Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jestem w tej kwestii zielona

jaki smoczek do kaszek i kleiku

Polecane posty

jestem mamą 4 miesięcznej dziewczynki i zamierzam rozpocząć poszerzanie jej diety od podawania kleiku i kaszek. Kompletnie się na tym nie znam, więc proszę o pomoc doświadczone mamusie - czy przez smoczki Aventu nr 2 i nr 3 da rady podawać kleik i kaszkę ? Czy do kaszek jest jakiś specjalny smoczek ? - jeśli na opakowaniu kaszki i kleiku jest napisane, że podaje się łyżeczką, to czy jeśli dam mniej kaszki/kleiku mogę podać ją butelką tzn. czy konsystencja pozwoli na podawanie kaszki / kleiku butelką (córka nie bierze się jeszcze do siadania i na razie wolałabym nie eksperymentować z łyżeczką). A może płynne kaszki to zupełnie inny produkt od stałej kaszki ? - jeśli zacznę od kleiku, to czy od razu zrobić porcję zgodnie z zaleceniami producenta, czy zacząć od dodania 1 łyżeczki kleiku do kaszki, następnego dnia dodać 2 łyżeczki itd. ?

ja polecam smoczki trójprzepływowe z aventu - co do proporcji kaszek to posprostu na oko rób, na pocątek troszkę żeby się przyzwyczaiłaa

Mysica - dzięki za odzew 🌻 Teraz pewnie Cię rozbawię moją niewiedzą, ale co to "smoczek trójprzepływowy" ? To jest specjalny do kaszek ?

Może ktoś jeszcze w czymś doradzi ?

Smoczek trojprzeplywowy z aventu spokojnie mozesz podac kaszke :):) Dobre rozwiazanie u nas dziala do dzisiaj:):)

dziękuję bardzo 🌻 Kupię ten smoczek trójprzepływowy Może jeszcze ktoś mi poradzi i odpowie na pytania 2 i 3 ?

pytanie nr 2- jak dasz mniej kaszki to wyjdzie ci rzadkie i bedziesz mogla podac za pomoca butelki a pyt 3 niezrozumialam... dlaczego chcesz dodawac kleik do kaszki?

eee, pomyliło mi się :) sierotka ze mnie :D chodziło mi, czy od razu dać tyle kleiku na 1 porcję mleka - jak zaleca producent, czy może pierwszego dnia podawania kleiku dać tylko 1 łyżeczkę na 200 ml mleka, drugiego dnia 2 łyżeczki na 200 ml mleka, 3 dnia 3 łyżeczki na 200 ml mleka - i tak aż dojdę stopniowo do 7,5 łyżeczek kleiku na 200 ml mleka (jak zaleca producent)

tez jestem amma 4,5m-c corki podaje kaszki i zupki i owocki od 4m-c i tez popieram trojprzepływowy - ja mam z Avent, jest fajny bo ma regulacje jak ma leciec kaszka czy gęściejsze mleczko:)) a kaszke czy kleik(podawałam na poczatku zeby przyzwyczaic corke) robie "na oko' tzn. taK na 150ml wody + 5 nabierek mleka modyfikowanego + 3 nabierki kaszki na mleku modyfikowanym jabłkowa -teraz :)) (na noc a na śniadanko 2 nabierki kaszki) moja corak nie wypija wiecej niz 160ml wiec jej ta porcja wystarcza jak bedziesz kupowac kaszke to zwroc uwage czy jest mleczno-ryzowa = rozrabiana na wodzie lub ryzowa rozrabiana na mleku modyfikowanym , fajna na noc jest kaszka z bobovity z bananem po 4 m-c:))

Dzidzia1975 dziękuję 🌻

Gość agusia2410
Hej! Dziewczyny mam pytanko.... Kupilam dzis kaszke z bobo vita mleczno-ryzowa mam 4mc coreczke i mam problem bo nie wiem czy ja podac z mlekiem modyfikowanym czy na samej wodzie????Prosze pomozcie!!!!!!(Wczesniej dostawala kleik ryzowy do mleka)

Dodajesz samą wodę,bo jak nazwa wskazuje jesz już w kaszce mleko.Więc tylko przegotowana ciepła woda.

Gość agusia2410
Dziekuje bardzo za odpowiedz!!!Jezeli chodzi o smoczek piszecoie ze troj przeplywowy z avent-niestety moja mala od poczatku nietolerowala smoczkow avent;( Wiec uzywam canpol babies,pani w a[ptece polecila mi smoczek z krzyzykiem specjalnie do kaszki...No ,ale dalam dzis mojej malej tą kaszke mleczno-ryzowa i na 150ml wody dodalam 2 i pol lyzeczki,mi wygladalo na rzadkie,ale mala nie mogla porzadnie tego wyciagnac,troche tylko wypila.W zwiazku z tym czy malej mleko nie smakowalo,czy bylo za geste?Poradzcie mi bo sama nie wiem co juz o tym myslec!!!

