Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

sama32

ile to jest 3/5 z 1000zl?

Polecane posty

a moze nie jestem dobra z matematyki? ty we wszestkim jestes the best? chcialam to wiedziec bo moj tata i nie placi alimantow i przyszlo pismo,ze tyle mu zabiora z pensji.to chyba nie jest malo?

Gość korepetycje z matematyki
odpowiedx prawidłowa już jest przypomnę (bo uczyć ani mi w głowie) jak można do niej dojść: 1) 3/5 to trzy części z pięciu i to samo co sześć części z dziesięciu - dobrze jest dojść do ułamka dziesiętnego żeby sobie wyobrazić podział sumy 1000, na której chcemy operować, na dziesięć, robi się to mnożąc i 3, i 5 przez dwa, stąd otrzymujemy 6/10 - czyli szukamy 6/10 z 1000 złotych 2) teraz trzeba sprawdzić na jakie dziesięć części dzieli się 1000 złotych: 1000 złotych składa się z dziesięciu stówek (100 x 10 = 1000 (przy mnożeniu sumujemy zera)) 3) sześć takich części to 600 złotych i jest to wynik są też inne sposoby ale ten jest najbardziej obrazowy chyba można też pomnożyć to tak: 3/5 x 1000 = 3/5 x 1000/1 = (3 x 1000) : (5 x 1) = 3000 : 5 = 6000 (w zapisie w ułamkach zwykłych wygląda to prościej)

Gość do korepetytora
W przedostatniej linijce wstuknęło Ci się za dużo o jedno zero ;-)

i z rozpędu napisałam jedno zero za dużo na samym końcu, oczywiście ma być 600

;) ano, sorry