Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kasiiii83

Piorę pierwszy raz ciuszki, może i głupie pytanie ale podpowiedzcie mi

Polecane posty

Gość kasiiii83

chciałam posegregować białe i kolory ale wyszło mizernie tych ciuszków na dodatek różne temperatury prania i ... Wrzuciałam białe i różowe ciuszki bawełniane i welurowe, do tego kocyk polarowy na którym pisze żeby prać w 30 stopniach i pieluchy tetrowe - mam nadzieję, że niczego nie pofarbię - chyba nie powinno nic się stac? To same chcę zrobić z ciuszkami błękitnymi i zielonymi - wszystko razem.

Gość kwa-kwa
obsisiane pieluchy tetrowe wrzucilas razem z innymi rzeczami?! szok!

Gość kasiiii83
PIORĘ PIERWSZY RAZ - jak w temacie - więc wiadomo, że wszystko nowe i przed pierwszym użyciem.

Gość no cóż ...
jeśli wrzuciłaś wszystko na 40 stopni, raczej nic nie pofarbuje. Prawdopodobnie tylko kocyk polarowy nie będzie już taki miękki i mogą się pojawić na nim takie kulki. Na welurowych ubrankach mogą zostać białe niteczki z tetrowych pieluch. Pozatym, jeśli tetrowe pieluchy były od kupy, mogą zostać plamy - ja prałam je w 60 stopniach

dobrze robisz:) ja czesto lacze biale z jasnymi kolorami, tylko generalnie nie nastawiam wiecej niz 40° a to nie mozna wrzucic obsikanych pieluch z innymi ciuchami??? a co pogryza sie? w koncu chyba do prania to wszystko wrzuca a nie do szafy

Gość kasiiii83
Mam nadzieję, że te nie będzie dużo tych niteczek po pieluchach na ciuszkach, na przyszłość będę wiedziała - pieluchy nie są po kupkach. Wszystkie RZECZY SĄ NOWE - TO ICH PIERWSZE PRANIE :) Zostanie jeszcze kocyk akrylowy - czy i jego mogę wyprać w 40 stopniach chociaż na metce jest 30?

Przeciez napisala ze pierze pierwszy raz,dziewczyny czytajcie uwazniej.Pieluchy nie sa od kupy brudne bo pierze je pierwszy raz przed uzyciem!Jak juz ktos napisal jesli nastawilas na 40 stopni to nic nie powinno zafarbowac.

Wiesz ja wlasnie wypralam pare dni temu kocyki na jednym bylo zeby prac w 30stopniach na drugim w 40 no i wypralam w 40 i nic sie nie stalo.

Gość kasiiii83
W takim razie też tak wypiorę jak Ty Kashi, pytam ponieważ szkoda by mi było tych rzeczy, szczególnie nowych..

Gość białe oddzielnie reszta razem
poza tym pisze się "pofarbuje" a nie "pofarbię"

Ja mam taki program w pralce - 15 minut - i jak mam nowe ciuszki to wrzucam je na 15 minut, 30 stopni, i już - wszystkie razem, pieluchy tetrowe nowe też :) i jeszcze nic się nie stało :)

Gość Zapytanie ...
Hej Mam pytanie w czym pierzesz? Ja piorę w mleczku Lovela i tak się zastanawiam czy dodawać jeszcze płyn zmiękczający? A może któraś z doświadczonych mam coś doradzi?

Mój mąż jak się urodził mój młodszy synek uprał (wygotował w pralce) różne ciuszki razem (nowe w celu dsyzenfekcji) - efekt- wszystko w żóltym kolorku :-)

Ja piore w proszku Cyclon(non-biological).Nie narzekam chociaz balam sie ze proszek przeznaczony do prania dla maluszkow nie bedzie mi dopieral zeczy,piore w nim od miesiaca gdzies i jest ok.

dziewczyny goraco polecam uzywanie odkamieniacza do prania np. Calgonitu, o wiele lepiej proszek wtedy dopiera i ciuchy sa mieciutkie, szczegolnie te welurkowe; zauwazylam ogromna roznice jak przyjechalam do rodzicow i pralam w Loveli bez Calgonu byly szorstkie i gorzej sie praly

Gość kasiiii83
Ja kupiłam Lovelę ze względu na promocję - był płyn do płukania gratis. Pralke dopiero co wczoraj kupiliśmy :D i własnie zależalo mi na funkcji szybszego prania ale jeszcze łazienka w remoncie więc nie mamy jak podłączyć - wziełam więc ciuszki do rodziców i piorą się na "godzinnym" bo innego nie ma. Trudno.. w końcu za tydzień mam termin więc i tak późno piorę.

ja piorę w Jelpie, płynu do płukania nie używam, co więcej, po skończeniu prania włączam dodatkowe płukanie :) i jest ok :) Aha, Jelp dopiera mi ciuchy ubrudzone kupskiem - w 60 stopniach. Na początku prałam w Loveli ale mi jakoś śmierdziała :D

Gość Zapytanie ...
A czy wy do mleczka do prania Lovela dodałybyście jeszcze płyn zmiękczający?

Gość kasiiii83
Platynowa brunetko - mówisz, że po Jelpie smierdzi? Hmm ja początkująca jestem ;) więc zobaczę co mi będzie odpowiadało P.S. Czy do pieluchy tetrowej wkładacie ceratkę lub na nią te majteczki ceratkowe? Ja kupiłam takie majteczki ceratkowe, a tetrę chciałabym używać raczej w dzień a w nocy pampersy, szkoda że są takie drogie (przynajmniej dla mnie bo pracuje tylko maż)

Gość kasiiii83
Zapytanie..... - czy chodzi ci o płyn do płukania? Ja dodaję.

Gość Zapytanie ...
Tak ja piorę w mleczku i nie wiem czy dodawać jeszcze płyn do płukania czyli inaczej zmiękczający.

Gość no cóż ...
kasiiii83 - nie polecam ceratek ani majteczek ceratkowych, bo to najprostsza droga do odparzenia. Jeśli zliczysz koszt prania (woda, proszek, prąd - bo codziennie będziesz prała) + prasowanie, od czasu do czasu wygotowywanie, to pieluchy jednorazowe nie wychodzą tak znowu drogo. Poza tym dolicz przesikane śpiochy, body (musisz mieć więcej ubranek), prześcieradło itd., Twój czas, który możesz poświęcić maluszkowi. A w marketach są też tańsze pieluszki, dość dobrej jakości np. w Biedronce DADA, w Lidlu Cien albo w Rossmanie.