Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie mam pomysłu123

Skolioza

Polecane posty

Gość nie mam pomysłu123

Mam skoliozę, właściwie to bardziej dokucza mi rotacja kręgosłupa. Mam 18 lat i tylko operacyjnie bede mogla to usunąc, ale nie wiem czy taka "niewielka" wada sie kwalifikuje do zabiegu, bo operują tylko osoby ok 50st., a ja mam ok. 30. No ale mam pytanie....Czy któraś z Was ma takąprzypadłosc? Dokucza Wam kręgosłup w "późniejszym" wieku? Albo jakieś inne problemy, np z ciązą? Bo mnie na razie nic nie boli ani nic, tylko jest to widoczne ale obawiam sie ze dopiero sie zacznie za kilka lat, no i nie wiem co zrobic:(

Mam niewielka skolioze i zyje z nia normalnie. W tym roku skoncze 31lat. Ale czasami jak cos ciezszego podniose to pozniej boli mnie polowa ciala bo przesuniecie przesuwa sie az do odcinka ledzwiowego. Co pol roku chodze do chirurga ortopedy na 2-3 masaze i "naprawe" i pozniej jest ok. Musze pamietac zeby ciezar rozkladac rownomiernie czyli nie niesc siatek z zakupami w jednej rece i nie dzwigac wiecej niz jakies 2kg na jedna reke na raz. W praktyce trzeba po prostu unikac dzwigania i zakupy wniesc trzy razy niz wszystko na raz. Poza tym nic mi nie dolega. W przypadku ciazy tez trzeba bedzie chodzic na masaze zeby ulzyc kregoslupowi. Poza tym da sie zyc a operacja jest bardzo ryzykowna. pozdrawim i zycze zdrowia :)