Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jammm

ślub z cudzoziemcem za granicą

Polecane posty

Gość jammm

powoli planujemy ślub z moim narzeczonym. Bardzo chcialabym wziąc ślub w jego Kraju w Polskiej Ambasadzie. Czy ktoś wie coś na ten temat? gdzieś wyczytałam, że w konsulacie moga wziac slub tylko obywatele polscy. I co teraz? zaznaczam, że on potrzebuje vizę, by wjechać do naszego kraju. Oraz, że chcielibyśmy (po ślubie cywilnym)wziąć ślub w cerkwi prawoslawnej w jego kraju. będe wdzieczna za wszelkie informacje :)

Gość chyba przydaloby sie
podac z jakiego kraju jest twoj przyszly maz..z tego co sie domyslam to gdzies ze wschodu..Ukraina?

o boże dziewczyno, tu sie dyskutuje o bardziej prozaicznych sprawach jak kiecka czy bukiet, w takich sprawach to proponuje isc do konsulatu sie zpaytac albo chociaz mejla wyslac a nie nas sie pytac, no chyba ze bedziesz miala farta i akurat sie tu jakas prawniczka przypelentala :P

Gość Jammm
z Serbii. Nie wiem czy ślub w USC w drugim kraju będzie uznany i w naszym. A z konsulatu zapewne tak :)

slub w innym kraju na pewno bedzie u nas uznany,tylko musisz miec tlumaczenie aktu slubu przez tlumacza przysieglego

a niby dlaczego ślub w serbii miałby nie zostać uznany? Przecież to suwerenne, stabilne państwo i na mocy konwencji międzynarodowych ślub w serbskim USC posiada identyczną moc prawną jak ślub w polskim USC. Gorzej gdybyś chciała się hajtać w Kosovie które statusu państwa nie posiada.

chyba ze slubem w cerkwii tez nie powinno byc problemu kiedys interesowalam sie tym tematem w cerkwi na ukrainie i tam przeszkoda nie bylo nawet ti,iz bralam kiedys slub w kosciele

o kurde, a jednak temat ruszył z kopyta i to konkretnie :P zawsze wiedziałam, że to forum jest fajne, ale nie wiedzialam, że az tak :P

hehe przestarszyla sie, że za duzo wiecie i odkryjecie jej prawdzwą tożsamośc drakuli ;)

Jammm,slub to najmniejszy problem,schody w urzedach zaczynaja sie potem kiedys bylo latwiej... zycze wytrwalosci:):) pozdrawiam i uciekam bo grypa mnie meczy,nie chce pozarazac :D pozniej zajrze...

wlasnie ewka, do wyra bo i mnie cos gardlo zaczyna skrobac, to przez Ciebie!!!!!!!!!!!!!!11 ;)

Gość ona7777
ja mialam slub cywilny udzielony przez pastora w RPA, aby zostal uznany w Pl potrzebuje akt subu przetlumaczony, akt urodzenia meza ( chyba,ze w akcie slubu sa nazwiska rodowe jego rodzicow), nasze dokumenty i wypelniony formularz.. Kazdy slub udzielony przez uprawnionego urzednika w danym panstwie jest uznawany w PL, tylko rozne dodatkowe papiery obowiazuja..zadzwon do siebie do USC i zapytaj

Gość kyrra
Możecie wziąć ślub w usc za granicą też,nic nie stoi na przeszkodzie.Musisz tylko mieć zaświadczenie o zdolności prawnej do zawarcia małżeństwa za granicą.To zaświadczenie wyda Ci Usc właściwe według Twojego stałego zameldowania.

Gość jammm
Jammm nie znikneła ale duuuzo spraw dziś załatwiała :) Ale temat ruszuł i bardzo się ciesze bo przekazalyscie bardzo dobre i wazne wieści :) co do paszportu to nie odrazu bo zamieszkamy w jego kraju. ale bylo by milo gdybysmy mogli odwiedzac moja rodzinę bez zalatwiania vizy dla Niego :) A teraz przekazę wieści przyszlemu męzowi :) No i latwiej wybrać sie do USC. bardzo wam dziękuje a takie bardziej przyziemne tematy jak sukienka i dodatki jeszcze przed nami ...

Gość jammm
a swoją drogą jakie schody zaczynają sie po ślubie?

Gość jammm
a gdzie znajde twego maila? gdyz nie podalas :) moj jes taki jak w pierwszym poście :) pozdrav