze ze pojawiły sie jakies krostki na calym ciele a dziecko nadal jak bylo tak i jest niespokojne. Nie wiem juz co mam robic bo jest to meczace dla niego jak i dla mnie. Cały dzien usypiam go bez rezultatu, bo po kilku minutach jest znowu rozbudzony. Kiedys przynajmniej spał po 3-4 godziny. Jeszcze troche i chyba oszaleje. Co jest powodem takiego zachowania dziecka? Kreci sie tak jakby cos go wciaz swedziało i wymachuje rekami non stop.

Gość kinia86
Odnawiam temat bo mam problem - mój synek ma miesiąc i od 3tyg jest na bebilonie pepti i od dłuższego czasu ma problem ze zrobieniem kupy - nie robił już 2dni,dzisiaj myślałam,że robi,bo strasznie płakał i stękał,ale nic nie wyszło.Serce mi pęka jak na niego patrzę jak cierpi:( nie wiem,może to jednak wina tego bebilonu.Może powinnam iść do pediatry i zmienić mu te mleko?może po innym będzie lepiej? i jeszcze jedno pytanie:ktoś używał Viburcol?podobnież dobry i "nie uzależnia" maluszków... Pomóżcie!

Gość Julis27
Moja córeczka ma w tej chwili 4 m-ce karmiłam ją 3 miesiące po przejściu na Bebilon Pepti pojawiły się okropne bóle brzucha kupy nie było , a jeśli już była to z wielkimi bólami czasem z pomocą czopka glicerynowego, przeszliśmy na Nutramigen, uspokoił się brzuszek jest weselsza, ale na buzi ma nadal grudki i czerwoną skórę dodatkowo na łokciach ma takie zaczerwienienia,wciąż zatkany nos chyba już nie ma nic lepszego,wybieram się do alergologa za kilka dni ,tylko nie wiem co może ją uczulać skoro pije tylko Nutr. wiem , że są w nim śladowe ilości soi.

Gość gość
Mohego synka uczulal bebilon pepti, dostal wysypki po zastosoawaniu tego. pomogl dopiero nutramigen.