Gość żyrafa155
odświeżam topik, mam zacząć podawać małej kaszkę SINLAC na wodzie,chciałabym podawać z butelki a na opakowniu jest napisane jak podawać z talerzyka.. ile łyżeczek na ile wody podać i czy jak podam mniej niż zaleca producent to nie będzie tak,że dziecko będzie niedożywione? zielona jestem w tych kwestiach totalnie

Kaszki dużo wygodniej podaje się łyżeczką. na początek zrób połowę porcji która zaleca producent.

Gość żyrafa155
mam podawać zamiast porcji mleka jako pełnowartościowy posiłek

Gość Ekspert.Nestle
Żyrafa155, kaszka Nestle Sinlac może być również podawana w konsystencji półpłynnej z butelki. Jeśli chcesz podać ją w ten sposób do ilości łyżek kaszki wskazanych na opakowaniu dodaj nieco więcej wody niż jest to zalecane. Jeśli na porcje maluch otrzyma wskazaną ilość łyżek kaszki rozpuszczoną w nieco większej ilości wody, posiłek nadal będzie pełnowartościowy. Mimo wszystko zachęcam jednak do podawania produktu łyżeczką, ponieważ w ten sposób Twój maluszek będzie uczyć się nowego sposobu spożywania posiłków, co jest niezmiernie ważne dla jego rozwoju. Sinlac wprowadź do diety tak jak każdą nowość - stopniowo, zaczynając od niewielkich porcji (najlepiej 3-4 łyżeczki). Obserwuj cały czas maluszka i jego reakcję na nowy pokarm. Jeśli córeczka dobrze go zaakceptuje możesz przygotować pełną porcję. Sinlac możesz podać również z owocami, dodać do zupki lub przecieru warzywnego w celu zagęszczenia. Zbiór przepisów znajdziesz na stronie www.zdrowystartwprzyszłosc.pl w zakładce Żywienie dziecka Zbilansowana dieta. Ekspert. Nestle Ekspert. Nestle, udziela porad i odpowiada na pytania związane z produktami NESTLE, a także kwestiami dotyczącymi żywienia. Zapraszam do dyskusji.

Gość zimowa mama
Ja zawsze podawalam kaszki lyzeczka, nawet jak jeszcze moje dzieci nie siedzialy. Podkladalam im pod plecki poduch, byly w pozycji polsiedzacej. Kaszki robilam "na oko", mialy konsystencje taka,ze nie wylewaly sie z lyzeczki ale i nie byly zbyt geste. Moge porownac ja do gestego jogurtu.

Gość marta1111111111111111111111111
Dziewczyny, sorry ale czegoś nie rozumiem. Podajecie maluchom kaszkę mleczną lub mleczno-ryżową rzadszą niż zalecana? I rozrabiacie ją w wodzie? To gdzie składniki odżywcze, jakie dziecko powinno wraz z tą kaszką dostać? Jeśli robicie ją z połowy zalecanej porcji to pół na pół z mlekiem tj. np.na 180ml płynu 2 łyżki kaszki (60ml wody) i 4 miarki mleka modyfikowanego (120ml wody). Pamiętajmy, że kaszka to pełnowartościowy posiłek a nie woda nieco zagęszczona kaszką.

Gość gość
powiedzcie mi dziewczyny... chce zagęścić synkowi mleko kleikiem (ryżowym albo kukurydzianym) -dopiero zaczynamy, więc chce żeby na początku było żadkie może 1 miarka (2 ????) od mleka na 180 ml - tylko nie wiem czy przez zwykły smoczek (avent z 4 dziurkami) mogę podać???

Gość gość
Zaczelam dawac kaszki i nie wiem mala przez smoczek do kaszek avent nie chce ciagnac wypluwa przez smoczek z 3dziorkami pije ale zajmuje to prawie godzine na 210ml wody daje 3,5 plaskie lyzki(nie lyzeczki) czy z trojprzrplywowego wypije bo ten do kaszek ma taka duza dziure ???poradzcie cos bo widze ze lubi kaszke ale daje na noc i karmienie lyzeczka przed snem odpada

Gość sylwiajestem
Dziewczyny... Nie dawajcie kaszek ani kleiku przed 9miesiącem. One powodują zatwardzenia i Wasz maluszek będzie miał problemy z kupą. Samo mleczko najlepsze. Dietę rozszerzajcie pomalutku. Najlepiej po 6 miesiącu! A jak karmicie piersią to w ogóle luz - 6 miesiąc najwcześniej. Wtedy jest dzieciątko dopiero jest gotowe - samo siedzi i nie wypluwa jedzenia. Wiem co mówię. Nie spieszcie się.

Gość gość
u nich na pewno znajdziesz kazdy rodzaj smoczka www.esska.com.pl wszystkie sa bardzo dobrej jakosci

Gość gość
co za idiotyczny temat 333 www.youtube.com/watch?v=1MSTO3JnDNg