Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Telma

mała prośba w sprawie matmy

Polecane posty

mam do piliczenia małą rzecz tzw. krzywą Lorenza i potrzebowałabym żeby wytłumaczył mi ktoś lub podał po prostu wzór na obliczanie figór nieregularnych, troszkę do tyłu jestem w tym temacie hehehe tzn. z matmy :P

Gość podaj podstawę prawną
jak na 1 w nocy to ciekawe pytanie :p

hehehehe to przez to że znowu wszystko na ostatnią chwilę odkładam :D troche przyciężkawe wiem jak na tą porę :P

eh tam czepoiasz się mały błąd mi się wkradł o takiej godzinie wszystko jest możliwe :P

Gość Jadzia dd
wzór na obliczanie figór nieregularnych:ac.2ab.ab2+bca2

Jadzia dd - a możesz mi to jakoś przy okazji objaśnic tak jakoś króciutko żebym wiedziała jak to ugryźć?? :)

nawet czegoś takiego wzoru na oczy nie widziałam i jakoś dziwnie wygląda :/

no problem w tym że matme ostatnio miałam kilka lat temu :P normalnie teraz w szkole swojej jej nie potrzebuje to chyba jednorazowy przypadek :P

czy mi już wypływają od tego babrania się w matmie...chyba skończę to jutro a właściwie dzisiaj tylko troche później...przecież to nawet nie kierunek mojej nauki po co mi to...eh

chyba miałam za długa przerwę w tym bo słaaaabo to idzie :(

nie brdzo wiem jak to ugryźć znaczy chodzi mi o to że czy to pole trzeba jakos podzielić, czy od razu pod wzór jeżeli tak to co, zawsze moge policzyć krateczki ale to sensu nie ma zbyt wielkiego;p

Telma--> niezbyt kojarzę statystykę bo to dawno było i nigdy w te klocki dobra nie byłam. ale czy nie łatwiej policzyć pole pod wykresem z całki oznaczonej?? bo jeśli sie nie mylę ten wzór wyprowadzało sie z przybliżeń sumy nieskończonych szeregów czy jakoś tak. nie wiem czy nie bzdurzę teraz:P tak mi tylko w głowie lampka sie pojawiła ale nie wiem czy z czymś tego nie mylę. jedynie myśl jak potrzebujesz pole ślaczka to całka:Po rymło mi sie:P:P

jednak mój strzał był całkowicie w powietrze. z tego co znalazłam w googolach i wymyśliłam wydaje mi sie że: a to pole pomiędzy krzywa loreza a linia podziału równomiernego (czy jak to zwie sie). b miedzy krzywą a osia x c to powierzchnia trójkąta jaki tworzy równomierny podział. c znasz b liczysz z trójkątów i trapezów a szukasz wyliczasz z wzoru